FDA odobrio KardiaBand uređaj koji meri otkucaje srca uz pomoć EKG-a

kardia uređaj

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA – Food and Drug Administration) odobrila je proizvodnju uređaja KardiaBand za Apple Watch koji meri otkucaje srca uz pomoć elektrokardiograma. Ovo je prvi uređaj koji je dobio pečat FDA sa elektrokardiogramom (EKG).

kardiaband

KardiaBand je uređaj koji se nalazi na kaišu Apple sata i ima mali senzor koji meri otkucaje srca. Senzor omogućava korisnicima da dobiju EKG rezultat i tako budu u toku sa radom svog srca i na vreme uoče prve znake aritmije, koja može izazvati srčani udar ili druge srčane probleme i bolesti. Rad srca može biti snimljen za samo 30 sekundi i to tako što korisnik samo dodirne ugrađen senzor i dobije rezultate nakon pola minuta na svom ekranu.

AliveCor, firma kojoj je odobrena proizvodnja uređaja, najavila je i da će uskoro izbaciti na tržište i tehnologiju SmartRhytm, za Kardia aplikaciju koja skladišti podatke o aktivnosti srca klijenata. Tehnologija će biti neka vrsta veštačke inteligencije koja će pratiti otkucaje srca korisnika i napraviti korelaciju između srčane i fizičke aktivnosti. Moći će da detektuje kada su otkucaji srca korisnika van normalnog rada i odmah poslati upozorenje.

KardiaBand sa tehnologijom SmartRhytm će biti vrlo korisna sprava za ljude koji pate od srčanih bolesti i problema i na taj način će im pružiti bolji uvid u rad njihovog srca. Ideja je i da zdravi ljudi, koji imaju predispozicije za nastanak nekog srčanog obolenja, mogu da prate svoj srčani ritam i na vreme utiču ukoliko dođe do poremećaja ravnoteže u otkucajima srca.

kardia

Korisnici mogu bilo kome poslati mejlom sve podatke o svom radu srca, jer se oni čuvaju u memoriji. Ovo može biti od izuzetne važnosti i pomoći lekarima pri otkrivanju ranih disfunkcija u radu srca i adekvatnom uspostavljanju dijagnoze. Na taj način je moguće sprečiti nastanke nekih ozbiljnih srčanih obolenja. Podaci koji se beleže u memoriji ne obuhvataju samo rad srca, već i fizičku aktivnost, težinu, stres i slično i na taj način pružaju potpunu sliku o uzrocima nastanka eventualnih disfunkcija.

Prvi upozoravajući signali u disfunkciji rada srca, često daju najviše informacija i oni su uglavnom blagi i teško uočljivi. Zato KardiaBand ima veliku prednost jer će biti u stanju da registruje prve nepravilnosti, koje većina obolelih od srčanih bolesti nije u stanju da uoči. Tako da je uređaj odličan u prevenciji srčanih obolenja.

Jedina prepreka u praćenju rada srca putem KardiaBand uređaja jeste ta što će korisnici morati da nose Apple sat konstantno kako bi imali kompletnu sliku o radu svog srca. Međutim, to verovatno neće biti problem ako se uzme u obzir i to da KardiaBand uređaj može uticati na to da se smanji broj poseta lekaru. Ali treba napomenuti da su uređaj i aplikacija samo alatke koje pomažu u dijagnostifikovanju, da bi olakšale tretiranje srčanih problema i nisu nikako zamena za tretman i zato je važno ići kod lekara, ali možda ne toliko često kao bez uređaja.

I na kraju, jedna od najvažnijih stvari je i ta što ćete sa ovom tehnologijom moći da uštedite novac i vreme. Korisnici neće morati da jure kod lekara vek kada se osete malo malaksalo i loše.

Pratite i dalje naš blog i budite uvek u toku sa korisnim i novim uređajima na našem i globalnom tržištu.

1 KOMENTAR

  1. Zvući pomalo nevjerovatno koliko tehnologija danas brzo ide. Ko bi morao naslutiti prije recimo 10 godina da će se uz pomoć pametnih satova moći mjeriti odkucaj srca. Treba reci da ti satovi poprilično tačno mjere I u nekim slučajevima si daleko boli od aparata koji su isključivo namjenjeni za to.

Comments are closed.