Kako i kojim kablom povezati uređaje

Verovatno ste se bezbroj puta našli u situaciji da treba da povežete dva ili više uređaja (TV, DVD, AV pojačalo, računar, itd) u neku celinu i od silnih priključaka na njima niste znali koji je najadekvatniji za tu situaciju. U nastavku teksta pokušaćemo da Vam pomognemo u odabiru pravog kabla.

U upotrebi je dosta različitih priključaka koji služe za analogni ili digitalni prenos signala i bilo to za video ili audio prenos ili prenos podataka kod računara.

HDMIHDMI (High-Definition Multimedia Interface) je kabal za prenos digitalnog audio-video signala. Neophodan je za spajanje HD uređaja (High Definition), novijih televizora, prijemnika digitalne televizije i Blu-ray kućnih plejera.  HDMI poseduje dovoljnu propusnost za glatku reprodukciju danas najzahtevnijih 1080p materijala, uz mogućnost reprodukcije višekanalnih audio zapisa bez kompresija, a zahvaljujući digitalnom prenosu koji ne zahteva konverziju (analogno – digitalno) ili prilagođavanje rezolucije, kvaliteta slike i zvuka je najvišeg nivoa. Nove verzije HDMI kabla poseduju mogućnost dvosmerne komunikacije, što dodatno olakšava povezivanje kada je prenos audio zapisa i mrežnih podataka u pitanju. Između HDMI kablova razlike u kvalitetu slike i zvuka nema, no valja pripaziti na sertifikat koji pojedini kabal poseduje – oznake High Speed HDMI i High Speed HDMI whit Ethernet kako biste osigurali potrebnu propusnot za 1080p/4K/3D sliku i do 7.1 kanalnog zvuka. U novije vreme i mnogi računari imaju HDMI priključak pa ih možete na najlakši način spojiti sa savremenim HD televizorom.

HDMI kabal se putem odgovarajućeg adaptera ili kabla može spojiti na DVI ili DisplayPort priključak. Takođe se uz pomoć jednog kompleksnog konvertera može povezati na VGA monitor. HDMI kabal može doći u svojim mini ili micro varijantama, zavisno od uređaja na kojem se korite ti izlazi. Kod HDMI kablova dužina nije previše bitna jer on prenosi digitalni signal kod kojeg nema gubitaka kvaliteta, a u ponudi imamo i kablove od 15 i 20 metara.

DisplazPortDisplayPort je digitalni interfejs ekrana razvijen od strane Udruženja video elektronskih standarda (VESA). Interfejs se primarno koristio za povezivanje video izvora do uređaja za prikaz poput monitora računara, mada se takođe može koristiti i  za prenos zvuka i drugih podataka. DisplayPort je preko odgovarajućih adaptera i kablova kompatibilan sa VGA, DVI i HDMI konektorima.

DisplayPort kabal može doći u svojim mini ili micro varijantama, zavisno od uređaja na kojem se korite ti izlazi.

DVIDVI (Digital Visual Interface) kabal je novija vrsta kablova za PC monitore koji zavisno od varijante prenosi i digitalni i analogni video signal. DVI priključci se nalaze na svim novim grafičkim karticama i mnogim (malo skupljim) novim monitorima. Postoji nekoliko varijanti DVI konektora. Medju različitim vrstama DVI konektora postoji mala razlika koja je namerno napravljena kako bi onemogućila pogrešno spajanje analognog u digitalni signal. Opisaćemo tri najbitnije vrste DVI priključaka:

DVI-standardDVI-I (DVI-Integrated) je varijanta DVI koja može da prenosi i digitalni i analogni signal. DVI prikljuci na grafičkoj kartici su skoro uvek DVI-I i sprovodi i analogni i digitalni signal, tako da adapterom možete da ih konvertujete u VGA.

DVI-D (DVI-Digital) je vrsta DVI priključka koja može da prenosi samo digitalni signal. Digitalni signal sa DVI-D kabla, pomoću adaptera može biti konvertovan u HDMI pa tako možete spojiti kompjuter na televizor sa HDMI priključkom. Postoji i adapter pomoću kojeg možemo spojiti izlaz računara sa DVI-D na VGA.

DVI-A (DVI-Analog) je vrsta DVI priključka koji prenosi samo analogni signal. DVI-A se pomoću adaptera može konvertovati u VGA priključak koji takođe prenosi analogni signal.

