8 najbitnijih karakteristika HDMI tehnologije

HDMI ARC, HEC, HDCP… čemu sve to služi (“a uz to i ne radi”). Saznajte za šta tačno služe ove HDMI tehnologije kroz sažeta objašnjenja svake od njih.

HDMI kablovi

Pre nego što pređemo na priču o pojedinačnim tehnologijama koje smo pomenuli, da se prvo na kratko osvrnemo na samu HDMI tehnologiju kao celinu.

HDMI predstavlja najpopularniji savremeni vid povezivanja audio/video uređaja, po svojoj konstrukciji veoma podseća na USB i podjednako je jednostavan za korišćenje što je znatno doprinelo popularnosti ovog vida povezivanja uređaja. Prenosi isključivo digitalni signal koji osim audio i video sadržaja može takođe da sadrži i neke druge vidove podataka o čemu ćemo nešto kasnije.

Prva verzija HDMI standarda (specifikacije) predstavljena je krajem 2002, a već 2003 pojavili su se prvi uređaji koji su koristili ovaj tip konektora. Po podacima iz 2013 prodato je preko 3 milijardi uređaja sa HDMI tehnologijom, a danas postoji preko 1600 kompanija (proizvođača) koji koriste ovu tehnologiju u svojim uređajima.

Nema sumnje da će se ova tehnologija koristiti i narednih godina, pa da ne dužimo priču oko istorije i statistike prelazimo na one najbitnije stvari koje treba da znate o HDMI standardu.

HDMI verzija

Prilikom kupovine HDMI kabla ili nekog uređaja sa HDMI konektorom verovatno ste zapazili da u specifikaciji često stoji i oznaka za verziju, kao na primer v1.4 ili slično. Sam HDMI standard je tokom godina pretrpeo dosta izmena kako bi išao u korak sa vremenom i kontinualno se nadograđuje, a verzija označava koja je tačno revizija standarda u pitanju.

Svaka nova revizija podrazumeva dodatak novih tehnologija i unapređenje nekih postojećih, što u praksi znači da verzija označava koje sve tehnologije podržava određeni HDMI kabal ili uređaj sa HDMI konektorom.

Obzirom da bi detaljno pisanje o svakoj verziji zahtevalo previše prostora za jedan tekst, napravićemo sažet presek najbitnih noviteta kroz svaku verziju, a zatim pojedinačno objasniti one najbitnije tehnologije:

 • HDMI 1.0 – prva verzija, podržava Full HD rezoluciju, HD DVD, Blu-ray, CEC kontrolu i LPCM 192kHz/24bit nekompresovani zvuk
 • HDMI 1.1 – dodata podrška za DVD-Audio (DVD-A) Hi-Fi format muzike na DVD disku koji nije stekao veliku popularnost i smatra se izumrlim od 2007
 • HDMI 1.2 – dodata podrška za Super Audio CD (SACD) i DSD Hi-Res muzički format popularan među audiofilima
 • HDMI 1.3 – proširene palete boja za bolji kvalitet slike, automatska sinhronizacija videa i zvuka, dodata podrška za Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio formate, proširena lista CEC komandi, maksimalna rezolucija povećana na 1600p (2.5K)
 • HDMI 1.4 – dodata podrška za 3D, HEC, ARC, Full HD rezoluciju sa 120Hz i povećana maksimalna rezolucija na 4K Ultra HD (sa 30Hz)
 • HDMI 2.0 – najnovija verzija, podržava 4K UHD rezoluciju sa 60Hz, 4K 3D video sa 24Hz, višestruke audio i video strimove, 21:9 Wide format slike, HDR, povećan broj audio kanala i dodatno proširene palete boja
 • HDMI 2.1 – najavljena buduća verzija koja je trenutno u razvoju, nema preciznih podataka o novitetima osim da će podržavati HDR sa dinamičkim podacima

U nastavku teksta objasnićemo najbitne tehnologije i specifikacije iz liste iznad.

Podržana rezolucija

Naizgled jednostavna karakteristika, ali jedna od onih na koje treba posebno obratiti pažnju prilikom kupovine kvalitetnijih kablova koje planirate da koristite duži vremenski period.

