Vodič za kupovinu LED sijalica i rasvete

Koju LED sijalicu odabrati? Obzirom da je LED rasveta sve popularnija, rešili smo da napravimo jedan mali vodič koji će vas naučiti sve što treba da znate o LED sijalicama i pomoći vam u izboru odgovarajućih modela LED sijalica za vaš kutak.

LED sijalice

Pre nego što pređemo detaljnije na same LED sijalice, da krenemo prvo od osnova, tj. od vrsta sijalica. Danas se koriste tri vrste sijalica, i to klasične sijalice sa užarenim vlaknom (žarulje), štedljive sijalice (CFL, fluorescentne) i nove LED sijalice. Svaka od ovih vrsta ima specifičan način rada (sa kojim vas nećemo zamarati) i, ono što je najbitnije u celoj priči, proizvodi određenu količinu svetlosti iz utrošene električne energije.

Prednost LED sijalica u odnosu na starije vrste sijalica ogleda se u znatno manjoj potrošnji struje za istu količinu proizvedene svetlosti. Osim uštede u potrošnji električne energije, LED sijalice takođe imaju i znatno duži životni vek u odnosu na klasične, pa iako u startu deluje kao da su cenovno znatno skuplje, dugoročno predstavljaju isplatljiviju investiciju u odnosu na starije vrste sijalica.

Jačina LED sijalica

Kada pomenemo snagu sijalice u vatima (W), prva asocijacija jeste jačina svetlosti sijalice, međutim snaga u W zapravo označava potrošnju električne energije i ne mora uvek direktno da reflektuje i jačinu svetlosti koju sijalica proizvodi. Srazmerno svojoj snazi, svaka sijalica proizvodi određenu količinu svetlosti i ona se izražava u lumenima (skraćeno “lm”).

Dok je kod klasičnih sijalica količina svetlosti veoma linearno povezana sa snagom, štedljive i LED sijalice imaju znatno efikasniji rad u odnosu na klasične pa mogu da proizvedu istu količinu svetlosti sa mnogo manjom potrošnjom električne energije u odnosu na klasične sijalice. Ovde i nastaje najviše zabune kod izbora LED sijalica jer mnogima zvuči nelogično da LED sijalica od svega 9W može da zameni klasičnu od 75W pa vrlo čestu uzimaju jače LED sijalice nego što je to zaista potrebno. Dakle, treba porediti lumene, ne vate.

Kako bi bolje objasnili odnos snage LED sijalica u odnosu na klasične i štedljive, napravićemo uporednu tabelu za najčešće vrednosti snage klasičnih sijalica. Podaci u tabeli su informativnog tipa i predstavljaju približne vrednosti koje mogu malo da variraju u zavisnosti od tipa LED dioda i dizajna sijalice, ali su dobar vodič za izbor LED sijalaca odgovarajuće snage koje će zameniti starije vrste sijalica.

 Jačina svetlosti (lumeni)  Klasična  Štedljiva  LED sijalica
 ~200 lm  25W  5W  2W
 ~350 lm  40W  9W  5W
 ~550 lm  60W  11W  7W
 ~750 lm  75W  15W  9W
 ~1100 lm  100W  20W  12W

 

Boja LED sijalica

Za razliku od klasične rasvete koja dalje toplu (inkadescentnu/žutu) svetlost, LED sijalice mogu da imaju i tople i hladne boje. Boja svetlosti se obeležava u Kelvinima (K) i kod LED sijalica se najčešće kreće u rasponu od 2700K do 6500K. Za tople boje se smatraju sve boje do 3500K, boje od 3500 do 5500K se smatraju neutralnim (bele), dok se boje preko 5500K smatraju hladnim (ekvivalent dnevnoj svetlosti).

Boja LED sijalica

Koju boju ćete korisistiti zavisi najviše od ličnih afiniteta, a ovo su neke od preporuka u zavisnosti od namene prostora koji se osvetljava:

 • Toplo bele sijalice – preporučuju se za kućnu rasvetu, imaju prijatno toplo svetlo identično klasičnim sijalicama pa su posebno pogodne za dnevnu ili spavaću sobu
 • Neutralne bele boje – pogodne za poslovne prostore i radne sobe, stvaraju malo više svetlosti od toplih sijalica i zbog svoje neutralne boje manje opterećuju oči tokom rada
 • Hladno bele boje (dnevna svetlost) – odlične za čitanje i rad sa dokumentima, preporučuju se za lampe i poslovne prostore, a takođe su popularne i za osvetljenje izloga

Osim toplih i hladnih nijansi bele boje, LED sijalice takođe mogu da imaju i druge boje slično klasičnim LED diodama – na primer crvena, zelena, plava i druge. Ovakve sijalice se ređe koriste u kućnim uslovima ali imaju sve češču primenu kod svetlećih reklama.