VGAVGA (Video Graphics Array) kabal poznat kao i D-Sub 15, je klasični kabl za PC monitore koji prenosi isključivo analogni video signal. VGA se koristi već mnogo godina a čak i danas bar polovina PC monitora ima VGA priključak. VGA (kao i analogni signal generalno) se sve više napušta jer nema dovoljnu propusnu moć da kvalitetno prenese video signal visokih rezolucija koji su danas aktuelnui. Nasleđuju ga digitalni DVI-D i HDMI.

VGA kabal se uz pomoć jednostavnih adaptera može povezati na DVI priključke. Uz pomoć kompleksnijeg konvertera VGA je moguće povezati na HDMI izlaz. Takođe, VGA izlaz se kablom može povezeti sa komponentnim ulazom.

SCARTSCART (Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) je univerzalni kabal za jednostavno povezivanje kućne AV opreme kao što je na primer televizor, video rekorder, DVD plejer, konzole za igre itd. SCART sažima mnoge tipove signala u jedan univerzalni konektor koji je lako priključiti bez mogućnosti da ćete pogrešiti ili nešto zaboraviti. U pitanju je analogni prenos signala pa samim tim ima lošiji kvalitet slike, ali i dan danas dolazi na novijim televizorima radi kompatibilnosti sa starijim uređajima.

Putem posebnih adaptera SCART kabal ili priključak se može spojiti sa kompozitnim, komponentnim i S-Video kablovima.

ComponentKomponent (component) kabal oblikom i strukturom su isti kao činč kablovi samo su drugačije obojeni i obavljaju drugačiju funkciju. Služe za kvalitetniji prenos analognog video signala koji je rastavljen na tri komponente. Kvalitet video signala prenesen komponentnim video kablovima (boje priključaka su crveni, plavi i zeleni) je još bolji od S-Video kabla pa se zbog toga koriste za prenos video signala više rezolucije od standardne televizije. Nalazimo ih na novijim TV prijemnicima, DVD, HD DVD i Blu-ray player-a, satelitskim risiverima.

Napomena: Komponentni kablovi prenose samo video signal. Zvuk se mora spojiti posebno. Putem posebnih adaptera komponentni kablovi se mogu spojiti na SCART.

S-Video (Separate Video)  služi za nešto kvalitetniji prenos video signala od kompozitnog video kabla. Najčešće se nalazi na video kamerama, video rekorderima, video capture karticama i drugim uređajima za snimanje.

Napomena: S-Video kabl prenosi samo video signal. Zvuk se mora spojiti posebno. Putem posebnih adaptera S-Video se može spojiti na kompozitni i SCART priključak.

CompositKompozitni (composit) služi za prenos analognog video signala za klasične TV uređaje i DVD plejere. Uvek je žute boje i najčešće se nalazi u kompletu sa dva audio činč (RCA) kabla za stereo signal i to u beloj i crvenoj boji. Kompozitni video priključak se nalazi na mnogim grafičkim karticama kao video izlaz (TV-out ili video-out).

Napomena: Composite video kabl prenosi samo video signal. Zvuk se mora spojiti posebno. Putem posebnih adaptera kompozitni kablovi se mogu spojiti na SCART i S-Video priključak.

S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) kabal je standardni digitalni audio format za prenos audio signala između kućnih uređaja. Postoji u dva oblika:

ToslinkToslink – digitalni optički audio kablovi prenose digitalni audio signal. Često ih viđamo na savremenim kućnim uređajima kao što Hi-Fi pojačala, noviji modeli televizora, “kućni bioskopi”, zvučne kartice za računar, novije konzole za video igre…

Digital-CoaxialDigital Coaxial – Ima istu namenu kao Toslink samo se nešto ređe koristi kod kućnih uređaja. Umesto optičke tehnologije, koristi koaksijalni kabal sa RCA (činč) konektorom. Kod ovih kablova, RCA konektori su obično obojeni ili označeni narandžastom bojom.

dacDigitalni audio kablovi se uz pomoć digitalno-analognog konvertera (DAC) mogu povezati na neke starije uređaje koji ne podržavaju digitalne audio signale, već samo analogne.

Da bi preneseni analogni audio-video signal bio što bolji, treba koristiti kvalitetnije kablove. Treba obratiti i pažnju na dužinu, tj. ne treba kupovati kabal veći nego što vam je potreban.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati.

Srećno povezivanje.

6 KOMENTARI

  1. kako se povezije av signal sa jvc everio gz-330 he camere na pc.
    u kompletu imam samo kompozine zuto-beli-crveni kabl i 3-struki dzek koji ulazii av otvot na cameri.
    ocekujem da mi date sugestiju.

  2. Poštovana Nedo,
    ovde možete pronaći sve informacije o lokacijama i radnom vremenu naših maloprodaja.

Comments are closed.