Sve od A do Š o zvučnicima za kućno ozvučenje

Sve o zvučnicima za kućno ozvučenje

O zvučnicima za kućno ozvučenje već smo mnogo pisali. Međutim, sada smo rešili da najvažnije karakteristike spojimo u jedan tekst i sve to sažmemo. S obzirom na veliki izbor modela, ponekad može biti izazov odabrati pravi zvučnik za naše potrebe. Nadamo se da će vam ovaj vodič pojednostaviti izbor i olakšati kupovinu.

O aktivnim zvučnicima

Do pre nekoliko godina, ova kategorija zvučnika nije ni postojala. Prosto svaki zvučnik je morao biti povezan na eksterno pojačalo. Međutim, sada mnogo zvučnika ima integrisano pojačalo. Jedna kategorija zvučnika sa integrisanim pojačalom su Wireless zvučnici. Ovi premium zvučnici obezbeđuju veoma kvalitetan zvuk bogat detaljima. Sa mobilnim uređajima se povezuju preko bluetooth ili Wi-Fi konekcije. Zahvaljujući WiFi konekciji omogućavaju pristup brojnim online servisima za streaming muzike, a mogu se lako umrežiti i sa drugim zvučnicima, tako da u svakoj prostoriji u kući slušate istu muziku. Neki premium zvučnici podržavaju Voice Assistant, pa je moguće glasovno upravljanje play listama, pa čak i pozivima i dnevnim obavezama.

Još jedna kategorija zvučnika sa integrisanim pojačalom su bluetooth zvučnici. Svi prenosivi bluetooth zvučnici dolaze sa ugrađenom baterijom, tako da nisu zapravo prvenstveno namenjeni za kućno ozvučenje, već za slušanje muzike na bilo kom mestu. Međutim, snažniji modeli su i više nego pogodni za slušanje muzike kod kuće. Mnogi vole mobilnost koju ovakvi zvučnici obezbeđuju – kada žele da izađu u dvorište, na terasu ili negde van kuće, jednostavno ponesu i zvučnik. Velika prednost ovih zvučnika je i u tome što se bežično povezuju sa telefonom, tabletom i kompjuterom i obezbeđuju vrhunsku muziku bez neurednih kablova.

Soundbar zvučnici takođe pripadaju ovoj kategoriji i zasad su se pokazali kao odličan izbor za sve ljubitelje filma. Kompaktnih su dimenzija, pa ne zauzimaju mnogo prostora. Većina soundbarova dolazi sa bluetooth konekcijom pa omogućava bežično povezivanje s mobilnim uređajima. Više o soundbar zvučnicima možete pročitati ovde.

Pasivni zvučnici

Ovo su takoreći tradicionalniji zvučnici koji se napajaju iz eksternog napajanja. Ukoliko želite pravi surround zvuk i 5.1 sistem, u većini slučajeva će vam za to biti potrebno eksterno pojačalo. Ovoj vrsti zvučnika pripada nekoliko kategorija, a mi ćemo početi od bookshelf zvučnika. Zvučnici za police se najčešće koriste u surround sistemima kao prednji ili zadnji kanali sistema. Osim toga, mogu se koristiti i u stereo sistemima za manje i prostorije srednje veličine.

Podnostojeći zvučnici obezbeđuju znatno bogatiji zvuk i snažniji bas. Idealni su za stereo sisteme u većim prostorijama ili deo surround sistema. Ukoliko se odlučite za 5.1 sistem biće vam potreban i centralni zvučnik. Centralni zvučnici su uglavnom zaduženi za jasnije dijaloge u filmovima i potpuniji zvuk. Iako to možda ne deluje tako na prvi pogled, ovaj zvučnik i te kako utiče na kvalitet ozvučenja i zato treba odabrati kvalitetniji model.

Ugradni i montažni zvučnici su odlično ozvučenje za filmove i pozadinsku muziku. Velika prednost ugradnih zvučnika je u tome što ne utiču na enterijer, to jest potpuno se stapaju sa zidovima ili plafonom. Osim toga, idealan su izbor za multiroom ozvučenje.

Da li vam je ovaj vodič o zvučnicima za kućno ozvučenje pomogao? Pišite nam vaše utiske u komentarima ispod 🙂