Šta su alarmni sistemi i kako rade

Svi alarmni sistemi, nezavisno od toga da li se nalaze u kući, stanu ili poslovnom prostoru rade na istom principu tako što osiguravaju oređene tačke kao što su prozori, vrata, sefovi ili neka druga mesta sa vrednim stvarima. U zavisnosti od veličine prostora koji osiguravaju, alarmni sistemi se razlikuju po broju komponenata koje su deo sistema.
alarmni sistemi

Šta su to alarmni sistemi?

Najosnovnija definicija je da su alarmni sistemi, zapravo, metod kojim je nešto osigurano kroz sistem komponenata koje međusobno ‚‚sarađuju‚‚. To su uređaji koji su integrisani u jednu celinu, tj. sistem i putem elektronske mreže oni komuniciraju sa centralnom kontrolnom jedinicom i šalju signale o eventualnim pokretima i promenama, koje detektuju putem senzora. Tipičan kućni alarmni sistem sadrži sledeće komponente:

  • Kontrolnu tablu, koja je zapravo centralna kontrolna jedinica alarmnog sistema
  • Senzore na vratima, prozorima ili nekim delovima nameštaja
  • Senzore pokreta, unutrašnje i spoljašnje
  • Žičane ili bežične sigurnosne kamere
  • Veoma bučnu sirenu ili alarm
  • Znakove za dvorište ili nalepnice za prozore i vrata za obaveštenje da je objekat obezbeđen alarmnim sistemom

Kako rade alarmni sistemi?

Njihov princip rada je veoma jednostavan: alarmni sistemi osiguravaju ulazne tačke, odnosno mesta koje omogućavaju pristup kući, stanu ili radnom prostoru, senzorima koji komuniciraju sa glavnom kontrolnom jedinicom ili komandnim centrom koji je instaliran negde unutar stambene jedinice. Senzori se obično nalaze na vratima ili prozorima, ali i na drugim otvorima koji omogućavaju pristup unutra.

alarm

Komponente alarmnih sistema

Centralna kontrolna jedinica je kompjuter koji upravlja celim alarmnim sistemom. Centralna jedinica komunicira sa svim komponentama alarmnog sistema i uključuje alarm kada dobije signal da je registrovan neovlašćen ulaz, komunicira i sa kompanijom koja je zadužena za obezbeđenje određenog prostora (ili npr. sa policijom), kao i sa korisnikom, odnosno vlasnikom stana, lokala i sl.

Danas je kontrolna jedinica najčešće uređaj osetljiv na dodir koji je vrlo lak za podešavanje i montiranje. Radi tako što ukucate komandu ili šifru, zadate komandu glasom, a može raditi i preko komande na daljinu (wireless).

Senzori za vrata i prozore se sastoje iz dva dela: jedan deo senzora prikačen je za krilo prozora ili vrata, dok se drugi obično nalazi na štoku ili okviru za prozor. Kada su vrata ili prozor zatvoreni, ova dva para senzora se spoje i tako stvaraju bezbednosni krug. Kada su senzori povezani na glavnu jedinicu, oni komuniciraju sa njom tako što joj šalju signale. Kada neko otvori vrata ili prozor, bezbednosni krug je provaljen i senzori šalju signal glavnoj jedinici, koja potom aktivira alarm, koji potom šalje obaveštenja agenciji ili korisniku.

Senzori za registrovanje pokreta kreiraju nevidljivu zonu koja kada registruje pokrete aktivira alarm. Ovi senzori se najčešće koriste za čuvanje stvari visokih vrednosti i mogu se postavljati na zidove, sefove i slično.

Video kamere postoje u dve varjante: žičane i bežične. I mogu biti korišćene na više načina kao deo celokupnog sistema zaštite. Najčešće se koriste za nadgledanje mesta koje vi teško možete da vidite, mesta koja su udaljena od vas kao što su garaže, radionice i sl. i za nadgledanje mesta koja služe za ulaz i izlaz.Pristup kamerama moguć je putem kompjutera, pametnih telefona i tableta. Najčešće se koriste kada su vlasnici kuće odsutni. Koriste se za nadgledanje pristupa kući, lokalu ili nekom drugom objektu i registruju kretanje ljudi i njihove radnje. Snimci sa kamera se skladište i kasnije mogu da se pregledavaju.

Zvučne sirene i alarmi su toliko bučni da svi u okolini mogu da ih čuju i služe da bi upozorili ljude u okruženju da se na određenom mestu dešava neka potencijalno opasna radnja ili pljačka. Što izaziva paniku i strah kod pljačkaša, te ih navodi na beg.

Znakovi za dvorište i nalepnice za prozore su znakovi upozorenja da je objekat obezbeđen alarmom i ili video nadzorom, odnosno da je osiguran. Iako deluju kao marketinški trik, oni ipak imaju veoma važnu ulogu u zaštiti imovine ili nekretnine, jer samo njihovo postojanje može odvratiti razbojnike od krađe i provale. Osim toga, svako ko osigura svoju kuću, lokal, stan ili dvorište je u obavezi da to i naznači, tako da su ovi znakovi nezaobilazan deo svakog alarmnog sistema.

Na našem sajtu možete naći kompletnu ponudu svih komponenata alarmnog sistema po veoma povoljnim cenama. Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi obezbeđenja, video nadzora ili alarma, slobodno nas možete kontaktirati.