Kako odabrati pravi risiver – vodič za kupovinu

Postoji mnogo razloga zašto treba kupiti risiver, bez obzira na to da li trenutno planirate kupovinu prvenca, ili imate stari koji ste kupili još u vreme kada su Game of Thrones bili samo dobra knjiga. Ako volite da gledate televiziju, uživate u njenim sadržajima i oduvek sanjate da to svoje uživanje podignete na viši nivo, onda je risiver prava stvar za vas.

Zahvaljujući napretku tehnologije, risiveri koje možete danas naći u ponudi imaju mnogo više funkcija od starijih risivera, pa samim tim pružaju više za uloženi novac. Svaka medalja ima dve strane, pa tako ogroman broj novih tehnologija predstavlja i otežavajuću okolnost jer je prilikom izbora zbog široke ponude teško odlučiti koji je onaj pravi za vaše potrebe. U ovom tekstu ćemo se potruditi da sve najbitnije tehnologije objasnimo što jednostavnije, pa ga zato pažljivo pročitajte.

risiveri stereo

Stereo ili Surround?

Dve osnovne stvari od kojih svakako treba započeti proces izbora novog risivera su dve osnovne kategorije risivera – stereo risiveri i A/V risiveri (audio-video risiveri).

Stereo risiveri su prevashodno namenjeni ljubiteljima muzike i onima koji žele da poboljšaju samo zvuk u svom sistemu za kućnu zabavu. Ovi risiveri služe da više izvora zvuka povežu u jednu celinu i tipično su opremljeni različitim audio ulazima tako da jednostavno možete spojiti sve vaše plejere na risiver. Pored audio ulaza sadrže ugrađene radio tjunere i u novije vreme sve češće Bluetooth i mrežnu konekciju za strimovanje muzike sa drugih uređaja i interneta. Za razliku od A/V risivera rade samo sa stereo zvučnicma i nemaju mogućnost upravljanja drugim uređajima kao što su Blu-Ray i DVD plejeri, konzole za igre i slično.

A/V risiveri su nastali kao nadogradnja stereo risivera funkcijama za kućni bioskop. Imaju sve funkcije stereo risivera, ali za razliku od njih imaju više funkcija i više izlaza za zvučnike kako bi omogućili jednostavnije postavljanje 5.1 i većih surround sistema. Druga bitna razlika u odnosu na stereo risivere je to što AV risiveri pored audio signala takođe obrađuju i video signal pa su opremljeni i video ulazima tako da predstavljaju kompletno zaokruženu celinu na koju se mogu povezati svi vaši uređaji za kućnu zabavu.

Specifikacije: korisno ili varljivo?

Današnji A/V risiveri, čak i oni najpovoljniji, opremljeni su brojnim tehnologijama tako da pomislite da se unutra nalazi svemirski brod. Međutim, čemu sve te funkcije ukoliko risiver ne zvuči dobro, zar ne? Kako bi započeli sužavanje izbora modela, krenućemo od nekih osnovnih specifikacija koje se tiču zvuka i stvari na koje tu treba obratiti pažnju.

Tužna istina je da specifikacije danas nisu merodavne kao nekada. Da li ste primetili kako gotovo svi današnji risiveri mogu da izbace 100W po kanalu, što ranije nije bio slučaj? Proizvođači znaju kako da napumpaju specifikacije tako da čak i oni najslabiji risiveri izgledaju primamljivo, međutim ukoliko naučite da čitate između redova, teško da će vas nasamariti. Dobro poznati brendovi se ne služe ovim trikovima, ali nije na odmet obratiti pažnju prilikom izbora, posebno ukoliko kupujete neki budžet model.

Snaga risivera

Proizvođači znaju kako razmišljate: što veći brojevi, to je veća snaga i bolji zvuk. Da bi se dobila izlazna snaga risivera, on mora da prođe neko propisano testiranje, a obzirom da se testiranje može izvršiti u različitim uslovima to proizvođačima daje prostora da sami odaberu vrstu testiranja. Shodno tome, ukoliko su uslovi testiranja povoljni onda će i krajnji rezultat biti veliki. Zbog toga je kada gledate snagu u specifikacijama potrebno da obratite pažnju na to u kojim uslovima je risiver postigao određenu snagu jer su proizvođači dužni da ih navedu. Navešćemo u nastavku neke od povezanih specifikacija na koje treba posebno obratiti pažnju:

RMS – snaga bi trebala da bude označena kao RMS (realna snaga) a ne kao maksimalna (peak) snaga. Maksimalna snaga može značiti da je risiver pod određenim povoljnijim uslovima pokazao odličnu snagu, ali ona ne sadrži informaciju o tome kako se uređaj pokazao u najlošijim uslovima. Za razliku od maksimalne, realna snaga predstavlja prosečnu snagu uređaja koji je izložen svim uslovima i zato je ona daleko relevantnija za krajnjeg kupca.

