Stereo vs Surround zvuk – ko pobeđuje

Ljubitelji dobrog zvuka često tvrde da je surround daleko moćniji i bolji. S druge strane, stereo sistemi ozvučenja danas su daleko rasprostranjeniji. Slušanje dobro pripremljenog mix-a na kvalitetnom, dobro postavljenom sistemu kućnog bioskopa je fenomenalno iskustvo. Ali činjenica je i da…

Ne zvuči baš sve bolje u surround režimu

Mnogo faktora utiče na kvalitet zvuka. Prvo svakako utiče kvalitet mix-a koji slušate. Pored toga, utiče i kvalitet ozvučenja. Ali, podjednako je važno da surround sistem bude pravilno kalibrisan prema prostoriji u kojoj se koristi. Na ovo utiče položaj zidova, visina plafona, da li se u prostoriji nalazi tepih, kao i položaj stolica i kauča.

Prilikom montiranja ovakvog sistema u domu, obratite pažnju na položaj zvučnika. Vrlo često, u nedostatku prostora, oko TV-a se postave centralni, levi i desni zvučnik. Ili su možda zvučnici previsoko montirani, pa se ne mogu pravilno čuti. Ovo može prouzrokovati da se zvuk pogrešno rasprši po prostoriji ili da bude prigušen. Sa surround sistemom, to je jednostavno šteta. Zbog toga mnogi poznati brendovi, u svoje surround sisteme uključuju kvalitetna kalibracione tehnologije (npr. YPAO kod Yamaha uređaja). Iako su kalibracione tehnologije ogromna pomoć, i dalje je potrebno pravilno montirati komponente. Ukoliko želite da uživate u moćnom zvuku, potrudite se da postavite zvučnike u visini približnoj slušalačkoj poziciji. Tako će zvuk sa svih strana dolaziti do vas istovremeno i kreirati pravi okružujući efekat.

Imajte na umu da je u surround sistemima sabvufer apsolutno neophodan. Zapravo, ako želite da uživate u zvuku koji će ispuniti prostoriju, preporuka je da imate dva sabvufera. Dodavanjem sabvufera ćete rasteretiti zvučnike i dobiti čistiji, kvalitetniji zvuk. Zbog toga su sve popularniji risiveri koji podržavaju 7.2 ili 9.2 sisteme.

Kada je surround neophodan

Ukoliko ste pravi ljubitelj muzike, takoreći zavisnik, koji se budi i leže sa muzikom, surround sistem je pravi pogodak. Takođe, ukoliko često pravite žurke, okupljate se s prijateljima, stereo sistem vrlo verovatno neće moći da zadovolji vaše potrebe. Ako ste pravi filmofil kome je svaki detalj važan i često pravite filmske večeri u svom domu, uživaćete u surround ozvučenju. Surround zvuk će vam pružiti upravo ono što nazivom obećava – okružiće vas zvukom i smestiti u središte radnje. Kao i u bioskopu, moći ćete da čujete svaki detalj u filmu i da budete u središtu svake akcije, baš kao da ste tamo. Dakle, za audiofile ovakvi sistemi su nepobedivi!

Ipak, stereo sistemi odnose pobedu za popularnost

Surround sistemi su fenomenalna stvar kada imate kvalitetno ozvučenje, dovoljno prostora u sobi i kada su pravilno kalibrisani. S druge strane, stereo sistemi su jednostavniji za upotrebu i montažu. Kompaktni su, što je idealno za manje prostorije. Sve ovo doprinosi tome da, kada je u pitanju popularnost, stereo ozvučenje odnosi pobedu.

Osim toga, stereo ozvučenje je daleko rasprostranjenije. Skoro svi televizori, laptopovi, mobilni uređaji opremljeni su stereo sistemima. Takođe, većina živi u manjim stanovima u koje je skoro nemoguće smestiti velike sisteme kućnog bioskopa. Zato su daleko popularniji saundbarovi i 2.0 ili 2.1 sistemi ozvučenja. Firme koje se bave snimanjem filmova itekako su svesne ove činjenice, pa zbog toga prave filmove koji sjajno zvuče na stereo sistemima.

Dakle, ukoliko uživate u gledanju TV-a i volite sami da se kod kuće opustite uz muziku, a ne želite da puno uložite u ozvučenje, stereo sistemi su idealan izbor!

Bilo da ste ljubitelj okružujućeg ili stereo zvuka, na našem sajtu ćete pronaći veliki izbor kvalitetnih komponenti i sistema. Svakako i dalje čitajte naš blog, jer vas već sledeće sedmice očekuju nove zanimljive teme 🙂