Sve što vam je potrebno za uživanje u vinilima

U decenijama iza nas način na koji slušamo muziku mnogo se promenio. Nekada su ljudi odlazili u prodavnice s pločama i kupovali vinile na kojima se nalazio album. Nisu baš bili sigurni kako to sve zvuči, niti da li će im se svideti ceo album ili samo jedna – dve pesme dok preko gramofona ne puste vinil i odslušaju sve pesme. I to biranje, iščekivanje imali su svoju draž.

U godinama koje su usledile vinil je zamenila kaseta, a kasetu CD. I kaseta i CD su u to vreme bili revolucionarni izumi koji su doneli brojna poboljšanja. Naravno, imali su i neke svoje mane. Danas, u ovo digitalno doba sve što je potrebno za slušanje muzike su internet, telefon i par kvalitetnih slušalica. Ali pravi audiofili će vam često reći da modernim digitalnim fajlovima prosto kao da nešto fali. Zato se često vraćaju gramofonima i gramofonskim pločama.

Zašto je vinil bolji

Od mnogih ćete čuti da je zvuk s gramofonske ploče mnogo superiorniji i bolji. Glavni razlog je to što vinili koriste analogni audio signal, koji je kontinuiran, za razliku od digitalnog signala koji funkcioniše po principu nule i jedinice, to jest ima ga ili ga uopšte nema. Da biste uživali u analognom zvuku osim dobrog gramofona, kvalitetan risiver vam je neophodan.

Ukoliko prvi put kupujete audio sistem, Yamaha R-N602 stereo risiver koji je spoj modernog i tradicionalnog veoma je dobra opcija. Ovaj risiver poseduje phono ulaz koji vam omogućava povezivanje sa gramofonom. Opremljen je pojačalom snage 105W po kanalu. A ukoliko već posedujete moderni audio sistem s brojnim savremenim opcijama povezivanja, ništa ne brinite, jer je ovaj stereo risiver bogat savremenim opcijama. U potpunosti je kompatibilan sa MusicCast tehnologijom. To znači da ga možete kontrolisati preko besplatne aplikacije i povezati ga s drugim MusicCast uređajima i tako formirati multiroom ozvučenje. Pored toga, ovaj risiver je bogat klasičnim opcijama povezivanja sa standardnim bookshelf i podnostojećim zvučnicima.

Ukoliko nemate puno prostora u stanu i želite kompaktnije zvučnike, Yamaha NS-333 zvučnici za police su odličan izbor. Imaju široki dinamički opseg i Waveguard horne za bolje prostiranje zvuka u prostoriji. Veoma su kvalitetni i idealna su opcija za slušanje vinila.

A ukoliko želite snažnji zvuk, NS-555 podnostojeći zvučnici su pravi izbor. Ovi trosistemski zvučnici sa bass-reflex kućištem i duplim niskotoncem verno će preneti sve suptilne nijanse s vaših omiljenih albuma.

Sada kada ste sve već kupili na našem sajtu i rešili da uživate u omiljenim albumima ne zaboravite da i pozicioniranje sistema utiče na kvalitet zvuka. Zato je važno da pravilno kalibrišete sve komponente audio sistema. Više o tome možete pročitati ovde. AV Market tim vam želi lep dan ispunjen kvalitetnom muzikom.