Trčanje uz muziku – kako da ostvariš najbolje rezultate

trčanje uz muziku

Trčanje uz muziku je odlična kombinacija, pojedini trkači ne mogu da zamisle trčanje bez slušalica. Bez obzira na to da li se spremaš za Beogradski marataon ili trčiš rekreacije radi, muzika je nešto što ti može pomoći da postigneš mnogo bolje rezultate nego inače.

Činjenica da muzika pomaže pri bilo kojoj vrsti fizičke aktivnosti nije nikakva novost i mi smo već pisali o tome. Međutim, kako trčanje i muzika u kombinaciji utiču na naše telo zaslužuje poseban tekst jer na rezultate ne utiče svaka vrsta muzike isto.

Inače, postoje naučni dokazi koji potvrđuju da slušanje muzike dok trčiš podiže nivo tvojih performansi za čak 15%. Što znači da na svakih sto minuta trčanja sa muzikom, možeš da izdržiš još dodatnih 15, a to i nije mala stvar.

trčanje uz muziku

Mnogi sportski događaji kojima je fokus trčanje, prepoznali su kako trčanje uz muziku može biti sjajna stvar. Na mnogim maratonima gostuju poznati muzičari koji imaju zadatak da dižu atmosferu. Tako na primer, postoji Rock ’n’ Roll marathon series čiji je fokus trčanje uz muziku. Na maratonu učestvuje čak i do pola miliona ljubitelja trčanja i muzike u jednoj seriji. I u Londonu je moguće prisustvovati sličnom događaju. Run to the Beat je polumaratonska trka na kojoj redovno nastupaju dižejevi čiji je zadatak da podižu atmosferu.

Zašto je trčanje uz muziku odlična kombinacija?

Trčanje uz muziku je dobra kombinacija kada želiš da postigneš bolje rezultate, jer muzika ima tu moć da smanji subjektivni osećaj umora. Kada trkač ne oseća umor, onda može duže da izdrži na stazi. Muzika zapravo podiže naše raspoloženje, podstiče lučenje hormona sreće i adrenalina i na taj način nam daje dodatnu, psihičku snagu.

trčanje i muzika

Muzika može da promeni subjektivni osećaj za čak 10%, što znači da ćemo se osećati 10% manje umornim i iscrpljenim. Zvuk blokira unutrašnje stimulanse koji šalju poruke mozgu o stanju mišića ili organa i na neki način manipuliše njima kako bi on prvi uspeo da dopre do mozga. Tako muzika blokira poruke o umoru ili iscrpljenosti i preplavljuje nas osećajem zadovoljstva koji imamo kada slušamo dobru muziku i samim tim možeš da izdržiš više i duže.

S druge strane, muzika poboljšava koordinaciju pokreta i pomaže nam da nađemo ritam koji nam odgovara, tako što ćemo slušati muziku koja nam se sviđa. Zato je muzika posebno preporučljiva trkačima koji tek počinju sa trčanjem jer im u početku uvek nešto ometa pažnju. Muzika može da pomogne da nađeš svoj ritam trčanja i da skreneš misli sa brzog pulsa i disanja, koje neretko u početku uplaše mnoge trkače i blokiraju ih da trče duže i brže. Trčanje uz muziku može da pomogne onima koji imaju Parkinsonovu bolest ili oblik paralize koji nastaje nakon doživljenog moždanog udara.

Posebno je preporučljivo slušati muziku kako bi misli bile fokusirane na trčanje, jer neretko trkače koji trče napolju vrlo lako ometa buka koja je pristuna na mnogim otvorenim terenima za trčanje. Muzika u tom slučaju može da pomogne da održiš fokus.

Za trčanje na traci je gotovo od presudnog značaja, jer je mnogim rekreativcima jako dosadno da kilometrima trče u mestu. Muzika u velikoj meri može pomoći trkačima tako šte će učiniti trčanje zanimljivijim.

trčanje

Dakle, da sumiramo, trčanje i muzika u kombinaciji podižu raspoloženje, razbijaju negativna osećanja kao što su umor, iscrpljenost, razdražljivost, stres. Muzika motiviše i dovodi stanje mozga u mentalni sklad, a svi znamo da mozak upravlja celim telom.

Trčanje svakako jeste dobro za naše zdravlje i vreme je da ozbiljno razmisliš o tome. Naš savet je da svakako prve trčeće korake napraviš sa slušalicama i svojom omiljenom plejlistom koja ti daje snagu da izdržiš kada ne možeš. Pogledaj ponudu sportskih slušalica na našem sajtu koje su namenjene baš za fizičke aktivnosti jer ne ispadaju iz uha, a mnoge od njih su bežične i vodootporne. Jer ne vredi da slušaš muziku ako ti slušalice stalno ispadaju iz uha i zato su sportske slušalice prava stvar za trčanje uz muziku.