Yamaha MusicCast multiroom ozvučenje

Pre skoro dve godine pisali smo o Omni zvučnicima, inovativnom multiroom ozvučenju iz Harman Kardon-a. Obzirom da su ovakvi sistemi doživeli veliku ekspanziju u prethodnom periodu, ovom prilikom vam predstavljamo jednu od novijih alternativa – Yamaha MusicCast.

Šta je to Yamaha MusicCast?

Poput ostalih multiroom sistema, Yamaha MusicCast je tehnologija koja služi da poveže audio plejere i zvučnike iz više kućnih prostorija u jednu celinu – bežično i što jednostavnije. Čitav sistem je osmišljen tako da bude maksimalno fleksibilan pa omogućava kombinovanje brojnih kompatibilnih uređaja u jedan sistem, koji se zatim može lako kontrolisati kroz odgovarajuću smartphone aplikaciju.

blog-musiccast-generalno

Može se reći da multiroom ozvučenje više nije novitet obzirom da je prve multiroom zvučnike napravio Sonos još 2005, pa se isti takođe smatra i osnivačem ovog vida ozvučenja. Nakon Sonos-a mnogi drugi poznati brendovi lansirali su svoje verzije multiroom ozvučenja, a neki od značajnih su Harman Kardon (Omni), Bose (SoundTouch) i Yamaha (MusicCast). Svaki od ovih sistema ima određene prednosti kojim se izdvoja od konkurencije, a u daljem tekstu pisaćemo detaljnije o MusicCast-u.

Yamaha svoj ulazak na tržište multiroom ozvučenja shvata vrlo ozbiljno, pa za razliku od konkurencije koja je pretežno fokusirana na bežične zvučnike, MusicCast tehnologiju takođe ugrađuje u gotovo sve svoje nove audio uređaje koji imaju mrežnu konekciju – AV i stereo risivere, soundbar zvučnike, CD plejere, Blu-ray plejere, mini linije i mnoge druge. Lista kompatibilnih modela je već prilično velika i stalno se širi, pa ljubitelji ovakvih sistema mogu lako da sastave sistem po svojoj meri.

Princip rada i mogućnosti

Ukoliko još uvek nista najbolje upoznati sa načinom rada multiroom ozvučenja, objasnićemo isti malo detaljnije kroz jedan primer sa par aktuelnih Yamaha MusicCast uređaja.

Recimo da se u dnevnoj sobi nalazi 5.1 kućni biskop sa RX-V485 AV risiverom, u spavaćoj sobi još jedan TV sa YAS-306 soundbar zvučnikom, a u kuhinji mali bežični WX-010 zvučnik. Svaki od ovih audio uređaja predstavlja poseban nezavisni muzički sistem na kome možete direktno slušati muziku, ali se oni takođe mogu i bežično međusobno povezati za napredniju kontrolu. Ovo omogućava da istu muziku slušate na svim zvučnicima istovremeno, ili pak samo na pojedinim koje sami odaberete kroz smartphone aplikaciju. Kontrola je veoma jednostavna i intuitivna, a sve najbitnije funkcije su dostupne u samo par koraka.

MusicCast-intro

Primera radi, ukoliko slušate muziku u dnevnoj sobi i pređete u kuhinju po kafu ili užinu, ne morate da prekidate slušanje već je dovoljno da “povežete” WX-010 zvučnik na risiver kroz aplikaciju. Zvučnik se automatski uključuje i kreće sa reprodukcijom iste muzike koja svira u dnevnoj sobi, a na isti način ga možete i isključiti kada vam više nije potreban. Započinjete dan muzikom na soundbar zvučniku u spavaćoj sobi? Nadovežite 5.1 sistem iz dnevne sobe i pre nego pređete u istu. Pravite veću kućnu žurku? Povežite sve zvučnike za pun doživljaj.

Bilo koji od MusicCast uređaja može biti početna tačka na koji se nadovezuju ostali, dok se kao izvor muzike mogu koristiti brojni savremeni uređaji i servisi – mobilni telefoni i tableti, umreženi računari i NAS skladišta, online muzički servisi (Spotify, Deezer, Pandora, itd.), vTuner internet radio i mnogi drugi.

AllYourContent

U odnosu na druge MusicCast uređaje, AV risiver takođe donosi i jednu zanimljivu prednost, a to je mogućnost strimovanja zvuka koji prima kroz neki od svojih ulaza na sve ostale uređaje u sistemu. Ovo u praksi znači da možete povezati bilo koji audio plejer na risiver i slušati bežično muziku sa istog na kompletnom kućnom ozvučenju.