Prve verzije HDMI standarda podržavale su rezolucije samo do 1920×1200 (Full HD sa 16:10 odnosom stranica). Kako bi standard ostao u koraku sa vremenom, pojedine novije verzije su pored dodatka novih tehnologija podizale i maksimalnu podržanu rezoluciju, a u sledećoj listi možete videti maksimalnu rezoluciju za svaku od verzija kabla:

 • HDMI 1.0, 1.1 i 1.2 – 1920x1200p/60 Hz (Full HD, 16:10)
 • HDMI 1.3 – 2560x1600p/60 Hz (2K ili 2.5K kako se drugačije naziva)
 • HDMI 1.4 – 4096x2160p/30 Hz (4K Ultra HD), 1920x1080p/24 Hz za 3D
 • HDMI 2.0 – 4096x2160p/60 Hz (4K Ultra HD), 4096x2160p/24 Hz za 3D

Poredjenje Full HD i 4K Ultra HD rezolucije

Da rezimiramo – za Full HD uređaje svaki od kablova će biti odgovarajući, međutim, obzirom da je 4K rezolucija sve popularnija, ukoliko želite kabal koji će biti odgovarajući za najnovije 4K monitore i televizore, potreban Vam je kabal koji podržava verziju 1.4 ili noviji.

3D sadržaj

Kao što ste možda zapazili u prethodnom delu teksta o rezoluciji, maksimalna podržana rezolucija i maksimalna 3D rezolucija se razlikuju. 3D sadržaj je dosta zahtevniji od standardnog (2D) video sadržaja, pa je za reprodukciju 3D videa potreban HDMI v1.4 ili noviji. Shodno tome, svi 3D Blu-ray plejeri imaju v1.4 specifikaciju i za povezivanje sa 3D ekranima neophodan je HDMI v1.4 kabal kako bi mogli da reprodukuju i 3D sadržaj.

3D filmovi

Ono što je bitno napomenuti jeste da verzija 1.4 podržava 4K rezoluciju za standardni sadržaj, dok je 3D sadržaj podržan samo u Full HD rezoluciji. Novija 2.0 verzija donosi i podršku za 4K 3D, međutim ovakav sadržaj je trenutno veoma redak i dosta sporo se razvija pa ovaj kriterijum ne mora da bude presudan pri izboru kablova, tj. proći će još dosta vremena pre nego 4K 3D filmovi zamene Full HD 3D filmove.

HDMI ARC (Audio Return Channel)

Ova zanimljiva tehnologija dodata je HDMI standardu sa verzijom 1.4 i donosi mogućnost dvosmernog prenosa zvuka kroz isti HDMI kabal. U praksi, najčešće se koristi kod savremenih televizora kako bi se zvuk sa televizora na praktičan način preneo na AV risiver, pojačalo, soundbar zvučnik ili neki drugi kompatibilan uređaj.

HDMI ARC ulaz na televizoru

Opšte je poznato da zvučnici koji se ugrađuju u televizore najčešće nisu preterano kvalitetni i snažni, zbog čega mnogi ljubitelji televizije i dobrog zvuka često traže neko rešenje za nadogradnju zvuka. ARC upravo omogućava da se zvuk sa televizora reprodukuje na nekom drugom povezanom audio uređaju, pa na primer ukoliko imate povezan AV risiver sa 5.1 zvučnicima a trenutno gledate TV kanale, zvuk će se takođe čuti na zvučnicima koji su povezani na risiver iako sam sadržaj ne ide kroz isti.

Mogućnost da se TV poveže sa nekim pojačalom putem audio izlaza nije novitet, međutim kod ARC tehnologije za to nisu potrebni dodatni kablovi jer isti HDMI kabal koji prenosi video sa risivera na TV, prenosi i zvuk sa TV-a na risiver. Naravno, neophodno je da i risiver i televizor podržavaju ARC, ali to je već postalo standard kod novijih modela.

HEC (HDMI Ethernet Channel)

Slično ARC tehnologiji, HEC donosi mogućnost da se pored videa i zvuka kroz isti HDMI kabal prenesu i drugi korisni podaci, i to konkretno u ovom slučaju Ethernet (LAN) mreža brzine do 100Mbps.

HEC tehnologija omogućava rad IP-baziranih aplikacija (npr. SmartTV aplikacija) bez dodatnih mrežnih kablova i posebno je pogodna kod Smart televizora. Dovoljno je da AV risiver bude povezan sa internetom (mrežom), a svi HEC-kompatibilni uređaji koji su sa njim povezani preko HDMI kabla imaće takođe pristup mreži i internetu, kao na primer Smart TV.

HEC i ARC podrška se ponekad kombinovano nazivaju i HEAC (HDMI Ethernet Audio Control).

