Vodič za kupovinu tastature i miša

Vodič za kupovinu tastature i miša

Tastature i miševi su neke od važnijih periferija jednog računara. Možda do sada niste obraćali pažnju kakvu tastaturu imate kod kuće, pa tek sad uviđate koliko se razlikuje od kancelarijske. Činjenica je da tastatura i miš i te kako doprinose udobnosti korišćenja računara. Prilikom kupovine se možda koncentrišemo na neke važne komponente unutar kompjutera. Međutim, što više vremena koristimo računar to više uviđamo koliko su tastature i miš važni. Zato vam u nastavku ovog posta dajemo neke savete za kupovinu.

Tastature

Prava tastatura doprinosi brzini, tačnosti i udobnosti kucanja. A u gejmingu vam može dati značajnu prednost. Takođe utiče i na to koliku buku ćete praviti – jer kucanje može biti veoma tiho, ali može i izluđivati ukućane ili kolege svojim kliktanjem.

Ukoliko tastaturu koristite satima svakog dana, ergonomski dizajn će vam definitivno biti od pomoći. Specijalno su dizajnirane da umanje naprezanje zglobova. Obično imaju podršku ispred koja vam omogućava da naslonite ruke, umesto da takoreći lebde u vazduhu. Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je i veličina. Veličina zavisi od toga da li postoji odvojena numerička tastatura, koliki je razmak između tastera, koliki su tasteri.

Standardne tastature dakle poseduju sve – slovne tastere, navigacione i numeričke. Kompaktne ne poseduju ništa osim slovnih i najosnovnijih tastera (na slici su označeni zelenom bojom), a postoje i one između koje poseduju sve osim numeričke tastature. Ukoliko kupujete tastaturu koju ćete često nositi sa sobom i koristiti za tablet, verovatno ćete želeti da bude što kompaktnija, približna veličini tableta.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je raspored tastera. Da li ste navikli na QWERTZ ili QWERTY, odnosno na srpski ili engleski raspored slova? Pa, to verovatno najviše zavisi od toga za šta je koristite. Ako radite prvenstveno sa srpskim tržištem, verovatno uglavnom koristite srpsku latinicu ili ćirilicu, pa vam znači ako su svi ti tasteri pravilno naznačeni. Ako pak pretežno radite sa stranim tržištem, srpski raspored će vas uglavnom zbunjivati, jer nećete imati jasan pregled svih interpunkcijskih i drugih znakova.

Žična ili bežična?

Jedno od mnogih pitanja je i da li odabrati žičnu ili bežičnu tastaturu. Uopšteno govoreći, žične su povoljnije, barem kad se radi o nekim osnovnim modelima. S računarom se povezuju preko USB kabla, a dobro je i to što ne morate brinuti o stanju baterije. Gejmerima je pak najvažnije vreme reakcije, odnosno brzina odgovora. Kašnjenje u deliću sekunde može znatno promeniti rezultat igre. Zato se gejmeri češće odlučuju za žične tastature.

S druge strane, bežične su zbog svoje fleksibilnosti popularne i postaju sve popularnije. Neke koriste Wireless 2.4GHz a neke Bluetooth konekciju za povezivanje s računarom. Neki modeli se mogu simultano povezati sa više uređaja i istovremeno koristiti na više kompjutera ili tableta. Bluetooth tastature su zaista odlično rešenje za brže i komfornije kucanje na tabletu ili telefonu.

Miševi

Pored tastatura, i miševi doprinose dobrom korisničkom iskustvu i dobro odrađenom poslu. I ovde treba uzeti u obzir veličinu (jer nije svaki miš pogodan za svačiju ruku) i oblik. Simetrični miševi su pogodni za korišćenje i desnom i levom rukom. U zavisnosti od namene, biće vam više ili manje važna i preciznost miša. Ukoliko se na primer bavite editovanjem slika i drugim poslovima koji zahtevaju preciznost, potreban vam je miš velike rezolucije i preciznosti. S druge strane, prosečan korisnik neće primećivati neku posebnu razliku ni kod manje preciznih miševa.

I miševi mogu biti bežični i žični. Gejmeri najčešće preferiraju žične miševe jer tako izbegavaju kašnjenje i smetnje. Glavna prednost bežičnih je, kao i kod tastatura, fleksibilnost i jedan kabl manje povezan na računar. Bežični miševi poseduju punjivu bateriju i pune se preko USB-a ili se napajaju preko AA baterija. Kompjuterski miševi su obično plug & play uređaji koji se jednostavno povezuju sa računarom, bez potrebe za dodatnim instalacijama.

Koliko god dobar miš bio, da bi postizao maksimalne performanse, potrebna mu je kvalitetna podloga. Ona doprinosi preciznosti i ugodnijem korišćenju. Miš će biti brži, precizniji, jednostavno lakši za korišćenje kada se koristi na pravoj podlozi.