Kućni bioskop u malim prostorijama

Kada razmišljate o kućnom bioskopu, verovatno zamišljate veliku dnevnu sobu sa ogromnim televizorom na zidu, glomaznim zvučnicima raspoređenim po sobi koji obezbeđuju zvuk bolji nego u bioskopskoj sali. Čak i kada ste pomišljali na kućni bioskop u svom malom stančiću, uvek ste sebi govorili da nema šanse da se to ikada ostvari. Pa, pripremite se da budete prijatno iznenađeni 🙂

Mala dnevna soba, veliki užitak

Glavni element dobrog bioskopskog zvuka je kvalitetan soundbar. Soundbar se odlikuje elegancijom i veoma kvalitetnim zvukom. Uglavnom je to tanak zvučnik predviđen za postavljanje ispod TV-a. Vufer može biti odvojen ili u okviru soundbar-a.

Idealni su za manje prostore, ali i montiranje, jer ne zahtevaju dodatni risiver, niti gomilu kablova. Takođe, za instalaciju saundbarova nije neophodno bušenje zida, jer ovi zvučnici bez problema mogu stajati na TV komodi. Ukoliko se odlučite da soundbar kačite na zid, bolje je da bude montiran ispod televizora, zato što je tada zvuk direktnije usmeren na vas.

Ono što je ključno za kućni bioskop jeste pravilno raspoređen zvuk. Neophodan je centralni zvučnik koji će dijaloge prenositi jasno i razgovetno. Stereo zvuk, odnosno zvuk levo i desno idealan je za filmsku muzičku podlogu. Zahvaljujući vuferu i moćnim niskim tonovima, imaćete osećaj da ste i sami akteri radnje.

Kako odabrati pravi

Kada razmišljate o kupovini soudbar-a, nemojte uzimati u obzir samo cenu. Iako to jeste veoma važna karakteristika, koja može umnogome uticati na izbor, uzmite u obzir šta dobijate za uloženi novac. Na cenu utiču dodatne karakteristike, implementirane tehnologije, jednostavnost instalacije i brojni drugi faktori na koje treba obratiti pažnju.

Da biste postigli pravi zvučni efekat neophodan vam je minimum 3.1 sistem, odnosno sistem koji sadrži vufer i 3 zvučnika.

Osim broja kanala, pažnju treba obratiti i na opciije povezivanja. Većinu soundbar zvučnika možete lako povezati sa televizorom. Ali, ne morate se ograničavati samo na povezivanje sa TV-om. Ukoliko odaberete soundbar sa bluetooth konekcijom, muziku možete puštati i sa mobilnog uređaja.

Fenomenalna karakteristika može biti Wi-Fi konekcija. WiFi konekcija omogućava bežično povezivanje i strimovanje sadržaja sa lokalne mreže, internet radija, internet servisa i slično.

Harman Kardon i Yamaha nadogradili su neke modele svojih soundbar-ova sa ChromeCast i MusicCast tehnologijama. Takav soundbar možete nadopuniti kompatibilnim, takođe bežičnim zvučnicima i doživeti potpuno surround iskustvo. Osim toga, ove bežične zvučnike možete rasporediti po stanu i formirati multiroom ozvučenje. Svim ChromeCast i MusicCast komponentama možete upravljati pomoću smartphone aplikacije. Više o tome kako funkcionišu ove aplikacije možete pročitati u drugim postovima na našem blogu.

Dodavanjem zvučnika dobijate 5.1 ili 7.1 audio sisteme koji će vaš mali stan pretvoriti u centar zabave, moćan zvučni sistem ili realističan kućni bioskop. Okupite porodicu i prijatelje i organizujte najbolju zabavu ikada!