Da li je pametna rasveta preskupa

Možda na prvi pogled deluje je pametna rasveta preskupa. Ali, u ovom postu ćemo razmotriti činjenice o različitim tipovima rasvete koja se koristi kod nas. Naravno, nećemo se baviti samo cenama, jer se one mnogo razlikuju od tipa i brenda sijalice. Pozabavićemo se svime onime što vam pametne sijalice obezbeđuju. Pa, možda vas rezultati iznenade 🙂

Vrste sijalica

Na našem tržištu najrasprostranjenije su obične (žarulje), LED i štedljive sijalice. Cene variraju u zavisnosti od proizvođača, snage, a naravno i tipa sijalice. Cene običnih sijalica uglavnom se kreću od 70-220 dinara. Njihov prosečan vek trajanja je nešto manji od pola godine. Pritom, vrlo često na kraju puknu, staklo se rasprsne svuda po kući a deo se zaglavi u grlu. Osim toga, na njihov rad negativno utiču promene u naponu, što može izazvati oštećenje grla i prekidača, pa je njihova cena vrlo često mnogo veća nego što na prvi pogled deluje.

Kod LED i štedljivih sijalica, cene su veće i idu od 200 dinara, pa naviše. Sa unapređenjem LED rasvete, štedljive sijalice su počele da padaju u drugi plan. LED sijalice donele su još veću uštedu i duži radni vek. Jedna vrsta LED rasvete je pametna rasveta.

Pametna rasveta je, činjenica, nešto skuplja u startu. Naravno i ovde cene variraju od tipa sijalice i brenda. Baš kao i sve LED sijalice i pametne sijalice vam obezbeđuju značajnu uštedu. Sijalicu od oko 60W sada menja sijalica od 7W, što je zaista velika ušteda. Osim toga, odlikuje ih dug radni vek od preko 20 000h. Sijalice su nešto što koristimo svakodnevno. Zapravo, ujutro kada ustanemo, prvo uključimo svetlo. Pre odlaska u krevet, poslednje što uradimo je gašenje svetla. Zato je važno da budu kvalitetne, a pametna rasveta u ovome prednjači. Međutim, ove sijalice vam nude nešto što vam ni jedna druga sijalica ne može ponuditi – opremljene su brojnim zabavnim i korisnim opcijama.

Šta dobijate instaliranjem pametne rasvete

Prvo, za razliku od većine drugih sijalica, sve pametne sijalice su dimabilne. Dakle, vi određujete jačinu osvetljenja i atmosferu u prostoriji. Ova opcija nam nekako često zafali kod drugih, običnih sijalica. Pored toga, možete birati jednu od 16 miliona boja. Boje jednostavno menjate pomoću iOS ili Android aplikacije.

Drugo, pomoću aplikacije i Glasovnog asistenta lako i jednostavno možete upravljati ovom rasvetom. Sve aplikacije omogućavaju da uključite i ugasite svetlo bez obzira gde se nalazite, da podesite tajmer, jačinu osvetljenja, boju… Mnogi imaju naviku da, kada idu na put, ostave neko svetlo uključeno, da ne bi svima bilo očigledno da je kuća prazna. Sada to više ne morate raditi. Dovoljno je da s vremena na vreme preko aplikacije uključite svetlo, u ono vreme u koje biste ga inače uključili da ste kod kuće. Ovo će izgledati daleko prirodnije, a i uštedećete i na računu za struju i na radnim satima sijalice. Opširnije o svim prednostima pametne rasvete smo već pisali i to možete pročitati ovde.

Osim svega ovoga što smo naveli, osveženje dekoracije rasvetom daleko je povoljnije, jednostavnije, pa i zabavnije nego kupovina ukrasa, krečenje, renoviranje i sve ostalo 🙂

Iako na samom početku kupovina pametnih sijalica jeste malo skuplja investicija u odnosu na obične sijalice, uverićete se da je dugoročno gledano itekako isplativa. Zato na našem sajtu odaberite sijalice koje su vas oduševile i uživajte u svim njihovim prednostima 🙂