Koju rasvetu izabrati – prednosti i mane LED, štedljivih i običnih sijalica

koju rasvetu izabrati

Verovatno ste mnogo puta bili u dilemi koju rasvetu izabrati za vaš dom, kancelariju, firmu ili dvorište. Na raspolaganju su vam obične, štedljive i LED sijalice. Mnogi od nas navikli su na tradicionalne obične sijalice, pa su se onda pojavile štedljive koje su predstavljene kao pravo rešenje. Međutim, posle nekog vremena smo saznali da ipak štedljive sijalice nisu u potpunosti bezbedne. Zatim je došlo do pojave LED rasvete, koja je predstavljena kao najbolja opcija na našem tržištu. Tako da i dalje ostaje isto pitanje: koju rasvetu izabrati? 

Obične sijalice

Obične sijalice su definitivno najjeftinija i najrasprostranjenija rasveta na našim prostorima. Tradicionalan vid rasvete, služio nas je desetinama godina unazad i nekako smo svi navikli na njega. Međutim, da li je ovo i dalje najbolja rasveta za nas?

Uzmimo za primer sijalicu od 60W. Njen prosečan vek trajanja je 1500 sati, a pri nekom uobičajenom prosečnom radu od 6 sati dnevno, sijalice traju oko 0,82 godine. Potrošnja struje je 60W za jedan sat rada. Tako na primer potrošnja električne energije jedne sijalice koja radi 5 sati dnevno, u kilovatima za godinu dana, iznosi oko 110kW/h.

Njihove prednosti su te što su veoma dostupne i pristupačne, njihova cena jeste veoma niska u odnosu na ostale vrste sijalica. Osim toga, svetlo koje emituju obične sijalice slično je prirodnom svetlu, pa su prijatne za oči.

Tradicionalna rasveta ima i svoje mane. Obične sijalice napravljene su od običnog stakla i njihova mana je što se vrlo lako polome i oštete. Lako se i zagreju, pa ukoliko rade veći broj sati, veća je verovatnoća da neće izdržati svoj puni radni vek. A njihov rad ozbiljno ometaju i varijacije u naponu, tako da ukoliko dođe do neke havarije, moguće je oštećenje grla ili prekidača.

štedljive sijalice

Šedljive sijlaice (CFL)

Štedljjive sijlaice su daleko bolje od običnih, kada govorimo o efikasnosti. Traju i do pet puta duže od običnih i potrošnja struje je manja za 5 puta. Tako je na primer štedljiva sijalica jačine 18W ekvivalentna sijalici jačine od 60W. Njeno prosečno vreme trajanja je 8000 sati, ili pri radu od 6 sati dnevno u proseku, sijalica će trajati 4,38 godina. Potrošnja električne energije za jednu sijalicu iznosi 18W pri jednom satu rada, ili 32,9kw/h godišnje, uz prosečno vreme rada od 5 sati dnevno.

Jedna od prednosti štedljivih sijalica je što se ne zagrevaju previše, a intenzitet svetla je jači nego kod običnih sijalica. Osim toga, CFL sijlaice su poprilično jeftine i dostupne, tako da su zato izbor mnogih potrošača.

Mane štedljivih sijalica su to što one ne svetle odmah punim intenzitetom, što može biti veoma nezgodno. Zatim, jedan od problema je i zračenje koj je štetno kao i činjenica da sadrže živu pa se moraju odlagati na poseban način. Kada je reč o svetlu, mnogima neonsko svetlo koje emituju CFL sijalice ne odgovara jer je veštačko i zamara oči. One imaju i ograničen broj paljenja i gašenja.

LED sijalice

LED (Light Emitting Diode) sijalice

Sa unapređenjem LED rasvete, štedljive sijalice su polako počele da gube na popularnosti, posebno zbog toga što zahtevaju posebno odlaganje usled kvara jer sadrže živu. LED rasveta je napravila revoluciju u osvetljenju, jer je sada moguće dobiti mnogo bolji kvalitet svetla sa znatnom uštedom energije, na potpuno bezbedan način.

Prednosti LED rasvete su mnogostruke: znatno manja potrošnja energije, manje grejanja što im omogućava da efikasno rade u ekstremnijim vremenskim uslovima, duži vek trajanja, bezbedna upotreba, različit intenzitet i boja svetla i još mnogo toga.

Ako se vratimo na prethodni primer jačine svetlosti koju emituje obična sijalica od 60W, mi taj efekat možemo postići LED sijalicom jačine od samo 7W, što znači da je LED rasveta skoro 10 puta jača od obične sijalice. LED sijalice traju i do 9 puta duže od običnih a troše isto toliko puta manje energije. LED rasveta jako dobro podnosi i varijacije u naponu a nemaju ograničen broj paljenja i gašenja, kao što na primer imaju štedljive sijlaice. Posečno trajanje jedne LED sijalice je oko 14 godina, potrošnja energije je 7W (ekvivalentno sijalici od 60W), tako da potrošnja jedne sijalice na godišnjem nivou, pri prosečnom radu od 5 sati dnevno, iznosi 12,8kW/h. ŠTo je za 9 puta manje od obične sijlaice i oko 3 puta manje od štedljive. Radni vek LED sijalica iznosi 25000 radnih sati.

LED rasveta se izađuje po RoHS (Restriction of Hazardous Substance Directive) sistemu, što je ne čini opasnom po zdravlje ili okolinu. A ne sadrži olovo, živu, kadmijum, šestovalentni hrom, polibromirani bifrmil koji su takođe štetni po naše zdravlje i po okolinu.

Jedina mana LED rasvete je cena, zbog koji se mnogi odlučuju za jeftinije ali manje efikasne varijante.

Kada LED rasveta sija sa 70% jačine, ona više nije ispravna, što se dešava posle deklarisanog radnog veka rasvete koji je oko 25.000 radnih sati.

Kada sve saberemo i oduzmemo, imamo odgovor na naše pitanje koju rasvetu izabrati? Dolazimo do zaključka da je ipak najisplativije kupiti LED rasvetu. Možda su inicijalna ulaganja nešto viša u odnosu na ostale vrste, ali su zato isplativija na duži vremenski rok. I to daleko isplativija. Više nema dileme oko toga koju rasvetu izabrati, ostaje vam samo da odaberete oblik, dizajn ili boju, što možete učiniti i putem našeg sajta na ovom linku.

2 KOMENTARI

  1. Odličan članak! 🙂
    Davno sam se odrekla običnih sijalica i nikada nisam zažalila. Mnogo je praktičnije i lepše koristiti ugradnu rasvetu. Jedno vreme bila je moderna halogena, ali sada je to definitivno LED i xenonlight
    Uz dobru rasvetu i skromnije uređen prostor može da izgleda sasvim posebno

  2. Meni su skoro sve štedljive sijalice trajale po 4 do 6 godina. Jedino one u kupatilu su trajale kraće jer su se često palile-gasile.

    S druge strane ni jedna led sijalica (pa i one Philipsove kupljene u našim samoposlugama) nije trajala ni dve godine. Većina je crkavala posle 9 do 18 meseci. A promenio sam ih barem 7-8 komada. Tako da mi informacija kako iste traju i do 14 godina i 25.000 sati zvuči kao največa laž koju sam u skorije vreme čuo, bajka za malu decu.

Comments are closed.