Kalibracija sistema – uputstvo za manuelno podešavanje

Podešavanje sistema bilo koje vrste, pa tako i audio sistema može biti zahtevan, čak frustrirajući posao. Zbog toga se mnogi korisnici odlučuju za automatsko podešavanje sistema. Iako je to odlično kompromisno rešenje, na taj način nećete uvek dobiti najbolje od svog sistema. Pravo rešenje je ručna kalibracija sistema, a mi ćemo vam u ovom tekstu dati neke smernice koje će vam pomoći da je sami odradite.

Podešavanje risivera pratite na ekranu televizora

Praćenje funkcija na malom ekranu risivera može biti naporno i nezgodno. Zato jednostavno povežite AV ili stereo risiver sa TV-om i podešavanja onda pratite na velikom ekranu. Za povezivanje novijih risivera potreban vam je HDMI kabl, dok je za malo starije modele risivera potreban RCA kabl.

Upoznajte se sa risiverom

Naravno da je potrebno da prvo pogledate uputstvo. Ali, pravo upoznavanje risivera počinje tek onda kada uzmete daljinski u ruke i isprobate funkcije. Verovatno nećete odmah znati i razumeti šta koja funkcija znači, ali malo – pomalo, videćete gde se šta nalazi, upoznaćete različite funkcije, što će vam olakšati kalibraciju.

Postavite zvučnike

Nameštaj koji vam je u sobi u kojoj smeštate zvučnike sigurno će uticati na raspored zvučnika. Zbog toga možda nećete uspeti idealno da ih postavite. Da biste izvukli maksimum, obratite pažnju na osnovna pravila o rasporedu zvučnika.

Centralni zvučnik mora biti direktno ispod ili iznad televizora. Obzirom da je ovaj zvučnik dizajniran za dijaloge, što je bliže TV-u vernije će stvarati iluziju da zvuk dolazi upravo sa slike.

Levi i desni zvučnik pokušajte da udaljite jedan od drugog što je više moguće. Važno je da budu dovoljno udaljeni od centralnog zvučnika, kako vam ne bi ometali jasnoću dijaloga. Idealno je da ova tri zvučnika formiraju pravilan trougao. Potrudite se da svi zvučnici budu podjednako udaljeni, da biste imali precizan zvuk sa svih strana, odnosno da biste u isto vreme čuli zvuk i na levo i na desno uho.

Surround zvučnike postavite nasuprot centralnog zvučnika, na zidu koji je iza vas i ostalih slušalaca. Idealno je ako ih postavite na visini iznad glave, na oko 120-150cm.

Prilikom postavljanja sabvufera, izbegavajte da ga smestite u ćošak ili odmah pored drugog zvučnika. Idealno je da bude po sredini prednjeg ili zida sa strane. Takođe subwoofer možete postaviti i iza vas, ali se pobrinite da vam od glave bude udaljen oko 1m. Za koju god poziciju sabvufera da se odlučite, udaljite ga od zida barem 30 cm.

Kalibracija jačine zvuka

Balansirajte nivo zvuka svakog zvučnika u odnosu na vašu udaljenost. Tako ćete zvuk sa svakog zvučnika čuti podjednako glasno, bez obzira na njegovu trenutnu udaljenost od vas. Jačinu zvuka možete izmeriti na dva načina – slušanjem i korišćenjem aplikacija za merenje decibela. Aplikacija za merenje decibela dostupne su za Android i iOS uređaje. Kada podesite prvi zvučnik, ostale uskladite prema njemu.

Sabvufer ćete najbolje podesiti slušanjem. Prilikom podešavanja slušajte poznatu muziku, za koju dobro znate kako zvuči, jer ćete tako najbolje primetiti razliku. Osim toga, moći ćete da osetite da li vam je bas preslab ili prejak.

Prepustite se užitku

Sada kad ste sve podesili baš po meri, pustite omiljeni film, nabavite kokice, opustite se uz voljenu osobu i uživajte.