Vodič za kupovinu slušalica – Kako izabrati najbolji model?

Bežične, žičane, sa ravnim kablom, bubice… mnogo je raznih modela slušalica koje možete kupiti. Kvalitetan zvuk jeste važna osobina ali ne i najvažnija, postoji još dosta zahteva koje vaše nove slušalice treba da ispune da biste na pravi način uživali u kvalitetnom zvuku.

Zvuk

Većina slušalica danas ima kvalitetan zvuk. Kod nekih modela on je obogaćen moćnijim basom, dok je kod drugih bas slabiji. Tako da ako želite stvarno dobar zvuk, onda je prva stvar na koju treba obratiti pažnju prilikom kupovine upravo to da li slušalice imaju oznaku Hi-Fi. Hi-Fi (High Fidelity) sistem omogućava precizan i čist zvuk, sa više detalja.

Sledeća stavka je definitivno bas. Ako niste ljubitelj basa, onda su za vas obične slušalice bez ikakvog dodatnog basa. Međutim, ako volite bas, onda uvek gledajte da kupite slušalice koje su obogaćene dodatnim basom. Postoji mnogo modela na tržištu sa pojačanim basom za dodatno uživanje tokom slušanja muzike.

slušalica

Vrste slušalica

Postoji pet vrsta slušalica i to su:

Over-the-ear – one koje pokrivaju celo uho. To su najveće slušalice koje imaju kružne ili elipsoidne naušnice i obuhvataju celo uho. Dizajnirane su tako da se prilagođavaju obliku glave i redukuju spoljašnju buku. Mogu biti glomazne i teške, a najčešće su profesionalne slušalice ovog tipa.

On-ear – slušalice koje imaju jastučiće koji su prislonjeni na uho. Ovaj tip slušalica je dosta laganiji u odnosu na prethodni. Napravljene su od lakših materijala, imaju manje drajvere ali slabiji zvuk i propuštaju više buke. On-ear slušalice su najčešće namenjene svima koji vole nešto jači zvuk, a postoje i u verzijama za decu.

Earbud – spoljašnje slušalice, poznatije i kao bubice koje se stavaljaju u spoljašnji deo uha, a ne u ušni kanal. Lake su i lako prenosive. Postoje modeli sa dodatnim ojačanjem koji ide iza uha, s obzirom na to da mnogi ovakvi modeli lako ispadnu iz uha. Bubice su dosta jeftinije od prethodno pomenutih modela, imaju slabiju zvučnu izolaciju, ali su dosta pristupačnije. Međutim, u novije vreme postoje ozbiljni modeli bubica sa izuzetnim zvukom, ali je i cena znatno viša.

True Wireless – najmanje i u poslednje vreme vrlo popularne slušalice. Bežično se povezuju kako sa mobilnim uređajem, tako i jedna s drugom. Obavezno dolaze sa futrolom koja se koristi kako za čuvanje, tako i za punjenje baterije slušalica. Ergonomskog su dizajna, izuzetno su lagane i veoma udobne.

In-ear – unutrašnje bubice, koje u potpunosti ulaze u uho. I njih zovemo bubice, s tim što one idu direktno u ušni kanal. Imaju dosta bolju zvučnu izolaciju od bubica koje ne ulaze u ušni kanal i manje su sklone ispadanju u odnosu na prethodni tip. Zvuk ovakvih slušalica može biti veoma kvalitatan, pa čak i u rangu sa nekim on-ear slušalicama.

slušalice

Udobnost

Da biste stvarno uživali u svim audio prednostima koje vam pružaju nove slušalice, one moraju biti udobne. Da bi slušalice bile udobne moraju da budu izrađene od kvalitetnih materijala. Najčešće su izrađene od plastike, dok su kvalitetniji modeli izrađeni i od kože, metala, drveta i drugih plemenitijih materijala.

Međutim, sam materijal slušalica nije od tolikog značaja koliko je važno to da pojedini delovi slušalica budu mekani. Najbolje su one slušalice koje imaju mekane jastučiće, ukoliko govorimo o slušalicama koje idu preko glave. Za takve modele važno je i da imaju oblogu na temenu, kako vas ne bi zabolela glava od nošenja. Bubice su se najbolje pokazale sa gumenim umetcima, jer su manje sklone ispadanju. S druge strane, guma je higijenski ispravniji materijal od sunđera a može biti veoma udobna za taj osetljiviji deo uha.

