Kako da odaberete alarmni sistem prema svojim potrebama

Odlučivanje o tome koji će alarmni sistem zadovoljiti potrebe naše porodice na najbolji način nekada nije jednostavna odluka. Postoji mnogo brendova, a u okviru njih i mnogo vrsta. Naravno, na odluku često utiče i cena. Pa ipak, treba obratiti pažnju i na još neke faktore.

Obaveštenje o nastanku problema

Kada se alarm aktivira, kako ćete biti obavešteni? Najosnovniji način je putem telefonske linije. Kada je alarm pokrenut, putem telefonske linije će biti obavešten monitoring centar. Ovo je ujedno i najjeftinija metoda. Sasvim je pogodna za osnovni alarmni sistem u kući. Mana ovog, kao i žičanog alarma je to što provalnik jednostavno može preseći žice. Zato su danas zastupljenije druge, sigurnije metode.

Jedna vrsta alarmnog sistema će koristiti internet konekciju i poslati obaveštenje monitoring centru. Ovo je znatno sigurnije i brže od dojave telefonskom linijom. Sem toga, pogodno je za korišćenje u takozvanim pametnim kućama. Međutim, mana ove metode je u tome što je u potpunosti zavisna od interneta. Kada nestane internet, alarmni sistem neće moći da pošalje dojavu. Uz malu doplatu, lako možete dodati i obaveštenja putem telefonske linije, što će biti bezbednije.

Druga vrsta alarmnog sistema obaveštenja šalje na mobilni telefon. Ova metoda je brzo postala veoma popularna. Najpouzdanija je i manje prostora ostavlja neovlašćenom pristupu. Takođe, brža je i jednostavnija od dojave putem telefonske linije ili interneta. Potpuno je bežična, pa je i najjednostavnija za montažu. Jedina mana je malo veća cena u odnosu na prethodne metode. Naravno, kada se uzmu u obzir sve prednosti, ta razlika i nije toliko velika.

Instaliranje sistema

Jedna od najvažnijih stvari je da odlučite ko će vam montirati alarmni sistem. Neke sisteme možete montirati i vi sami, ukoliko imate barem osnovno znanje. Međutim, vrlo često je najbolje i najsigurnije da unajmite profesionalce.

Pametni sistemi – oni koji šalju obaveštenje na mobilni telefon vam omogućavaju da ih sami instalirate i to uglavnom za samo par sati. Ukoliko ste odlučili da vi sami instalirate alarm, velika prednost je to što imate apsolutnu kontrolu. Vi odlučujete gde će biti postavljen svaki element sistema. Naravno, da biste izbegli neprijatnosti i lažne alarme, važno je da imate barem osnovno znanje. Još jedna prednost je cena, odnosno velika ušteda koju ostvarujete na ovaj način.

Kada se odlučujete za profesionalnu montažu, uživajte dok neko obavlja posao za vas 🙂 Unajmiti profesionalce nije isto što i zamoliti komšiju koji se nešto razume u kompjutere ili video nadzor da to prijateljski odradi. Kod sistema koji dojave šalju telefonskom linijom ili putem interneta, skoro da je obavezno da unajmite profesionalce. Osoba koja se profesionalno bavi ugradnjom alarmnih sistema postaviće senzore na optimalnim mestima i pravilno ih povezati na sistem. To je najsigurniji način da izbegnete neželjene upade i lažne dojave.

Pravilna ugradnja kvalitetnog alarmnog sistema drastično će povećati vašu bezbednost. Koje komponente su vam za to potrebne možete pročitati ovde. Ukoliko vam je potreban alarmni sistem, veliki izbor komponenti možete pronaći na našem sajtu. Ako vam je potrebna pomoć prilikom odabira, slobodno nas kontaktirajte 🙂