All channels driven (snaga kada su svi kanali istovremeno aktivni) – manje kvalitetni risiveri mogu imati oznaku da je izlaz 100W po kanalu (WPC) u stereo modu, ali snaga će opasti na 80 WPC ili manje u suround modu. Zato je važno da tražite oznaku “all channels driven” ukoliko koristite ozvučenje sa više zvučnika kako bi bolje procenili realnu snagu koju ćete dobiti na svakom od kanala.

Bandwidth (frekvencija): ako vidite da neki uređaj ima neuverljivo visoku ocenu za snagu, to može značiti da je ona postignuta pokretanjem jedne frekvencije za kratko vreme. Na primer, ukoliko vidite 5x100W (@ 1kHz) to znači da je risiver testiran u olakšanim uslovima na frekvenciji od 1000Hz i da je ocena na papiru mnogo viša nego što on može da podnese u realnim uslovima gde će raditi na različitim frekvencijama. Ovde je bitno da tražite oznaku (@ 20Hz-20kHz) kao dokaz da je risiver ocenjivan pod punim audio signalom da biste bili sigurni da je ocena snage tačna.

Impedansa – je mera električnog otpora koju zvučnici pružaju risiveru i većina savremenih kućnih zvučnika ima oko 6 do 8 oma. To proizvođači jako dobro znaju, pa bi trebalo da snagu testiraju na 8 oma za što merodavnije rezultate. Obzirom da dobijena snaga može da bude skoro dupla kada se koristi manje opterećenje (4 oma), pojedini proizvođači ovo koriste da dobiju što bolje rezultate na papiru. Ironično, ovakvi risiveri obično i nisu sposobni da pokreću zvučnike od 4 oma pa upotreba istih može da dovede do oštećenja zvučnika i risivera.

Ono na šta je ovde bitno obratiti pažnju je da ukoliko vidite snagu na 4 oma, obavezno pogledajte da li negde pored piše i snaga na 8 oma, a ukoliko podatak nije naveden onda je najbolje da takav risiver preskočite.

Total Harmonic Distortion (THD) – ukupna harmonična distorzija, odnosno izobličenje zvuka. Ova specifikacija pokazuje kolika je razlika između originalnog ulaznog zvuka i izlaznog zvuka nakog što ga risiver pojača. Iako su ocene snage uređaja vredan pokazatelj sposobnosti risivera, one ne govore celu priču o kvalitetu zvuka. THD manji od 0,1 posto je praktično neprimetan, dok se 0,08 posto ili manje smatra poprilično dobrim. S druge strane, ako vidite procenat veći od 0,1 posto, znajte da je ocena snage u vatima prenaduvana i u tom slučaju bi trebalo da preskočite takav uređaj.

Obrada audio signala (DAC)

DAC je oznaka za čip koji vrši pretvaranje digitalnog audio signala u analogni, što je obavezan proces u svakom risiveru koji ima bilo koju vrstu digitalnog ulaza. Što je bolji DAC čip, to je bolji izlazni zvuk. Pa kako onda da znate koji risiver ima dobar DAC? Ako na uređaju stoje oznake poput Burr Brown, ESS Sabre ili neke druge, to onda znači da je u uređaju ugrađen poznat i kvalitetan DAC čip jer proizvođači u suprotnom verovatno ne bi navodili koji se DAC čip nalazi unutra.

Ako na risiveru ne stoji oznaka za DAC, to ne znači da on nije dobar, već možete smatrati da je ugrađena neka budžet varijanta, pa bi trebalo dati prednost drugom risiveru koji ima jasno naveden DAC čip.

Uparivanje: Odaberite pravi risiver za vaše zvučnike

Da biste dobili dobar zvuk iz risivera, morate takođe da dobro uparite potrebe vaših zvučnika sa sposobnošću risivera da ih pokreće. Sada kada znate šta risiver koji planirate da kupite može po pitanju izlazne snage, vreme je da obratite pažnju na to šta je vašim zvučnicima potrebno kako bi iz njih izvukli najbolji mogući zvuk. Da bolje razjasnimo ovaj deo, pogledaćemo prvo osnovne specifikacije zvučnika.

