Zašto mi WiFi domet nije isti u celoj kući

WiFi domet u kući

“WiFi domet mi nije isti u celoj kući” se sve češće može čuti. Iako to nije nešto novo, danas definitivno to više primećujemo nego ikada ranije. Pre desetak godina internet smo koristili praktično samo preko kompjutera. Danas pak, internet koristimo za računare, mobilne telefone, tablete, bežične štampače, gejmerske konzole, svetlo, termostat… Zato ovaj problem sa dometom signala sada primećujemo više nego ikada ranije. Zašto nastaje ovaj problem? I još važnije, kako ga možemo rešiti?

Brzina interneta

Prvi problem je nedovoljna brzina interneta. Ukoliko imate problem sa strimingom 4K rezolucije, koju npr. Netflix koristi ili imate konstantna kašnjenja u online igricama, najverovatnije vam je brzina interneta ispod preporučene. Najpre proverite koji ugovor kod SBB-a, Orion telekoma, MTS-a ili drugog provajdera imate. Preporučeni minimum za 4K video je otprilike 25Mb/s. Međutim, ukoliko zaista želite da odgledate film u Full HD ili 4K rezoluciji bez smetnji i seckanja potrebna vam je brzina od oko 40 do 50Mb/s. Postoji nekoliko pouzdanih alata za testiranje brzine interneta.

Imajte na umu takođe da i svaki uređaj ima svoj limit i da ne podržavaju svi maksimalnu brzinu interneta. I to što vam testovi na telefonu npr. pokazuju manje brzine od onih koje vam ugovor garantuje, ne mora da znači da je ruter slab, ili da ugovor nije ispoštovan, već da taj uređaj ne podržava te brzine. Ukoliko taj problem imate sa računarom proverite mrežnu kartu. Dakle, potrebno je da testirate brzinu interneta na više uređaja.

Ukoliko je tarifa koju plaćate dovoljna, a uređaji novi i podržavaju nove mrežne standarde, a vi i dalje imate isti problem, vreme je da kontaktirate korisničku podršku provajdera.

A kako da znate koja brzina interneta odgovara vašim potrebama? Pogledajte u našem novom YT videu.

Nedovoljno kvalitetan ruter

Za dobar WiFi domet neophodan je kvalitetan ruter. Imajte na umu ono što smo spomenuli u uvodu, mnogo uređaja opterećuje vašu mrežu. Stariji ruteri koji su pre nekoliko godina bili fenomenalni, moderni više verovatno ne zadovoljavaju standard. Danas je ponuda dobrih rutera koji podržavaju najnoviji 802.11ac Wi-Fi mrežni standard i velike brzine ogromna. Ni cene nisu tako visoke kao ranije, pa je moguće nabaviti dobar ruter koji prati današnji standard po povoljnim cenama. Čak iako su ruteri moderni i njih je kao i druge uređaje potrebno ažurirati s vremena na vreme. Redovno ažuriranje takođe doprinosi i bezbednosti vaše mreže.

Ruter podržava one brzine koje vam ugovorom garantuje provajder. Dakle, ako ruter koji kupujete podržava 2Gb/s a provajder prema ugovoru obezbeđuje 100Mb/s, brzina interneta u vašem domu će biti 100Mb/s. Međutim, kada birate ruter dobro je da odaberete onaj koji podržava veće brzine od onih koje trenutno plaćate, jer nas provajderi s vremena na vreme obraduju povećanjem brzina.

Lokacija rutera

Ako je ruter postavljen na lošem mestu i konekcija će biti loša. Najbolje bi bilo da ruter bude što bliže sredini kuće, u centralnom delu. Tako će se signal ravnomerno rasporediti i imaćete domet u svim prostorijama. Bilo bi takođe dobro da ne bude u nekom ormanu već na otvorenom. Na signal će takođe uticati i prepreke. U suštini, na signal mnogo ne utiču zidovi i drvo, ali voda, metal, ogledala i beton će i te kako ometati signal. Ako ovo ometa i vaš signal, probajte da premestite ruter na neko bolje mesto, bliže sredini kuće i tamo gde ima manje prepreka.

Kad već govorimo o ovome, moramo spomenuti i veličinu kuće. Svaki ruter ima određeni WiFi domet nakon kojeg počinje da gubi jačinu signala ili signal u potpunosti. Za velike površine postoje dva rešenja – ruter sa nekoliko jačih antena ili WiFi ekstenderi, to jest pojačivači signala.

Smetnje

Mnogo uređaja koristi 2.4GHz frekvenciju, zato čak i najbolji ruteri mogu imati smetnje na signalu. Na primer, u zgradi i gusto naseljenim kvartovima na spisku mreža možete imati i po nekoliko rutera i svi oni se međusobno prepliću. Preporučujemo vam da potražite Dual-Band rutere koji podržavaju 2.4GHz i 5GHz frekvenciju. 5GHz frekvencija ima više kanala i ređe ima smetnje na signalu.

Svesni smo da je internet danas i te kako potreba, a ne luksuz. Zato i razumemo koliko može biti frustrirajuće kada ne radi dobro. Ispratite korake iz ovog članka i kad uočite problem, saveti iz ovog članka će vam pomoći da pronađete rešenje. Svratite do našeg bloga ponovo jer vas uskoro očekuje još zanimljivih i korisnih postova.