Velika novina za povećanu bezbednost – vozači će preko radija biti obavešteni o nesreći na putu

Sigurno se sećate velikog lančanog udesa koji se dogodio na auto-putu prošle zime. Osam osoba je izgubilo život, a mnogo više njih je povređeno. Glavni uzrok ove katastrofalne nesreće bio je taj što vozači nisu bili upozoreni na gustu maglu. Kako bi se u budućnosti izbegle slične nesreće, pokrenut je projekat čiji su nosioci MUP Srbije, RTS i JP “Putevi Srbije”, a koji za cilj ima da upozori vozače na odrone, maglu, zastoje, udese i sve ono što ugrožava bezbednost u saobraćaju.

Kako funkcioniše ovaj sistem

Obaveštenja se šalju putem repetitora JP “Emisiona tehnika i veze”. Sistem se sastoji od informacija koje MUP i “Putevi Srbije” prikupe na terenu. Kada se proceni rizik za odvijanje saobraćaja, vozači se obaveštavaju preko radija. Obaveštenje se automatski uključuje čak i ako slušate muziku preko USB-a, CD-a ili radio uopšte nije uključen. Jedini preduslov je da imate aktivirano TA dugme.

Ovo je omogućeno zahvaljujući RDS-u (Radio Data System), što je sistem prenosa digitalnih podataka kroz odašiljačku mrežu. I u Srbiji se ovaj sistem koristio za prikazivanje naziva radio stanice, programa koji se emituje i slično. Međutim, sada će se koristiti i za mnogo korisnije informacije – stanje na putu. RDS omogućava stanicama koje emituju informacije o saobraćaju da slanjem TA signala prekinu rad auto radija u korist informacija koje je važno da vozači čuju.

Za sada, postoji 12 predajnika preko kojih se šalju ova obaveštenja. Cilj je da se ukupno postavi 21 predajnik, kako bi auto-putevi bili u potpunosti prekriveni, kao i većina lokalnih i regionalnih puteva. Dok je ovaj projekat još uvek u povoju, informacije će dobijati svi vozači. Cilj je da se nakon test faze, kada svi budu dobro upoznati sa sistemom, obaveštenja šalju samo u onu regiju u kojoj je došlo do nekog problema. Obaveštenja će se odnositi na sve situacije koje utiču na bezbednost: magla, odroni, sudari, gužve… Dakle, bićete obavešteni da je na auto-putu došlo do zastoja i da odaberete neki drugi pravac koji je prohodniji.

Glavni cilj ovog projekta jeste povećana bezbednost u saobraćaju i manji broj nesreća na putu, naravno kako bi se izbegli tragični ishodi. TA dugme na auto radiju ima većina nas u svojim automobilima. Da biste bili u toku sa najnovijim informacijama u saobraćaju, neophodno je da uključite TA dugme. A da biste bili u toku sa najzanimljivijim informacijama iz sveta audio i video tehnike, nastavite da čitate naš blog. Gde god da putujete ovih dana, mi vam želimo srećan put 🙂