Impendansa – kao što smo napomenuli ranije, to je mera otpora koji vaši zvučnici pružaju signalu vašeg risivera. Otpor od 8 oma je uobičajen i zvučnici sa ovim otporom rade lepo sa većinom risivera, međutim ukoliko imate zvučnike sa manjom impedansom situacija se znatno menja. Otpor od 4 oma je prilično zahtevan i za ovakve zvučnike će vam biti potreban risiver sa prilično jakim pojačalom.

Osetljivost/SPL: osetljivost zvučnika predstavlja koliko glasan zvuk mogu da emituju po vatu snage i izražena je u decibelima (dB). Zvučnicima sa manjom osetljivošću će naravno trebati više snage za glasniji zvuk nego li zvučnicima sa većom osetljivošću. Većina zvučnika je negde u rasponu od 85 do 95dB po vatu, uz par izuzetaka na oba kraja. Ako vaši zvučnici ili oni koje planirate da kupite imaju oko 85 decibela, onda planirajte da kupite jači risiver kako bi izvukli maksimum iz njih. Bitno je napomenuti da osetljivost nema veze sa kvalitetom zvuka, već samo znači da zvučnici sa većom osetljivošću mogu emitovati jači zvuk sa manje snage.

Frekventni opseg: Generalno gledano, što više basa želite iz vaših zvučnika, to će vam trebati više snage za njih. Uvod aktivnih subwoofera (sa sopstvenim pojačalom) je znatno olakšao risivere, pa ukoliko koristite takav sistem možete se fokusirati samo na potrebe satelitskih zvučnika a bas prepustiti vuferu. Ukoliko pak koristite zvučnike punog opsega bez dodatnog vufera, računajte na to da će vam za izraženiji bas trebati risiver sa više snage, ili pak neki zvučnici sa visokom osetljivošću. Eto još jednog razloga zašto treba obratiti pažnju na decibele prilikom izbora zvučnika.

Surround podrška

5.1, 7.1, 9.1, 11.2… Iako svi savremeni risiveri podržavaju bar 5.1 surround zvuk koji je najzastupljeniji, ukoliko imate planove za neki kompleksiji surround sistem trebalo bi da obratite pažnju i na broj izlaznih kanala. U poslednjih par godina pojavile su se tehnologije za 3D surround zvuk kao što su Dolby Atmos i DTS:X, pa nije na odmet uzeti risiver sa dodatnim kanalima i podrškom za iste.

Sistemi za autokalibraciju: Većina savremenih risivera ima neku vrstu automatske kalibracije zvučnika koja vam pomaže da ih podesite prema prostoriji i poziciji uz minimalno truda i znanja. Ove funkcije su veoma korisne za početnike koji nemaju dovoljno iskustva u podešavanju zvučnika i pružaju zadovoljavajuće rezultate, međutim ukoliko imate dovoljno slobodnog vremena i želite da izvučete maksimum iz vaših zvučnika, uvek je bolje ručno podesiti ceo sistem. Ukoliko se odlučite za ovaj korak obavezno pročitajte naš vodič za podešavanje stereo i surround sistema.

risiver specifikacije

Povezivanje: Praktičnost i osiguranje za budućnost

Sada kada smo završili sa tehničkim delom o risiverima vreme je da pređemo na funkcije koje AV risivere čine zabavnim i praktičnim. Krenućemo prvo od ulaza i izlaza, odnosno od povezivanja sa drugim uređajima.

HDMI je kompletno A/V rešenje u jednom kablu. Može da prenese HD video i audio signal između uređaja bez potrebe za višestrukim kablovima. HDMI standard se tokom godina menjao, pa postoji više verzija na koje bi trebalo obratiti pažnju. HDMI 2.0a je najnovija verzija koja podržava 4K UltraHD rezoluciju i HDR, kao i sve starije tehnologije kao što su 3D video, ARC (dvosmerni prenos zvuka), Ethernet (HEC) i druge. Ukoliko želite da naučite više o ovim tehnologijama, pogledajte naš tekst o najbitnijim HDMI tehnologijama.

