Fotoklopke – jeftino i efikasno rešenje za zaštitu imovine

fotoklopka

Da li ste ikada razmišljali o tome kako biste voleli da obezbedite svoje dvorište, plac, voćnjak, šumu ili neku drugu nekretninu, a nemate dovoljno novca za video nadzor? Ako jeste, onda obavezno pročitajte koje vam pogodnosti nude fotoklopke.

fotoklopke

Šta su to fotoklopke?

Fotoklopke su posebna vrsta digitalnog fotoaparata koji se aktivira kada detektuje kretanje. Senzor detektuje toplotni trag čoveka ili životinje i aktivira fotoklopku, koja zatim fotografiše životinju ili čoveka koji se kreće, ili pravi kratke snimke. Kada fotoklopka napravi fotografije ili snimke, ona ih skladišti na SD karticu ili ih šalje korisniku putem interneta ili mobilne mreže.

Fotoklopke preko dana snimaju u boji, a noću su snimci i fotografije crno-bele. Novije fotoklopke mogu da snimaju čak i malo duže video snimke u HD formatu. Napajaju se uglavnom preko baterija, alkalnih ili litijumskih (skuplje varjante). Ono što je važno napomenuti je i da su fotoklopke uređaji koji mogu da rade čak i na ekstremnim temperaturama, od -30, pa i do +70 stepeni Celzijusa, tako da su idealne za montažu napolju.

snimanje

Kakve mi pogodnosti pružaju fotoklopke u odnosu na klasičan video nadzor?

Fotoklopke i video nadzor imaju dosta sličnosti, koriste iste tehnologije za snimanje. Međutim, glavna razlika je u tome što fotoklopke ne snimaju 24h kao standardni video nadzor, nego se snimanje ili fotografisanje uključjuje samo kada senzor detektuje pokret. Za napajanje fotoklopke nije potrebna ista količina energije kao za video nadzor, već one mogu raditi sa manje energije. Jedna od stvari koje ih čine pogodnijim za snimanje dvorišta i drugih površina napolju je ta što su uglavnom zgodne za kamuflažu, jer ih proizvođači najčešće izrađuju u maskirnim bojama, tako da se vrlo lako mogu stopiti sa okolinom.

Inače, fotoklopke su stekle popularnost zbog svojih kompaktnih dimenzija, jednostavne montaže, mogućnosti prilagođavanja sa okolinom i drugim performansama koje nam nude.

snimak

Kako da odaberem dobru fotoklopku?

Dobru fotoklopku ćete odabrati samo ako jako dobro poznajete koje su vaše potrebe i kupite baš onu koja ima sve što vam treba. Postoji par karakteristika koje obavezno treba uzeti u obzir kada kupujete fotoklopku:

  • Mora brzo da reaguje na kretanje toplotnog traga ljudi ili životinja. Senzor mora da reaguje u trenutku, jer su neke životinje veoma brze i ako fotoklopku koristite za praćenje životinja, onda vam spora fotoklopka neće biti od velike koristi.
  • Važna je vrsta objektiva, kao i njegova svetlosna jačina, kvalitet ugrađene optike i širina snimka. Što širi objektiv i širina snimka, to će biti veća pokrivenost i onda nećete imati problem da morate da dopunite teren još kojim uređajem. Uvek je najbolje kupiti manji broj klopki sa što širim opsegom snimanja.
  • Kvalitet osvetljenja je bitan zbog noćnog snimanja, zato je važno da obratite pažnju i na tu karakteristiku ako želite da snimate i tokom noći. Svetlo može biti infracrveno sa talasnom dužinom od 850nm, koje je neupadljivo, ili sa talasnom dužinom od 940nm, koje je nevidljivo.
  • Ako želite slike u boji i tokom noći, onda je potrebno kupiti klopku sa belim blicem.
  • Što se tiče memorije, uvek je bolje imati više prostora, kako bi klopka mogla više materijala da skladišti.
  • Kada govorimo o napajanju, i njega je moguće proširiti. To je posebno pogodno ako želite da fotoklopku instalirate u dvorištu vikendice koju ne posećujete svakoga dana. Tako je na primer moguće dodati i solarni punjač koji će uvek dopuniti bateriju fotoklopke kada god ima sunca, ako već sama fotoklopka nema ugrađen panel za solarno napajanje.
  • Fotoklopke mogu biti sa dojavom ili bez, one bez dojave skladište snimke i fotografije na SD karticu, dok klopke sa dojavom dostavljaju fotografije na mejl ili broj telefona korisnika (MMS). Fotoklopke sa dojavom omogućavaju korisnicima i da ih kontrolišu putem telefona ili interneta.

Fotoklopke mogu biti odlično rešenje za nadgledanje imovine, zaštitu od lopova, praćenje divljači i mnoge druge namene. Ako smatrate da bi ova vrsta zaštite bila dobra za vaš posed, pogledajte našu ponudu fotoklopki i prateće opreme na sajtu.