Smanjite stres za volanom poštujući ova 3 saveta

Stres za volanom je neizbežan. Gužve su u svim gradovima sve veće. A ukoliko padnu sneg ili kiša, imate osećaj da je sve stalo i da ćete u gužvi provesti ceo dan. Ako pritom kasnite na posao neminovno ste pod velikim stresom.

Prema jednom istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, muškarcima stres u vožnji mnogo teže pada nego ženama. Zbog gubitka vremena vrlo često postanu ljuti i frustrirani. Nivo stresa tokom vožnje kod testiranih vozača poraste i do 60%. Tako visok nivo stresa definitivno nije za ignorisanje. Stres alarmira naš organizam – prouzrokuje da srce ubrzano kuca, pluća se šire i mišići se grče. Svakodnevno izlaganje stresu, npr. u saobraćajnim gužvama, može narušiti naše zdravlje i prouzrokovati niz zdravstvenih problema. Zato se na neki način moramo zaštiti. Kako?

3 korisna saveta

Pustite muziku u kojoj uživate. Prema istom istraživanju, kod žena je stres u vožnji daleko manji zato što češće slušaju radio i pevuše. Uživanje u laganoj muzici koja je usaglašena sa optimalnim brojem otkucaja srca u sekundi, pomoći će vam da se koncentrišete na vožnju umesto na gužvu. Više o tome koliko muzika povoljno utiče na vožnju možete pročitati ovde.

Krenite ranije. Ukoliko krenete samo 5 – 10 minuta ranije možete izbeći velike gužve. Sigurno dovoljno dobro poznajete grad u kom živite da znate u koje vreme se formiraju gužve. Stres umnogome možete izbeći ukoliko krenete samo par minuta ranije. Ovo je posebno važno kada imate bitne poslovne sastanke ili intervju za posao. Znajući da držite situaciju pod kontrolom bićete mnogo opušteniji.

Koristite alternativne rute. Isplanirajte putovanje na vreme. Možda ćete se iznenaditi koliko alternativnih puteva do posla imate. Ukoliko sami niste sigurni koje alternativne rute su vam na raspolaganju, konsultujte navigaciju. Moderne navigacije će vam prilikom unošenja adrese ponuditi nekoliko opcija. Obično vam predlažu najkraću rutu, kao i onu koja je najmanje opterećena, pa će vam trebati manje vremena da stignete.

Jedan od većih izvora stresa u vožnji predstavlja traženje parkinga. Neke Garmin navigacije vam pružaju informacije u realnom vremenu o slobodnim mestima na javnim parkinzima dok se približavate odredištu i tako vam omogućavaju da provedete mnogo manje vremena tražeći slobodno mesto.

Opustite se i uživajte u vožnji i putovanjima, kada god za to imate priliku. Izbegnite stres i gužvu poštujući savete iz ovog posta. Ako pak zapadnete u gužvu, pustite omiljenu pesmu i vreme će vam brže proći.