Što se samih risivera tiče, ovde vam preporučujemo da uzmete risiver koji ima par HDMI ulaza više nego što vam trenutno treba kako bi imali prostora da širite sistem u budućnosti.

Video konverzija (transcoding): Video konverzija vam dozvoljava da povežete više analognih kompozitnih i komponentnih video izvora na risiver, koji ih zatim konvertuje u digitalni signal i šalje kroz HDMI kabal na TV. Ključna stvar je u tome što možete priključiti šta god želite na vaš risiver, dok će vam za povezivanje sa TV-om biti dovoljan samo jedan HDMI kabal što znatno pojednostavljuje povezivanje.

Video upscaling: Ova tehnologija vam omogućava da video sadržaj manje rezolucije nadogradite u višu tako da izgleda bolje na HD televizoru. Ovo naravno neće magično napraviti 4K UltraHD snimak od običnog HD snimka, ali dobijeni rezultat svakako izgleda dosta bolje nego kada se prikazuje u originalnog rezoluciji. Kvalitet upscaling konverzije je direktno povezan sa video čipom koji vrši ovu konverziju, pa ukoliko vam je ova funkcija jako bitna najbolje je da pogledate šta u recenzijama kažu za određeni model risivera.

HDMI Standby Pass-Through – Ova funkcija se često preskače prilikom izbora, a zapravo može biti jako korisna. Risiveri koji nude ovu opciju propuštaju signal ka TV-u kroz HDMI kabl čak i kada je risiver isključen, tako da možete koristiti povezane HDMI plejere bez potrebe za uključivanjem/isključivanje dodatnih kablova. Na primer, ukoliko imate kabovski STB risiver povezan na TV preko AV risivera, a trenutno ne želite da koriste zvučnike risivera, možete ostaviti risiver isključen i gledati TV kao da je STB direktno povezan na njega.

Audio Return Channel (ARC): U tipičnom sistemu risiver sa svojih izlaza šalje signal samo ka televizoru, međutim, šta ako želite da se i zvuk sa TV-a čuje na risiveru? Kod starijih sistema je za to bilo potrebno povezati dodatni audio kabal sa izlaza TV-a ka audio ulazu na risiveru, dok novi risiveri i televizori imaju ARC tehnologiju koja omogućuje da zvuk ide sa TV-a na risiver kroz isti HDMI kabal kojim ide video kao televizoru.

Ethernet konekcija vam omogućuje da povežete vaš risiver na kućnu mrežu i internet. Primarna funkcija ove konekcije je da omogući strimovanje muzike sa interneta i kroz mrežu (DLNA), ali takođe služi i za automatsku nadogradnju softvera risivera sa interneta.

Wi-Fi: Ugrađeni Wi-Fi adapter ima iste funkcije kao i Ethernet konekcija, ali za razliku od nje ne zahteva kablove. Podešavanje Wi-Fi konekcije ponekad može da bude malo komplikovano, ali se to lakše prevaziđe od razvlačenja kabla do udaljenog rutera.

Bluetooth: Iako je inicijano stekla svoju popularnost kod bežičnih zvučnika i slušalica, ugrađena Bluetooth konekcija je u poslednje vreme postala gotovo standardna funkcija risivera. Zvuk koji se prenosi preko ove bežične veze nije uvek kvalitetan kao preko Wi-Fi konekcije, međutim njena prednost je u tome što se jednostavno povezuje pa je vrlo praktična kada poželite da pustite neku pesmu sa telefona ili tablet računara.

USB vam omogućava da puštate muziku ili gledate filmove i fotografije sa USB flash memorija, dok kod naprednijih modela risivera možete takođe direktno povezati i iPod/iPhone ili Android uređaje za dodatne pogodnosti.

DLNA (Digital Living Network Alliance) je standard za lako deljenje muzike, slika i video snimaka među digitalnim uređajima koji su povezani na istu kućnu mrežu (LAN). Ova tehnologija omogućuje da direktno sa risivera puštate multimedijalne fajlove koji se nalaze na nekom od DLNA kompatibilnih uređaja povezanih na kućnu mrežu – desktop i laptop računara, NAS skladišta, medija servera, itd.

Apple Airplay je tehnologija koja je po funkciji slična DLNA tehnologiji, a po jednostavnošću povezivanja Bluetooth konekciji. Koristi Wi-Fi mrežu za prenos podataka i omogućuje jednostavno bežično strimovanje muzike, fotografija i video snimaka sa AirPlay kompatibilnih uređaja na risiver koji podržava AirPlay. Nažalost Apple je veoma zatvoren po pitanju deljenja ove tehnologije sa drugima tako da je dostupna samo u sklopu Apple uređaja i iTunes aplikacije za računare.

