Ko može da upravlja dronom i pod kojim uslovima

dron

Verovatno ste već čuli da su neko vreme na snazi nova pravila koja regulišu ko može da upravlja dronom i pod kojim uslovima. Ove regulative bile su neophodne zato što je upotreba dronova doživela pravu ekspanziju. S obzirom na to da je bilo dosta nezgodnih slučajeva izazvanih lošim i neodgovornim upravljanjem dronovima, javila se potreba da se pravilima jasno odredi ko može da upravlja dronom i pod kojim uslovima.

ko može da upravlja dronom

Dozvola: Ko može da upravlja dronom i pod kojim uslovima

Naša država je Pravilnikom o bespilotnim vazduhoplovima regulisala upotrebu dronova i jasno je određeno ko može da upravlja dronom i pod kojim uslovima. Pravilnik predviđa izdavanje dozvole osobama koje ispunjavaju određene uslove. Dozvolu izdaje Direktorat za upravljanje civilnim vazduhoplovstvom nakon utvrđenih činjenica koje su potrebne za izdavanje dozvole. A nekada je potrebno potražiti i dodatno odobrenje Ministarstva odbrane za snimanje dronom.

Zainteresovana osoba podnosi zahtev Direktoratu za upravljanje civilnim vazduhoplovstvom za dozvolu upravljanja dronom, nakon čega Direktorat odobrava polaganje stručnog ispita o poznavanju propisa koji su utvrđeni Pravilnikom. Kandidat odgovara na 40 pitanja i ukoliko odgovori na 75% tačno, dobija dozvolu za upravljanje dronom. Kandidat je dužan da registruje bespilotnu letilicu i da priloži izjavu da je sposoban da upravlja letilicom. Kada prođe celokupnu proceduru, kandidat dobija dozvolu, tačnije rešenje u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima kojim se odobrava korišćenje bespilotnih letilica, tj. dronova.

Zašto je potrebna dozvola?

Prema pravilniku, svako može da kupi bespilotnu letilicu, ali za njeno upravljanje, potrebno je posedovati dozvolu. Dozvola je potrebna zato što se snimanjem dronova može ozbiljno ugroziti kako bezbednost, tako i privatnost pojedinaca ili grupe. Važno je da svi učesnici u vazduhoplovnom saobraćaju znaju kuda se kreću ostali učesnici, kako bi se saobraćaj odvijao u najboljem mogućem redu.

Cilj je i da se dronovima spreči uznemiravanje pojedinaca, kao i zloupotreba dronova zarad nekih osetljivih snimaka i slično. Zato je operater drona na zemlji dužan da uvek bude dostupan službi kontrole letenja, odnosno da mu je uključen mobilni telefon.

Stvar je u tome da se dronovi jako brzo razvijaju i ima onih koji teže po nekoliko desetina kilograma, imaju mlazne motore a mogu da lete i do 100 km/h, što može ozbiljno ugroziti sportski avio saobraćaj i dovesti do fatalnih ishoda.

dron

Šta kaže pravilnik?

Prema pravilniku dron može da leti samo danju i sve vreme da bude u vidnom polju onog ko upravlja, i to do 500 metara od njega

Maksimalna visina je 100 metara iznad tla, izuzev ako Direktorat dozvoli upotrebu na većoj visini.

Bespilotne letilice mogu da se koriste u neizgrađenom i nenaseljenom području u kom nema ljudi, ili izgrađenom, ali naseljenom području u kom postoje građevinski objekti koji nisu namenjeni za život ljudi, u kojem se povremeno zadržavaju.

U privredne svrhe uz prethodno odobrenje Direktorata moguće je koristiti ih i u naseljenim područjima.

Da li se let mora nekome najaviti?

Da, let mora biti najavljen službi letenja bar 5 do 10 dana unapred. Što znači da se svaki let mora dobro isplanirati. Osoba koja ima dozvolu da upravlja dronom mora obavestiti službu o mestu leta, putanji leta, vremenu početka i završetka i svrsi leta. Dron je moguće lansirati tek po dobijanju dozvole od nadležne službe. Za svako snimanje iz vazduha, potrebno je nabaviti dozvolu Ministarstva odbrane. U suprotnom, kazne su velike.

bespilotna letilica

Kolike su kazne?

Kazne za prekršaj kreću se od 25.000 do milion dinara za pravna lica, a za fizička od 10.000 do 50.000 dinara. Ukoliko osoba izazove smrt ili veliku materijalnu štetu, onda slučaj prelazi u nadležnost krivičnog zakona i u tom slučaju sledi kazna zatvora.

Za šta se koriste dronovi koji imaju dozvolu?

Oko 95% svih dronova registrovanih u Srbiji se koriste za snimanje. Najčešće se snimaju filmovi, spotovi, blogovi, reklame, događaji. Dronovi se koriste i u privredi za termalno snimanje, inspekciju cevovoda i dalekovoda, snimanje uslova radi primene agrotehničkih mera, geodetska snimanja i slično.

Da li je procedura ista za svaki dron?

Ne, u zavisnosti od toga šta osoba želi raditi sa dronom, različit je i tok koraka koje treba preduzeti da bi sve bilo u saglasnosti sa pravilnikom i zakonom. Na primer, za sportske namene i razonodu, letenje je moguće u reonima jedan i dva, koji su Pravilnikom definisani kao nenaseljena područja, udaljena od privrednih objekata, kako bi se izbegla svaka moguća šteta, kako u vazdušnom saobraćaju, tako i opasnost po ljude i imovinu na zemlji.

Bez bilo kakve potrvrde ili dovzole moguće je upravljati “najobičnijim” letilicama, klase 1, i to samo ako se one ne koriste u komercijalne, već u sportske i rekreativne svrhe. Klasa 1 obuhvata dronove težine do pola kilograma, sa maksimalnom visinom leta 50 metara, brzinom do 30 metara u sekundi i doletom 100 metara.

Na našem sajtu možete naći bogatu ponudu dronova i njihove dodatne opreme. Na raspolaganju su vam i modeli za koje nije potrebna dozvola, kao i oni profesionalni koji imaju fantastične performanse.

2 KOMENTARI

 1. Poštovani,

  Koristim Mavic Mini dron od 249g, koji svakako spada u klasu 1, to mi je jasno.
  Takođe, trudim se da uvek poštujem smernice i pravila koja postoje.

  Ono što mi nije jasno je sledeće – da li ja taj dron sada smem da koristim za snimke koje kačim na Instagram nalog/naloge i kakva su pravila što se toga tiče? Isto pitanje imam i za YouTube.
  Konkretnije – da li, ukoliko imam hiljade pratilaca i povremeno nešto reklamiram putem svojih naloga, imam obavezu da letove prijavljujem i da imam neku potvrdu ili dozvolu, kao što je npr. slučaj u USA?
  I gde je (u Srbiji i regionu) granica između rekreativne i komercijalne upotrebe dronova?

  Hvala unapred, pozdrav!

 2. Poštovani Uroše,

  Prema informacijama koje su nama dostupne, za Mavic Mini nisu potrebne neke posebne dozvole, ali najbolje bi bilo da kontaktirate Direktorat za upravljanje civilnim vazduhoplovstvom kako biste dobili odgovore na svoja pitanja.

Comments are closed.