Šta je Dolby Atmos i zašto nam je važan

Ljubitelji filmova vole da ih gledaju u bioskopu najčešće zbog moćnog zvuka koji kao da kruži oko nas smeštajući nas u središte radnje. Naravno, sem toga, tu je okupljanje prijatelja, zajednički izlazak i veliki ekran. Ali često su upravo zvučni efekti oni o kojima na izlasku iz sale pričamo sa prijateljima. Okupljanje prijatelja i gledanje filma na velikom ekranu može biti mnogo prijatnije iskustvo u udobnosti doma, ali šta je sa zvukom? Pa, Dolby Atmos je upravo ono što vam je potrebno za impresivan zvuk.

Šta je Dolby Atmos

Dolby Atmos tehnologija razvijena je 2012. godine. Za kratko vreme postala je veoma popularna i to s razlogom. Čini jasan, moćan zvuk vrhunskog kvaliteta potpuno realističnim, vodeći vas u samo središte radnje.

Kompanija Dolby Laboratories najpre je kreirala Dolby Cinema, koji je udahnuo život filmovima. Potpuno bioskopsko iskustvo kreira se tako što se stvara što realističnija slika i vrhunski zvuk. Srećom, njihov cilj nije bio samo da impresivan zvuk donesu u bioskope, već i u naše domove. Zbog toga su neke od najznačajnijih karakteristike bioskopskog iskustva implementirali u kućno ozvučenje.

Zašto nam je važan

Dolby Atmos vam omogućava da budete u središtu surround zvuka, koji vas u potpunosti okružuje. To je moguće zahvaljujući trodimenzionalnom zvuku. Baš kao što je 3D slika mnogo realističnija i stvara vam osećaj da su akteri filma baš tu, pored vas, da avion leti upravo u tom trenutku iznad vas, da će vas nešto pogoditi, tako je i 3D zvuk daleko realističniji. Trodimenzionalni zvuk će vas smestiti u središte radnje – čućete kako vam se automobil približava, glumci će vas okružiti stvarajući utisak da vam se direktno obraćaju, a film će jednostavno oživeti.

Klasični zvučni formati ne omogućavaju vam da čujete avion kako preleće iznad vas. Sasvim sigurno da čujete kvalitetan zvuk, ali nemate to iskustvo koje imate u realnom životu. Dolby Atmos je to promenio oslobodivši zvuk. To omogućava da zvuk takoreći postoji nezavisno od zvučnika. Zato ćete sa ovom tehnologijom upravo dožveti to da avion preleti iznad vas u vašoj dnevnoj sobi. Zvuk je precizno pozicioniran i kreće se svuda u prostoriji – ispred, pored, iza pa čak i iznad vas. Istovremeno, vodi se računa o kvalitetu zvuka i on ostaje jasan, detaljan i moćan. Film više nećete samo gledati, već ćete biti u središtu radnje.

Kako vi možete doživeti ovo audio iskustvo

Atmos je veoma pametno i elegantno rešenje koje omogućava 5.1 i 7.1 surround iskustvo. Da biste kod kuće mogli uživati u tom okružujućem zvuku morate imati dobar sistem kućnog bioskopa.

Za dobar kućni bioskop vam je pre svega neophodan kvalitetan risiver. Podrazumeva se da taj AV risiver podržava najmanje 5.1 kanala. Na specifikaciji ili u opisu risivera takođe mora biti označeno da podržava Dolby Atmos. Osim risivera, potrebni su vam naravno i kvalitetni zvučnici – odnosno 5 ili 7 zvučnika i 1 subwoofer. Najbolje rešenje može biti kupovina kompleta zvučnika koji se sastoji od centralnog zvučnika, para podnostojećih i bookshelf zvučnika. Komplet će već biti sastavljen od zvučnika koji podržavaju ovu tehnologiju, a i tako možete uštedeti jer se često prodaje po nižoj ceni od one koju plaćate kada pojedinačno kupujete sve komponente.

Na našem sajtu možete pronaći sve potrebne komponente za kreiranje vrhunskog surround iskustva, kakvo je Dolby Atmos. Ukoliko vam je potrebna dodatna pomoć oko izbora slobodno nas kontaktirajte. Svakako nastavite da čitate naš blog, jer ćemo i dalje deliti sa vama razne zanimljivosti i važne informacije iz sveta tehnike.