Vrste grla kod sijalica

Sledeća bitna stvar koju treba pomenuti kod LED sijalica jeste vrsta grla za povezivanje na električne instalacije. Dok se kod klasičnih i štedljivih uglavnom koriste standardna E27 i E14 grla sa navojem, LED sijalice pored ovih uobičajenih grla dolaze sa mnogo većim izborom grla u zavisnosti od namene konkretnog modela. U listi ispod su navedene najčešće vrste grla koje se mogu pronaći na našem tržištu:

 • E27 grlo se smatra standardnim za Evropu i predstavlja najrasprostranjeniji tip grla za sijalice. Koristi se kod većine kućnih instalacije i lustera.
 • E14 grlo je mini varijanta E27 grla koja je takođe poznata i kao minjon grlo. Najčešće se koristi kod lampi.
 • GU10 grlo je poznato i kao twist & lock grlo, ima dva kontaktna pina sa zadebljanim krajevima. Najčešće se koristi kod rasvetnih instalacija.
 • G9 grlo i G4 grlo su vrlo slična i najčešće se koriste kod gotovih rasvetnih elemenata. Oba grla imaju dva tanka kontaktna pina za povezavanje na odgovarajuća ležišta, a razlikuju se po razmaku između pinova – 9mm i 4mm.
 • MR16 grlo se najčešće koristi kod led sijalica za takozvana “spot” svetla i ima dva deblja pina za povezivanje.

Vrste grla LED sijalica

Bitno je napomenuti da se pojedina grla mogu lako konvertovati na druga upotrebom odgovarajućih adapter grla za sijalice.

Većina LED sijalica radi na standardnom naponu od 220V (AC), ali su takođe dostupne i varijante koje rade na 12V (DC). Ove LED sijalice su prevashodno namenjene za razne gotove rasvetne elemente koji u sebi imaju napojnu jedinicu sa konverzijom od 220 na 12V.

 Još par saveta

Kod klasičnih sijalica jačina svetlosti direktno zavisi od napona koji prolazi kroz sijalicu, što omogućava kontrolu jačine svetlosti putem potenciometara koji su takođe poznati i kao dimeri (“dimmer”). Zbog načina na koji LED sijalice funkcionišu, napon koji ide ka njima nije u direktnoj vezi sa količinom svetlosti, pa povezivanje LED sijalica na dimere namenjene klasičnim sijalicama najčešće stvara probleme poput treperenja svetlosti LED sijalice ili neprijatnog zvuka iz elektronike koja se nalazi unutar sijalice.

Obzirom da većina LED sijalica nije dimabilna, ukoliko koristite dimere u vašem domu postoje dva načina da izbegnete potencijalne probleme – kupovina dimabilnih LED sijalica ili zamena dimera novijim modelima koji su prilagođeni i radu sa LED sijalicama.

Delovi LED sijalice

Još jedna stvar koju treba pomenuti kod LED sijalica jeste zagrevanje. Iako se znatno manje zagrevaju od ostalih vrsta sijalica, LED sijalice takođe generišu određenu količinu toplote koja se oslobađa preko hladnjaka pri dnu sijalice. Ukoliko se sijalica nalazi u potpuno zatvorenom lusteru, nagomilavanje toplote može značajno da skrati život vek LED sijalice, pa se stoga prepuručuje montaža u otvorenim ili poluotvorenim lusterima.

Nadamo se da smo ovim tekstom objasnili najbitnije stvari oko izbora LED sijalica, ukoliko imate dodatnih pitanja ili neki drugi komentar slobodno nas kontaktirajte.

23 KOMENTARI

 1. Kratko i plasticno objasnjeno, kao neko ko se po prvi put interesuje za LED sijalice, razumeo sam sve iz prvog citanja. Zanima me kako po specifikaciji na proizvodu prepoznati koje su LED sijalice kompatibilne sa dimerima odnosno koji su to noviji dimeri kompatibilni sa LED sijalicama?

 2. Poštovani Darko,
  Drago nam je da Vam se svideo naš post i da Vam je bio koristan.
  Većina sijalica zapravo i nije kompatibilna sa dimerima. Kod onih koje su kompatibilne, to je jasno istaknuto u specifikaciji.
  Srdačan pozdrav!

 3. Hvala neizmerno! Napokon sam shvatila sve oznake i kako da odaberem LED sijalicu koja mi odgovara.

 4. Poštovana Dragana,
  Hvala na lepim rečima. Drago nam je da Vam je članak bio koristan 🙂

 5. Poštovani Igore,
  Hvala Vam na komentaru. Drago nam je da Vam se dopao post 🙂

 6. Postovani,
  da li se dimabilne led sijalice mogu koristiti na klasicnim dimerima ili je neophodno ipak imati dimer za led.
  da li to zavisi od tipa led sijalice?

