Propisi za ugradnju video nadzora koje obavezno morate ispoštovati

video nadzor
Postaviti video nadzor jeste veoma korisno i efektivno, ali sa druge strane ne i potpuno bezazleno. Postoje propisi za ugradnju video nadzora i ukoliko ne ispoštujete neka osnovna pravila možete platiti ogromnu kaznu, jer u neku ruku ugrožavate privatnost ljudi u okolini video nadzora koji ste postavili. Da ne biste sebe doveli u neprijatnost, dobro pročitajte tekst u nastavku o tome kako možete da ugradite video nadzor bez kršenja propisa i ugrožavanja tuđe bezbednosti.
propisi za ugradnju video nadzora
Godinama unazad širom sveta diže se prašina o tome koliko video nadzor zapravo ugrožava privatnost svakoga od nas, a u nekim slučajevima i bezbednost. Tako su i u Srbiji, kao i u drugim zemljama Evrope, prošle godine doneti novi propisi za ugradnju video nadzora i izmene zakona kojim je uređena ova oblast i jasno je definisano pod kojim uslovima je moguća ugradnja video nadzora i njegovo servisiranje.
Šta kažu propisi za ugradnju video nadzora?
Ako želite da ugradite video nadzor u svom stanu, to možete uraditi bez problema i neke posebne dozvole. Međutim, ako želite da ugradite video nadzor u dvorište i da pri tom snimate deo neke javne površine, u tom slučaju morate tražiti posebnu dozvolu.
Sistem za video nadzor mora biti prilagođen Zakonu o privatnom obezbeđenju, koji predviđa da npr. treba arhivirati sve snimke nastale do 30 dana unazad, kao i to da morate imati ugovor o održavanju.

Tako i ostali sistemi zaštite kao štu su alarmi u kolima, dvorištu itd. definisani su kao druga tehnička zaštita, a kao i zaštita podataka, i elektrohemijska zaštita transporta novca.

Kada je reč o video nadzoru poslovnih objekata, neophodno je da uz navođenje naziva poslodavca, grafičkim objašnjenjem (slikom kamere) i tekstualnim upozorenjem (npr. ‚‚Objekat je pod video nadzorom‚‚), nedvosmisleno, treba označiti vršenje obrade podataka, u cilju obaveštavanja svih zainteresovanih lica da se u objektu u kojem se nalaze vrši video nadzor.

video nadzorZašto je potrebna dozvola?

Zato što je Ustavom zagarantovano pravo na privatnost svakom građaninu. Pošto video nadzor obrađuje lične podatke i to može ozbiljno ugrziti nečiju privatnost, onda za video nadzor mora da postoji pravni osnov koji mora biti odobren od strane nadležnih organa. To znači da postoji procena ugrožene bezbednosti i da bi se ugradnjom video nadzora ta ugroženost smanjila i zaštitila lica, imovina, poslovni objekat i sl. Tako i održavanje i servisiranje video nadzora mora vršiti licencirana firma za rad sa video nadzorima.
Ko sme da ugrađuje i servisira video nadzor?
Svaka firma koja je ovlašćena legitimacijom koju izdaje MUP. Dakle, ako želite da vam neko ugradi video nadzor, morate tražiti legitimaciju na uvid, u suprotnom ste napravili ozbiljan prekršaj. U slučaju da firma nema licencu, a vrši ugradnju video nadzora, može platiti kaznu visine i do milion dinara.
objekat je pod video nadzorom
 Da li se ovo odnosi na već ugrađen video nadzor?
Da, u smislu da ćete morati da nađete ovlašćenog servisera za video nadzor, ali za sam video nadzor nije potrebno tražiti nikakvu dodatnu dozvolu. Ovo se odnosi na video nadzor ugrađen pre 1. januara 2017.
Ako razmišljate da ugradite video nadzor možete pogledati našu ponudu. Pročitajte i naš blog gde možete naći korisne savete koji će vam pomoći da odaberete pravi video nadzor za vaše potrebe.

3 KOMENTARA

  1. Da li u zgradi sme da se postavi privatna kamera,da li sme biti povezana preko kablovskog operatera i usmeri ka tudjim vratima stana i kome se obratiti za ugrozavanje privatnosti?

    • Snimanje zajedničkih i javnih površina je dozvoljeno zakonom u službi bezbednosti. Korišćenje snimaka po bilo kom drugom osnovu nije dozvoljeno (primer objavljivanje na Facebooku) i kažnjivo je zakonom.

POSTAVI ODGOVOR

Molim te, unesi komentar.
Molim te unesi svoje ime ovde