Internet radio – postoji na hiljade besplatnih internet radio stanica i većina savremenih risivera sa mrežnom konekcijom podržavaju pristup istim. Ogroman broj stanica će vas možda u početku odvratiti od korišćenja ove funkcije, ali ako izdvojite vreme i malo pretražite ove stanice, sigurni smo da ćete naći oni koje će vam se svideti. Kvalitet zvuka zavisi od bitrate-a u kom stanica emituje i može da bude znatno superioran u odnosu na klasične radio stanice.

Raspodela signala u više prostorija

Multiroom audio/video: Mnogi noviji risiveri sa 7.1 ili više kanala nude mogućnost da slobodne kanale koristite u drugoj prostoriji. Ovo znači da ako npr. imate 7.1 risiver koji podržava multiroom, a u dnevnoj sobi koristite samo 5.1 sistem, preostala dva kanala možete iskoristiti u susednoj sobi kao stereo sistem za slušanje muzike nezavisno od dnevne sobe. Napredniji risiveri imaju čak i namenske video izlaze za drugu prostoriju tako da sa jednim risiverom možete imati dva sistema za kućni bioskop.

Ako želite da koristite ovu funkciju bitno je da imate u vidu koliko kanala vam je tačno potrebno jer ukoliko koristite 7.1 sistem sa 7.1 ozvučenjem nećete imati slobodne kanale za drugu prostoriju.

Zone 2 remote: je opcija koja omogućava upravljanje dodatnim daljinskim upravljačem iz druge prostorije. Ova opcija se koristi kada imate dva sistema za kućni bioskop na jednom risiveru tako da se sistem u drugoj prostoriji može kontrolisati nezavisno od prve.

Wireless multiroom audio: Nova generacija multiroom ozvučenja, omogućuje da više kompatibilnih muzičkih uređaja i zvučnika bežično povežete u jednu celinu preko Wi-Fi konekcije, a zatim jednostavno kontrolišete sistem kroz smartphone aplikaciju. O ovakvim multiroom sistemima može mnogo da se piše pa nećemo dužiti, ukoliko vas zanimaju detalji pročitajte naš tekst o popularnom Yamaha MusicCast multiroom ozvučenju gde smo detaljno predstavili mogućnosti jednog ovakvog sistema.

Ono što je bitno napomenuti za izbor risivera je da svaki proizvođač ima neki svoj multiroom sistem koji uglavnom nije kompatibilan sa uređajima drugih proizvođača, pa ukoliko već imate neke zvučnike ili plejere sposobne za multiroom povezivanje, onda je najbolje da odaberete risiver istog prozvođača.

Proba zvuka

Sada kada imate sve potrebne informacije koje su vam potrebne da izbor svedete na par modela risivera, poželećete da ih probate i odlučite koji vama najbolje zvuči. Evo nekoliko saveta za uspešnije testiranje risivera.

Isprobavanje u prodavnici – iako je testiranje kod kuće najmerodavnije, ovo nije uvek moguće tako da ćete najverovatnije morati da isprobate risiver u prodavnici. Ni ovo nije loša varijanta, ali imajte u vidu da se zvuk može razlikovati od kućnog scenarija jer pojedine prodavnice imaju specijalno opremljene prostorije za potrebe testiranja, sa zvučnom izolacijom na zidovima i perfektno pozicioniranim zvučnicima. Kućni uslovi gotovo nikada nisu toliko dobri, pa je zbog toga je jako bitno da se prilikom testiranja fokusirate na razlike u zvuku između modela, a ne na ukupan kvalitet zvuka.

Druga bitna stvar kod testiranja je izbor zvučnika. Obzirom da različiti zvučnici imaju različite zvučne karakteristike, poželjno je da sve risivere testirate na jednom paru zvučnika, i to po mogućstvu što sličnijem zvučnicima koje imate kod kuće ili planirate da kupite kako bi što merodavnije stekli utisak o zvuku.

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći pri odabiru risivera. Ukoliko se odlučite za kupovinu, preporučujemo vam da pogledate ponudu na našem sajtu. Svi risiveri iz naše ponude imaju dve godine garancije i besplatnu dostavu na teritoriji Srbije.