Memorijske kartice – šta znače njihove oznake

Danas veoma lako možemo snimati i fotografisati. Mobilni telefoni nikada nisu bili opremljeni tako dobrim kamerama, povoljni i dostupni kao danas. Kada smo na putovanju ili u nekom izlasku s prijateljima ili porodicom, često fotografišemo svaki detalj. Ljubitelji sportskih aktivnosti koriste akcione kamere kako bi uživali u snimcima visokog kvaliteta sa svojih avantura. Međutim, interna memorija telefona, aparata i kamera vrlo često nije dovoljna za sve te snimke i fotke. Zato se mnogi odlučuju za kupovinu memorijske kartice većeg kapaciteta. Kao što ste sigurno primetili, postoji više kategorija i vrsta ovih kartica. Svaka od njih ima neku svoju namenu – neke su samo za upotrebu u mobilnim telefonima, neke su pogodne za video nadzor, a neke idealne za akcione kamere.

SD i microSD kartice danas su najzastupljenije. MicroSD je najmanja ovakva kartica. Uglavnom se koristi u mobilnim telefonima i dolazi sa adapterom standardne SD veličine. MicroSD kartice se proizvode do 128GB. Najčešće ih proizvode Kingston, Transcend, SanDisk, A-Data… Kako možete znati koja će kartica odgovarati vašim potrebama?

Kapacitet

Jedna od karakteristika koja prva upada u oči. Na samom uređaju je navedeno koji kapacitet memorijske kartice podržavaju. Ukoliko ste fotograf amater, biće vam sasvim dovoljna kartica kapaciteta 32GB. S druge strane, ako karticu kupujete za IP kameru najbolje bi bilo da kupite karticu maksimalnog podržanog kapaciteta.

Tip memorijske kartice

Postoje tri osnovna tipa kartica koja su sada rasprostranjena – SD, SDHC, SDXC. SD kartice podržavaju do 2GB kapaciteta. Na SDHC (Secure Digital High Capacity) kartice najčešće nailazimo i one podržavaju od 2GB do 32GB. SDXC (Secure Digital Extra Capacity) podržava kapacitete veće od 32GB do 2TB. Uređaji koji podržavaju SDXC kartice podržavaju i SDHC i SD kartice, dok u uređajima koji podržavaju SDHC krartice, nećete moći da koristite SDXC kartice.

Klase

Postoji nekoliko osnovnih klasa – C, UHS i V. Standardna UHS klasa se obeležava arapskim brojevima i to najčešće brojevima 1 i 3. UHS 1 podržava minimalnu brzinu upisa od 10MB/s, dok UHS podržava najmanje 30Mb/s. Ovu oznaku ćete na kartici prepoznati po slovu U u koji je upisan broj 1 ili 3.

Za razliku od ove klase, UHS magistrala se obeležava rimskim brojevima – UHS-I, UHS-II i UHS-III. UHS-I ima propusnu moć do 104 MB/s, UHS-II do 312 MB/s, dok UHS-III ide još korak dalje i omogućava protok do 624 MB/s. U nekim situacijama kartica sa UHS-III oznakom može da dostigne brzine veće i od klasičnog SATA SSD-a.

Memorijske kartice

C klasa podržava vrednosti 2, 4, 6 i 10. Na karticama se nalazi “C” slovo i unutar njega broj. Svaki od ovih brojeva predstavlja minimalan broj MB/s, tako da C6 ukazuje na minimalnu brzinu upisa od 6MB/s. U praksi vrlo često kartice koje su označene C10 klasom podržavaju i brzine do 80MB/s.

V klasa je oznaka za video klasu, koji definiše brzine upisa kod modernih digitalnih aparata. Dostupan je u verzijama V6, V10, V30, V60 i V90 što predstavlja brzinu upisa, pa tako npr. V90 označava brzinu upisa od 90MB/s. Kada snimate u 4K rezoluciji, brzina upisa je veoma važna. Najmanja potrebna brzina upisa je 30MB/s.

Osim ovih, neke SD kartice poseduju zaštite od vlage, kiše, udaraca, potresa… U praksi, to znači da su idealne za akcione, IP kamere, foto-aparate… Memorijske kartice različitog kapaciteta i klase možete pronaći na našem sajtu.