HDMI CEC (Consumer Electronic Control)

Ova tehnologija omogućava kontrolu do 15 različitih uređaja koji su međusobno povezani HDMI kablovima korišćenjem daljinskog upravljača samo jednog od njih. Na primer, možete kontrolisati televizor, set-top box prijemnik i Blu-ray plejer korišćenjem samo daljinskog upravljača televizora.

CEC takođe omogućava kompatibilnim uređajima da upravljaju jedni drugima bez intervencije korisnika, na primer ukoliko ugasite televizor (koji se smatra glavnim uređajem u CEC sistemu), on može istovremeno da ugasi sve ostale plejere/risivere sa kojima je povezan. Ili pak ako pritisnete Play na Blu-ray plejeru, on može da automatski uključi TV i odabere ulaz na koji je plejer povezan.

HDMI CEC kontrola

CEC je jedna od najranijih HDMI tehnologija i dostupan je još od verzije 1.0, međutim ozbiljnija upotreba ove tehnologije počela je tek od verzije 1.3 kada je lista dostupnih CEC komandi proširena. Naravno, da bi CEC funkcionisao, potrebno je da povezani uređaji takođe podržavaju isti.

HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection)

HDCP je novi format DRM zaštite razvijen od strane Intel-a i služi da enkriptuje signal kako bi se sprečilo neovlašćeno kopiranje originalnog sadržaja, na primer snimanje video izlaza plejera pomoću nekog drugog uređaja (rekordera/snimača).

Najjednostavnije objašnjenje HDCP tehnologije je da plejer šalje enkriptovan signal na TV i čeka da TV prosledi natrag “potvrdni” signal koji govori plejeru da TV može da dekriptuje HDCP sadržaj (da je HDCP kompatibilan). Ukoliko ne dobije potvrdnu povratnu informaciju, plejer neće reprodukovati sadržaj.

HDCP radi tako da je moguće i povezivanje drugih uređaja (poput AV risivera) između plejera i televizora, ali i oni moraju biti HDCP kompatibilni jer u suprotnom plejer neće emitovati sadržaj kako bi zaštitio isti.

HDCP se trenutno koristi kod DVD/Blu-ray plejera i set-top box prijemnika pojedinih inostranih TV operatera kako bi se sadržaj zaštitio od snimanja. Većina aktuelnih Full HD izdanja nema HDCP zaštitu, ali se predviđa da će biti veoma zastupljena kod budućih 4K filmova.

Dizajn HDCP tehnologije je takav da može raditi i sa drugim vrstama digitalne veze kao što su USB, DVI i DisplayPort, ali je za sada zastupljen samo kod HDMI veze.

MHL (Mobile High-definition Link)

MHL tehnologija predstavlja poseban standard koji se koristi za povezivanje mobilnih uređaja (telefona i tablet računara) sa HD televizorima i monitorima putem HDMI veze. Ova tehnologija koristi microUSB konektor za povezivanje sa uređajem na jednom kraju i HDMI konektor za povezivanje sa ekranom na drugom kraju. Podržava rezolucije do Full HD, prenos 7.1 zvuka, HDCP, CEC i prenos struje za dopunu baterije povezanog mobilnog uređaja.

MHL povezivanje telefona i televizora

Najavljena je i superMHL specifikacija koja je trenutno u razvoju, a neke od zanimljivih novina koje treba da donese su podrška za 8K rezoluciju sa 120Hz, punjenje uređaja do 40W, mogućnost povezivanja više MHL uređaja međusobno za jednostavniju CEC kontrolu, mogućnost povezivanje više ekrana na jedan MHL uređaj, i USB-C konektor koji se može koristiti obostrano.

Sa ovim smo pokrili sve najbitnije stvari koje treba da znate o HDMI tehnologiji, a ako vas zanima još nešto vezano za ovu temu, slobodno nam ostavite komentar ispod.

3 KOMENTARI

 1. hdcp koliko razumem ne dozvoljava presnimavanje kasete na kasetu ili na disk ili na usb? ako je to to onda je to lose za nase balkanske uslove.

 2. Izvanredan tekst, poučan posebno za nas laike, sada su mi stvari mnogo jasnije, mada uz mali napor da sve do kraja shvatim, ali više nema zbunjivanja od mnogih stvari koje nisam znao kako da upotrebim, i nabavim, naravno.
  Bilo bi svakako još korisnije za nas laike kada biste i odgovarali odnosno davali dodatna objašnjenja i savet za nas koji pratimo vaš sajt.
  U svakom slučau najlepše vam zahvaljujem.
  <mnogggo usoeha u dalljem radu!

Comments are closed.