Pravilna montaža sistema kućnog bioskopa

Montaža kućnog bioskopa

Kada kupujete sistem kućnog bioskopa, razmišljate sigurno o mnogo stvari. Pre svega, uzbuđeni ste zato što će se vaša dnevna soba pretvoriti u centar zabave. Zbog toga vrlo često dođe do nekih propusta tokom montaže. Da biste to izbegli najbolje je da unapred sve isplanirate. Kako smo u prošlom postu pisali savete za kupovinu kućnog bioskopa, danas vam donosimo savete za pravilnu montažu.

Montaža televizora

Da li ste znali da je bezbednije montirati TV na zid nego ga držati na nekoj komodi? Razlog je u tome što su televizori sve veći i tanji, pa su i nestabilniji. TV bi lako mogao da padne i razbije se, ali i da povredi nekoga ko bi se tu našao. Zbog toga je jako važno da televizor pravilno montirate. Ovo je još važnije ako imate decu koja se igraju, trče po kući, možda zakače komodu, jer bi se mogla ozbiljno povrediti. Pre montaže na zid treba da proverite koju težinu vaš zid može da trpi. Potrebni su vam i šrafovi odgovarajuće dužine, a što je TV veći i teži, trebaju vam izdržljiviji i kvalitetniji šrafovi.

Za montažu televizora su najčešće potrebne 2 osobe. Prvo, potreban vam je neko ko će vam pomoći da podignete kabaste uređaje. A tako ćete lakše i preciznije namestiti nosač. U našem drugom postu smo se detaljno pozabavili zidnim nosačima za TV i to možete pročitati klikom ovde.

Montaža kablova

Kada montiramo toliko novih uređaja, obično imamo i mnogo novih kablova. Zapetljani kablovi u najmanju ruku ne izgledaju uredno. Sem toga, tako se mogu prelomiti što može dovesti do nestabilne jačine i kvaliteta zvuka kod zvučnika. Takođe, lako ih možemo zakačiti i tako oboriti uređaje. Zato pre nego što namontirate elemente kućnog bioskopa, razmislite gde bi bilo najbolje da se oni nalaze, koliko su udaljene utičnice, da li se tuda često prolazi…

Ako posebno kupujete audio kablove, pažljivo izmerite dužinu. S obzirom da je najbolje da kablove ne vezujete tako da se preko njih gazi, u dužinu uračunajte sva ta savijanja, ćoškove, dužinu zida… Za svaki slučaj kupite malo duži kabl, sigurno se nećete pokajati. A odlično rešenje su i produžni kablovi. Većina ovih razvodnika obezbeđuje zaštitu za decu, ali i za vaše uređaje – štiteći ih od kratkog spoja, prenapona, a neki dolaze sa prekidačem pa uređaje možete lako isključiti kada ih ne koristite.

Prilagođavanje ambijenta

Za pravi surround zvuk, potrebno je da pravilno postavite zvučnike i iskalibrišete sistem. Tako će zvuk zaista dolaziti sa svih strana, a vi ćete imati osećaj da ste u središtu zbivanja. Levi i desni zvučnik udaljite jedan od drugog što je više moguće. Centralni zvučnik postavite odmah ispred ili iznad TV-a, a surround zvučnike postavite nasuprot centralnog. Pravilnu kalibraciju sistema i postavljanje zvučnika opisali smo ovde.

Fenomenalnom ambijentu u vašem kućnom bioskopu doprineće i pravilno osvetljenje. Većina nas filmove gleda u mraku. Međutim, ne treba ih gledati u potpunom mraku. Stručnjaci preporučuju da iza televizora postavite LED trake. To je osvetljenje slabijeg intenziteta, pa će i dalje u suštini biti mračno, ali će istovremeno smanjiti kontrast i stres za oko.

Kućni bioskop treba da bude zabavan i pravilna montaža sigurno tome doprinosi, a mi se nadamo da smo vam ovim savetima pomogli da bude i bezbedan za vas i vašu porodicu.