Kompletan vodič za kućni bioskop

Dom treba da bude mesto u kom uživate, opremljeno svime što volite, kvalitetnim komponentama za uživanje u filmovima, muzici i dobrim serijama, posebno u vreme korona virusa i zabrane javnih okupljanja. Kad već ne bi trebalo da idemo u bioskop, možemo se potruditi da u kući uživamo u pravom kućnom biokopu. Ali kako da znate koje komponente će udovoljiti vašim potrebama? Predstavljamo vam kompletan vodič za kupovinu, montažu, instaliranje i uživanje u kućnom bioskopu.

Odabir komponenti za kućni bioskop

Televizor, kao jednu od glavnih komponenti, srećom nikada nije bilo lakše i povoljnije kupiti. Naš savet je da svakako izdvojite nekoliko hiljada više i kupite model 4K rezolucije, posebno ako kupujete veći TV. 4K rezolucija će i za nekoliko puta poboljšati kvalitet slike. Noviji televizori su sve veći, ali i sve tanji, što ne ostavlja mnogo prostora za zvučnike.

Zvučnike treba birati najpre prema veličini sobe u kojoj ćete gledati filmove. Za veće prostorije je potrebno više zvučnika, možda čak i sa više kanala, dok su za neke manje prostorije dovoljni subwoofer i dva zvučnika. Dobar zvuk ne podrazumeva samo mnogo vati, već treba da u nama probudi emocije, stvori iščekivanje, napetost, razveseli nas…

Ako živite u manjem stanu, možete razmisliti o kupovini soundbar sistema. Mnogi saundbarovi podržavaju povezivanje sa bežičnim zvučnicima. Kupovinom jednog para takvih zvučnika ćete na malo prostora dobiti pravi surround sistem.

Veće prostorije vam omogućavaju da se malo poigrate komponentama. Možete birati konfiguracije sistema za kućni bioskop – da li će biti 5.1, 7.1 ili čak 7.2, sve u zavisnosti od vaših želja i potreba. Broj 1 i 2 nakon tačke označavaju broj niskotonaca u vašem sistemu. Sve ovo adekvatno mora ispratiti i risiver. Na svakom AV risiveru je označeno koji broj kanala podržava. Ono što bi AV risiver trebalo da podržava su i Dolby Atmos, koji filmovima daje taj pravi bioskopski zvuk, WiFi i Bluetooth konekciju za bežično povezivanje sa telefonom i podršku za bežične zvučnike.

Da li treba kupiti neki od kompleta kućnog bioskopa

Ako nemate vremena da istražite koje komponente idu jedna s drugom ili jednostavno želite da “igrate na sigurno”, odaberite neki od već postojećih kompleta za kućni bioskop. Neki od tih kompleta sadrže sve zvučnike koji kreiraju surround iskustvo, a vrlo često sadrže i risiver. Sastoje se od vufera, para podnostojećih zvučnika, para bookshelf zvučnika i centralnog zvučnika. Premium brendovi, poput onih koje imamo u ponudi, obezbeđuju moćan zvuk koji će oživeti svaki film i stvoriti utisak da ste u središtu zbivanja.

Neki kompleti su prilagođeni manjim prostorijama, pa dolaze sa četiri zvučnika koja se mogu okačiti na zid, centralnog zvučnika i vufera. Sve ove komponente su dizajnirane da rade zajedno i daju najbolji mogući zvuk.

Ako vam je potrebna preporuka za kupovinu adekvatnog sistema za kućni bioskop, možete nas pozvati ili nam pisati. Naše stručno osoblje nam stoji na raspolaganju i rado će vam pomoći.