 7. Molim vas,ako npr.u plafonjerama stoji max 40 w,da li to znaci da mogu staviti led sijalicu od 12 odnosno 100w?

 8. Poštovana Dušanka,
  LED sijalice su upravo zbog toga idealne. Mnogo se manje greju, što je odlično za lampe i plafonjere, tako da slobodno možete staviti LED sijalicu od 12W.

 9. Molim vas,da li postoje led ili štedljive sijalice koje daju svetlost od veću od 100 vati?
  Na primer 150 ili 200.

 10. Prvi put u životu sam se zainteresovao da naučim nešto o sijalicama i naleteo sam na ovaj članak.
  Fenomenalno pojednostavljeno i objašnjeno čak pogotovo za laika poput mene.

  Retko kad nalećem na domaće sajtove sa ovako kvalitetnim sadržajem, hvala vam.

 11. Posto se i sam bavim ovim i volim LED

  Malo Dodatnih saveta sa moje strane:

  100w sijalica kvalitetnijih firmi ( ne pijacarke ) daju oko 1300+ Lumena
  Mereno Lux metrom a ne citanjem sa papira…

  100w Sijalica zapravo trosi od 110w pa do 125w mereno Watt metrom

  Pa tako moze da vam se desi da sijalica sa pijace od 100w ima 1100 lumena a trosi 125w
  sto bi se reklo boze skloni…

  LED Obavezno gledati
  1 – CRI potrazite na netu ( led cri rating – da bi sacuvali oci vas i vase dece)
  2 – Lumene
  3 – pa onda snagu

  Boja svetla 2700 – 3300k za sve prostorije gde provodite duze vremena
  Boja svetla do 4500 do 6000k za prostore gde prolazite samo
  Boja svetla preko 6000k Nigde

  Nazalost mnogi su jos uvek jako neupuceni u LED i tek za par godina ce uciti na greskama ali kada ostetite vid bi ce kasno.

  Moje najiskreniji predlog sve preko 3000k batalite i trazite CRI bar 90+

  ( ovo je moje vidjenje danasnjice a godine unapred ce pokazati )

  ja licno i dobar krug oko mene ( prijatelja ) se vodimo ovom politikom kupovine vec 7-8god i da sada sve OK

 12. Danas sam kupio jednu Led sijalicu od 100 kw pokazala se dobro izbegavao sam da kupujem rekoh nisu nešto ali i ja ću sada preći na te sijalice jer jrlić na fasonu kada upalim sijalicu ne prođe nekoliko minuta počne da kratko da prekida pozvao sam jednog majstora za struju i on mi je dao savet da uzmem Led sijalicu prekidalo je bilo

 13. Pošto vec duže vrijeme koristim led sijalice, jedno moje iskustvo. Iako su cijenovno dosta skuplje nisu baš dugotrajnije. Usko grlo je elektronika koja ode vec nakon mjesec-dva. Zadnji put sam kupio 5 sijalica firme WELLUX, koje imaju garancuje 2 godine. Do sada sam svih pet reklamisao i zamjenio samo nakon 2 mjeseca.
  Žao mi je što u članku nema preporuka, koje su sijalice najkvalitetnije, koje najduže rade i traju.

 14. Poštovani,
  Prema povratnim informacijama koje imamo, Prosto sijalice su se pokazale dosta dobrim. Na njih takođe, uz fiskalni račun, imate garanciju 2 godine.
  Međutim, s obzirom da vam sijalice često crkavaju moguće je da je problem do grla ili struje.

 15. Da, i kod mene se dešavalo da sijalice brzo pregore. Iako ih koristim otkad su se pojavile. Bavim se tehnikom, konkretno elektronikom, vec 40 godina,pa tako “letim” za novim stvarima a prvu sam stednu (ne LED), kupio Osram Dulux EL, i trajala je više od 5 godina, bliže 7. Cena je bila, 97me, 12 evra. Kada se beli LED pojavio, bio sam razočaran, jer je crkavalo. Naime, nikad, ama bas nikad, u zivotu nisam nasao LED da je bila crkla, ali doduse u zelenoj, crvenoj ili žutoj boji. I sada, vidim, na mnogim “LED autima”, da tu problematiku jos nisu resili. Bele LED se greju mnogo, i ruku na srce, na neki nacin im rešavaju to hladjenje. Sve u svemu, uzimajte samo kvalitetne. LED je ipak, budućnost. Za sada.

Comments are closed.