Postoje i bubice sa ergonomskim dizajnom koji se posebno prilagođava svakom uhu i takve slušalice su posebno udobne.

everest

Bežične ili žičane

I jedne i druge imaju svoje prednosti i mane, ali zavisi šta ko voli. Bežične slušalice definitivno pružaju mnogo veću slobodu i mobilnost, a zauzimaju i manje mesta. Mogu da budu i dugotrajnije jer se kabl na žičanim slušalicama brzo pokida. Osim toga, slušalice sa kablom se brzo umrse ako ih ne spakujete kako treba, pa raspetljavanje kabla zna često da ubije želju za muzikom.

S druge strane, žičane slušalice su odlična opcija ukoliko želite zaista kvalitetan zvuk bez prekida. Slušalice sa kablom emituju jači i bolji zvuk od bežičnih, i nisu podložne prekidima usled loše bluetooth konekcije.

Kabl i utikač konektor

Ako se opredelite za slušalice sa kablom, onda je važno znati da dugačak kabl smanjuje visoke frekvencije, tako da je kraći kabl mnogo bolji izbor. Važno je i da kabl ima dobru izolaciju, jer i to ima značajan uticaj na zvuk. Većina proizvođača koristi PVC za izolaciju, ali je teflon mnogo bolji. Srebro je najbolji materijal za provodnike u kablovima, dok je zlato najbolje za konektore.

jbl

Ravan kabl ili običan

U ovom slučaju, definitivno je bolje izabrati ravan kabl. Običan kabl je vrlo nepraktičan i brzo se umrsi, dok kod ravnog kabla nikada nećete imati tih problema.

‚‚Koliko para toliko muzike‚‚

Da li je uvek tako? Uglavnom jeste, osim ako ne plaćate brend ili dizajn slušalica. Mnogi ljudi danas gledaju da prođu što jeftinije, ali imajte u vidu da svako uživanje košta. Samo je važno napraviti dobar balans između proizvođača, performansi i cene. Tako da nekada kod manje poznatih brendova i kod slušalica sa manjom cenom, možemo naići na odličan kvalitet.

Kako da sami procenite kvalitet zvuka slušalica?

Vrlo jednostavno, ako izuzmemo ukus za kvalitetan zvuk koji je kod svakog različit, onda treba obratiti pažnju na nekoliko parametara koji su pravi pokazatelji dobrih zvučnih performansi.

Raspon frekvencije koji je označen u hercima (Hz). Reč je o opsegu frekvencija koje slušalice mogu da reprodukuju, što je veći raspon frekvencije, zvuk će biti bolji i obrnuto. Ako volite muziku sa dosta basa, onda obratite pažnju na niske frekvencije. Za džez i klasičnu muziku su važnije srednje i visoke frekvencije.

Balans zvuka se odnosi na obojenost zvuka, ondosno izdvojene tonove kao što su bas, visoki tonovi i slično. Imajte na umu da preterivanje u boji zvuka nije dobro jer može da znatno promeni pravi zvuk.

Jasnoća ili distorzija se odnosi na sposobnost slušalica da pronađe bolji detalj ili nedostatak u zvuku. Što su slušalice bolje, to će naći više boljih detalja ili nedostataka.

Osetljivost je mera koja se označava u decibelima (dB) i ona izražava meru efikasnosti slušalica. Decibel je mera za jačinu zvuka i npr. 10dB predstavljaju da je zvuk 10 puta jači. Mali brojevi označavaju da je slušalicama potrebno više snage da zvuče glasnije, u odnosu na one sa višom osetljivošću. Moderne slušalice imaju osetljivost višu od 90dB, dok (kvalitetne) prenosive imaju minimum 100dB.

Impeadnsa se meri u omima (ohm). Što je veća impedansa, više snage treba da se proizvede zvuk, tako da su manji brojevi bolji posebno kod prenosivih slušalica.

Sada kada znate kako da odaberete prave slušalice za sebe ili druge, posetite naš sajt i pronađite brend i model koji vam najviše odgovaraju.