Sve što treba da znate o zidnim TV nosačima

Montiranje TV-a na zid ima mnogo prednosti. Pre svega, možete ga montirati na visini koja vam najviše odgovara. Sem toga, tako štedite prostor u sobi, što je posebno značajno ukoliko živite u manjem stanu.

Odabir TV nosača

Postoje tri osnovne vrste zidnih nosača – fiksni, tilt i fleksibilni. Ni jedan nije savršen i za svaku vrstu nosača ima argumenata za i protiv. Kroz nekoliko glavnih karakteristika koje ćemo navesti u ovom postu, olakšaćemo vam odabir nosača koji u potpunosti odgovara vašim potrebama.

Fiksni nosači su najbolji za montiranje televizora u visini očiju, bilo da sedite ili stojite. Uglavnom se koriste kada vam je potrebno da TV bude što bliži zidu i da stoji što je ravnije moguće. Za manje kancelarije ili sobe, fiksni nosači mogu biti idealno rešenje. Takođe, veoma su pogodni za montiranje televizora u kafićima ili restoranima.

Tilt nosači se mogu pomerati za određeni ugao i uglavnom dozvoljavaju vertikalno pomeranje za 15°. Idealni su za prostore gde je potrebno manje prilagođavanje položaja televizora. Takođe, od zida su odvojeni malo više od fiksnih nosača, što može biti zgodno ako želite da sakrijete HDMI balun, Apple TV ili posedujete risiver koji je moguće montirati na poleđinu televizora.

Fleksibilni nosači u potpunosti se pomeraju levo ili desno, pa nikada nećete imati problem oko pozicioniranja televizora. TV možete postaviti čak i u ćošak i onda ga prilagoditi svom trenutnom položaju. Ono na šta morate obratiti pažnju jesu kablovi i druga prateća oprema. Kablovi moraju biti dovoljno dugački i kvalitetni, da se prilikom pomeranja ne oštetili ili iščupali.

VESA standard

Je nešto sa čim ćete se susretati prilikom odabira nosača. VESA standard je standard koji se koristi prilikom montaže svih ravnih ekrana, pa tako i LCD, LED i Plasma televizora.

Pošto se pretpostavlja da ćete poželeti da montirate TV prijemnik na zid, proizvođači na poleđinu televizora ugrađuju otvore sa navojem. Vertikalni i horizontalni razmak između ovih otvora predstavlja VESA dimenzije. Dakle, ukoliko je na nekom TV nosaču označeno da je pravljen za standard 600×400, to znači da je horizontalni razmak između otvora na poleđini 600mm, a vertikalni 400mm. Slično tome, kada Vi želite pre kupovine nosača da saznate za koji VESA standard je pravljen vaš televizor, jednostavno premerite horizontalni razmak između rupa, a zatim i vertikalni. Ovo rastojanje se izražava u milimetrima.

Neki od najčešćih VESA standarda su: VESA 200×200, VESA 400×300, VESA 400×400, VESA 600×400, VESA 800×400.

Nekoliko dodatnih saveta

Pre montiranja nosača na zid, dobro izmerite veličinu televizora ili monitora koji montirate, kao i zid na koji ste planirali da ga zakačite. Tako ćete biti sigurni da je TV montiran na najboljem mogućem mestu na kom ima dovoljno prostora.

Potrebno je da proverite kakav je zid na koji ste planirali da montirate TV. Od toga će zavisiti koji šrafovi i tiplovi su vam potrebni. Ukoliko uzmete manje tiplove nego što je predviđeno za vaš zid, mogli biste rizikovali da vam televizor padne.

Na svakom nosaču je označena nosivost. Uverite se da vam televizor nije teži od maksimalne nosivosti nosača. Bezbednost treba da bude najvažnija! Ukoliko se ne biste usudili da sedite ispod televizora, onda ga tako nemojte ni montirati.

Ukoliko vam je potrebna dodatna informacija prilikom odabira nosača, slobodno nam pišite u komentaru ispod posta. Na našem sajtu možete pronaći detaljne opise svakog nosača, uključujući i dimenzije, nosivost i standard. Nastavite da čitate naš blog, jer ćemo i ubuduće pisati korisne savete i različite zanimljivosti iz sveta audio video tehnike.

4 KOMENTARI

  1. Kupio sam HISENSE 58 inča,VESA standard je 300×200,ali nigde fiksni nosač ne mogu da nađem za taj standard,hvala unapred

  2. Poštovani, ako VESA standard i nosivost zidnog nosača odgovarajuća za potrebe TV-a, zašto je bitna i dijagonala TV-a?

  3. Poštovani Gorane,
    Svaki proizvođač nosača deklariše maksimalnu dijagonalu ekrana i za taj maksimum/minimum mogu da garantuju nosivost.

Comments are closed.