Kako da na računaru uživate u muzici – kratak vodič

Kako da na računaru uživate u muzici

Naši računari su veoma svestrani uređaji koje možemo koristiti za mnogo toga. Između ostalog, odlični su za otkrivanje najnovijih pesama online i čuvanje datoteka. Međutim, iako je to zaista odličan uređaj, nekad ne koristimo njegov maksimalan potencijal, barem kada je slušanje muzike u pitanju. Zato vam danas predstavljamo kratak vodič koji će vam pomoći da na računaru u potpunosti uživate u muzici.

Uz par dobrih zvučnika poslovni računar možete pretvoriti u pravi centar zabave. Lako ga možete pretvoriti u kvalitetan kućni AV sistem, a može postati i centar multi-room sistema.

Uživajte u slušanju preko slušalica

Najjednostavniji način da slušate muziku na računaru je da priključite slušalice. U svaki kompjuter je ugrađen DAC (digitalno-analogni konverter). DAC pretvara muzičke datoteke u analogni signal za vaše slušalice. Međutim, često ugrađeni DAC nije dovoljno dobrog kvaliteta. Zato ćete dodavanjem eksternog DAC-a na jednostavan i povoljan način nadograditi zvuk. Uglavnom je dovoljno da ga samo povežete na USB port pomoću pratećeg kabla, uključite slušalice u njega i spremni ste za uživanje u kvalitetnijem zvuku. Ako koristite laptop ili često putujete koristite manji USB DAC.

Da biste uživali u visoko kvalitetnom zvuku, koristite kvalitetne slušalice. Takve slušalice obezbeđuju mnogo detaljniji i bogatiji zvuk i bilo da gejmirate ili gledate film čućete svaki pokret, svaki šum i imaćete osećaj da ste u središtu dešavanja.

Unapredite zvučnike za računar

Kada računaru dodate 2 zvučnika možete dobiti kvalitetan audio sistem. Prednost zvučnika za kompjuter je u tome što isporučuju odličan zvuk, a ne zauzimaju puno mesta. Naravno, kao i kada su u pitanju druge komponente, potrebno je obratiti pažnju na kvalitet. Kvalitetniji zvučnici uglavnom imaju integrisan DAC koji obezbeđuje kvalitetniji prenos signala, pa neće biti potrebno da kupujete eksterni DAC. Ukoliko volite glasniji zvuk koji je bogat basom koristite barem 2.1 odnosno 5.1 sistem. Vuferi za zvučnike za raćunar su kompaktnijih dimenzija jer su namenjeni za montažu ispod radnog stola, ali svejedno obezbeđuju snažan bas i kvalitetan zvuk.

Ako želite da zaista uživate u kvalitetnom zvuku na računaru, potrebno je i da preuzimate fajlove najvećeg kvaliteta. Hi-Res fajlovi obezbeđuju odličan zvuk, kvalitetniji od npr. CD formata. Istovremeno, ovakvi fajlovi zauzimaju mnogo prostora, pa je najbolje čuvati ih na eksternom disku. Osim što Hi-Res fajlove možete slušati direktno na računaru, možete ih strimovati i slušati preko WiFi zvučnika. Kao što smo već rekli, ovakvi fajlovi su obimni, pa je potrebna internet konekcija velikog protoka i brzine. Međutim, kvalitet zvuka ovih fajlova koje strimujete na kvalitetne zvučnike obezbeđuju vrhunsko slušalačko iskustvo.

Sledite savete iz ovog kratkog vodiča i uživaćete u vrhunskom zvuku na vašem računaru i celoj kući. Redovno posećujte naš blog kako biste bili u toku s najnovijim informacijama iz sveta audio i video tehnike.