Kako funkcioniše satelitska televizija

Satelitska televizija je bežični sistem koji televizijske signale prenosi preko telekomunikacijskih satelita. Prva asocijacija na satelitsku televiziju je tanjir koji stoji na krovovima kuća ili zgrada i povezuje se sa risiverom i TV-om.

Kako zapravo funkcioniše

Kao što smo rekli, jedna od prvih asocijacija su satelitski tanjiri. Preko ovih tanjira signal se prima i šalje. Signali prelaze dug put pre nego što se pojave na vašem TV prijemniku. S obzirom na to da ti signali sadrže visoko kvalitetne digitalne podatke, ovaj prenos ne bi bio moguć bez kompresije. Kompresovanjem se nepotrebne informacije jednostavno uklanjaju iz signala, pre prenošenja. Danas se koristi MPEG kopresija, zahvaljujući kojoj se lakše i brže prenosi veći broj kanala. Zatim se vrši enkripcija signala i on se šalje preko satelita.

Ranije je ugradnja ove televizije bila skupa i komplikovana investicija. Tanjiri su bili znatno veći. Oprema za ugradnju DVB-S2 sistema bila je mnogo skuplja, a proces biranja i podešavanja kanala veoma komplikovan. Danas vam provajderi omogućavaju kupovinu paketa kanala, kao i sa kablovskom televizijom. Provajderi u našoj zemlji uglavnom nude sve nacionalne kanale, različite lokalne i popularne svetski poznate strane kanale.

Satelitski risiveri uglavnom dolaze sa opcijama za pauziranje, premotavanje i snimanje programa. Osim toga, puno njih podržava internet servise, poput YouTube-a.

Satelitska televizija – glavne prednosti

DVB-T2 signali često neće raditi kada je loše vreme. Osim toga, mnogo je manji izbor kanala u odnosu na kablovsku ili satelitsku televiziju. Provajderi kablovske televizije vrlo često nisu u mogućnosti da pokriju sela ili zabačena naselja. S druge strane, najveća prednost satelitske televizije je dobar signal svuda, pa tako i u selima i zabačenim naseljima. Pored toga, kanali su uglavnom u HD audio i video kvalitetu.

Ukoliko se i sami mučite sa lošim kablovskim ili zemaljskim signalom, preporučujemo vam da probate satelitsku televiziju. Satelitske risivere i antene možete pronaći na našem sajtu. Čitajte naše blogove i dalje, očekuje vas puno zanimljivih i korisnih tema.