Fitnes narukvica uređaj budućnosti – zašto svako treba da je ima

fitnes

Maratoni, izleti u prirodi, šetnje, trčanje, teretana… svi su se već odavno probudili iz zimskog sna i počinju sa raznim fizičkim aktivnostima. Bez obzira na to da li si rekreativac ili se aktivno baviš sportom, fitnes narukvica je nešto šta treba ozbiljno da razmotriš jer u velikoj meri može da poboljša tvoje performase, ali i da ti u nekim trenucima skrene pažnju na neke ozbiljnije promene u organizmu.

fitnes narukvica

Šta su to fitnes narukvice?

Pre svega, da krenemo od osnovnih karakteristika fitnes narukvica. Fitnes narukvice su uređaji koji mogu da prate učinak fizičke aktivnosti na tvoje telo. Osnovna namena fitnes narukvica je da pravi proračune tvoje fizičke aktivnosti i da ih potom predstavi u vidu rezultata koji je ostvaren tokom vežbanja, trčanja ili bavljenja sportom. Osim učinka aktivnosti na telo, fitnes narukvica meri i kako aktivnost utiče na stanje čitavog organizma. Neke naprednije verzije mogu vam pružiti i detaljnije informacije o opštem zdravlju tela.

Kako rade fitnes narukvice?

Uređaji su opremljeni različitim vrstama senzora i GPS navigacijom, povezani su na telefon i uz pomoć aplikacije i interneta nude razne mogućnosti. Senzori mere na koji način telo reaguje na fizičku aktivnost tako što mere npr. broj otkucaja srca, način disanja, količinu kiseonika i druge parametre. Uz pomoć GPS-a, uređaj može da izmeri broj pređenih kilometara, nadmorsku visinu… a kada su povezane na internet, fitnes narukvice daju još kompletniju sliku o vremenskim uslovima, temperaturi, vetru.

Fitnes narukvica uz pomoć aplikacija ima sve neophodne informacije da u potpunosti obradi uslove okruženja u kojem se odvija fizička aktivnost i da na osnovu toga veoma precizno izračuna učinak aktivnosti na telo. Kada bismo se mi bavili ovako detaljnim procenama bilo bi nam potrebno dosta vremena, čak i kada bismo imali sve podatke na raspolaganju. Fitnes narukvica je uređaj koji je specijalizovan baš za takvu primenu i zato je uređaju potrebno jako malo vremena da pruži sve tražene informacije.

Kada obradi podatke, fitnes narukvica šalje rezultate na mobilni telefon gde ih skladišti. Podaci ostaju na telefonu dok god ih korisnik ne izbriše i obično su predstavljeni u vidu grafikona ili procenata, tako da vrlo slikovito objašnjavaju postignute rezultate.

narukvica za sport

Kakve pogodnosti nudi fitnes narukvica?

Današnje fitnes narukvice imaju mnoštvo raznih funkcija. U zavisnosti od cene i modela možeš dobiti različite opcije u službi tvoje dobre kondicije, ali i opšteg zdravlja. Najpovoljniji modeli uglavnom pružaju informacije o efektivnosti određene fizičke aktivnosti i prave planove za dalje aktinvosti. Dakle, osnovni modeli su neka vrsta personalnog trenera koji prati aktivnost i upozorava kada nešto radiš pogrešno.

Osnovni modeli danas imaju i mogućnost primanja poziva, poruka i obaveštenja sa društvenih mreža, tako da uvek možeš biti u toku sa svim što se dešava dok tvoj telefon nije sa tobom. Inače, telefon ti uopšte nije potreban kada imaš fitnes narukvicu, jer ona osim navedenih mogućnosti ima mogućnost reprodukcije muzike, tako da su ti potrebne samo slušalice.

Korisnici mogu da prate svoju fizičku aktivnost i njen učinak, ali i da planiraju aktivnosti u budućnosti. Korisnici mogu detaljno isplanirati svaku aktivnost i podesiti da dobiju obaveštenje kada požele da ih fitnes narukvica podseti na isplaniranu aktivnost. Narukvica može i da upozorava korisnika kada premaši granicu isplaniranih aktivnosti ili kada sama proceni da je aktivnost preterana.

Napredniji modeli fitnes narukvica imaju mogućnosti i da mere količinu sna, rad srca, unos kalorija, vode, varijacije u težini i još mnogo toga. Zapravo, fitnes narukvice već sada pružaju širok spektar informacija i mogućnosti.

garmin narukvica

Fitnes narukvice u budućnosti

Već sada se ubrzano radi na razvoju fitnes narukvica sa senzorima koji će znatno kvalitetnije meriti rad tela, mišića i uticaj aktivnosti. Fitnes narukvice će moći, osim planiranja učinka fizičke aktivnosti na telo, da prate i zdravlje, odnosno da prate kako se telo ponaša i da na vreme detektuju potencijalne zdravstvene probleme.

Već je proizvedena narukvica sa senzorom koji detaljno meri otkucaje srca, o čemu smo već pisali. Narukvica je odobrena od strane mnogih zdravstvenih institucija, tako da se već sada koristi u prevenciji srčanog udara kod osoba sa određenim srčanim problemima. Prednost takvih narukvica je u tome što one stalno mere otkucaje srca i kada primete neki nesklad u njegovom radu, odmah obaveštavaju korisnika. Na taj način sprečavaju da dođe do većeg problema, jer korisnici dobiju alarm kada treba da posete lekara. A sa druge strane, lekari imaju uvid u eventualne disfunkcije rada srca.

U planu su i fitnes narukvice koje će imati senzore za merenje nivoa šećera u krvi i nekih drugih parametara, tako da će one biti sve korisnije u budućnosti, posebno za ljude obolele od hroničnih bolesti.

Na našem sajtu možeš pogledati ponudu fitnes narukvica i drugih sportskih uređaja sa raznim funkcijama i mogućnostima. A ukoliko te zanima ova tema, nastavi da pratiš naš blog, jer ćemo i u budućnosti pisati o novostima u vezi sa narukvicama i satovima za sportske aktivnosti.

2 KOMENTARI

Comments are closed.