Sa zvučne strane, osim standardnih audio formata (MP3, WMA i AAC), takođe su podržani i Hi-Res muzički formati – FLAC, WAV i AIFF do 24-bit/192kHz i ALAC do 24-bit/96kHz, a kod pojedinih audiofilskih modela čak i DSD do 5.6MHz. Ovo je velika prednost za Yamahu obzirom da nudi zvuk u klasi sa vrhunskim Harman Kardon Omni zvučnicima, dok npr. Sonos zvučnici mogu da prenesu zvuk samo u 16-bit/44.1kHz rezoluciji (CD kvalitet).

Bitno je napomenuti da se 24-bit/192kHz rezolucija koristi samo na glavnom izvoru zvuka, dok se ka ostalim zvučnicima strimuje sa adaptiranom rezolucijom zbog ograničenog protoka Wi-Fi mreže, ali je kvalitet i dalje superiorniji od klasičnog CD zvuka.

Bluetooth i Apple AirPlay

Input-Bluetooth

Osim mrežne konekcije MusicCast takođe podržava popularne Bluetooth i Apple AirPlay tehnologije za lakše strimovanje sa prenosivih uređaja poput telefona i tableta. Zvuk koji dolazi na jedan MusicCast uređaj kroz Bluetooth vezu se zatim može bežično preneti na sve druge uređaje u sistemu, uz bitnu napomenu da telefon ne treba previše udaljavati od MusicCast uređaja sa kojim je povezan jer je Bluetooth ograničenog dometa.

Output-Bluetooth

Kada je u pitanju Bluetooth konekcija, MusicCast ima i jednu zanimljivu prednost u odnosu na konkurentna rešenja, a to je mogućnost dvosmernog prenosa zvuka kroz Bluetooth, tj. prenos zvuka i sa Yamaha uređaja na neki drugi uređaj. Ovo praktično znači da na svaki MusicCast uređaj možete povezati i jedan dodatni Bluetooth zvučnik bilo kog proizvođača, pa ukoliko već imate neki Bluetooth zvučnik možete ga upariti sa sistemom.

Kontrola putem MusicCast aplikacije

Kao što smo pomenuli ranije, osim fleksibilnosti u povezivanju druga glavna odlika multiroom ozvučenja je i jednostavna kontrola. Čitav sistem se međusobno povezuje preko kućne Wi-Fi konekcije i zatim kontroliše kroz intuitivnu aplikaciju za Apple/Android telefone i tablete.

U nastavku pogledajte detaljno uputstvo za podešavanje i korišćenje Yamaha Music Cast-a, koje smo pripremili samo za vas.

Kao što ste mogli zapaziti u videu, Yamaha je u svoju MusicCast aplikaciju uložila dosta truda pa je ista veoma pregledna i bogata funkcijama. Svakom povezanom MusicCast uređaju se može dodeliti neko ime po sopstvenom izboru, kao i fotografija za lakšu vizuelnu identifikaciju – na primer fotografija prostorije u kojoj se isti nalazi. Većina ovih podataka se automatski sinhronizuje između aplikacija instaliranih na više telefona/tableta pa ne morate zasebno podešavati svaku.

Osim odabira izvora zvuka koji se trenutno sluša, kontrole povezanih zvučnika i integrisanog muzičkog plejera, ova aplikacija takođe omogućava i neka naprednija podešavanja. Na primer moguće je podešavanje AV risivera, kalibracija višekanalnih soundbar zvučnika, nadogradnja softvera povezanih uređaja i još mnogo toga.

Gde početi sa multi-room ozvučenjem?

Još jedna dobra strana savremenih bežičnih multiroom sistema je to što za razliku od klasičnog ozvučenja nisu ograničeni fiksnim instalacijama pa samim tim ne zahtevaju ulaganje u kompletan sistem na samom početku.

Ukoliko ste u nedoumici da li vam je takav sistem potreban i u koliko prostorija, ne morate odmah da ozvučite sve prostorije. Sistem je fleksibilan i može se započeti samo jednim MusicCast zvučnikom ili plejerom kao nezavisnom osnovom, dok se drugi uređaji mogu kasnije lako dodati ukoliko za to ipak bude potrebe.

Music Cast aplikaciju ukoliko koristite Android uređaje možete preuzeti u Google Play prodavnici klikom ovde, a ukoliko koristite Apple uređaje, možete je preuzeti u App Store-u klikom ovde.