Kako muzika povoljno utiče na vožnju

Danas je gotovo nemoguće zamisliti automobil bez auto radija. Automobili, pa tako i njihovo ozvučenje, sve su moderniji. Kada kupuju auto, bilo polovan ili nov, mnogima će na odluku uticati i kvalitet auto ozvučenja, zato što im je muzika sastavni deo svake vožnje.

Kratak istorijat

Muzika i vožnja jednostavno idu ruku pod ruku. Još davne 1930. godine je predstavljen prvi komercijalni auto radio. Istina, u početku je radio u automobilu bio rezervisan za elitne, skupe automobile. Međutim, do 50-ih godina dvadesetog veka, radio je postao uobičajen dodatak automobilima.

Radio nekada

 

1970-ih je počeo da se koristi radio kasetofon. To je bilo značajan izum zato što je omogućeno da zapravo svako u kolima može slušati ono što mu prija, a ne samo ono što je nametnuto putem radija. Auto kasetofon je godinama bio stvar prestiža, koji je u prvi plan izbacio Alpine i Pioneer, koji su i danas među najkvalitetnijim i najtraženijim proizvođačima auto ozvučenja.

Kasete su nakon otprilike 2 decenije bile zamenjene CD-ima. CD je omogućio lakše i brže skladištenje muzičkih datoteka. Auto radio sa CD player-om je i danas veoma tražen, posebno na našim prostorima.

Auto radio sa USB-om je takođe poslednjih godina postao veoma popularan. Radio sa USB-om omogućava lakše prebacivanje i skladištenje većeg broja datoteka.

Tehnološki napredak u slušanju muzike tokom vožnje ni ovde nije izostao, pa je danas sve popularnija bluetooth konekcija i reprodukcija muzike preko telefona.

Kako muzika zapravo utiče na vožnju

Prema istraživanjima sprovedenim u SAD-u, čak 75% ispitanika smatra da im je vožnja nezamisliva bez muzike. Situacija se verovatno ne razlikuje ni u našoj zemlji.

Muzika ima mnoge pozitivne uticaje na vožnju. Na primer, kada ste u gužvi, što je obično na povratku sa posla, već ste umorni i dekoncentrisani. Lagana muzika, koja je otprilike usaglašena sa optimalnim brojem otkucaja srca u minuti (60-80), će vam pomoći da se skoncentrišete na vožnju, a ne na gužvu i vrevu koja vas okružuje.

Naučna istraživanja pokazuju da slušanje klasične muzike pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje, a i posebno doprinosi bezbednosti u vožnji. Zbog toga su, u okviru jedne akcije, najveća dela klasične muzike bila puštana u gradskim autobusima u Novom Sadu.

Prilikom dugih putovanja, muzika vas može održati budnim i duže koncentrisanim na put. Putovanje bez muzike može biti veoma naporno, što može negativno uticati na vašu bezbednost.

Pravi izbor muzike umanjiće stres i doprineti prijatnijoj atmosferi i bezbednoj vožnji.

Uzivanje u voznji uz muziku

Važno je da izaberete muziku koja pozitivno utiče na vas lično, što je jedino moguće ako koristite auto radio sa USB-om, CD player-om ili bluetooth konekcijom.

Auto radio sa bluetooth konekcijom je posebno koristan, zato što je to praktično jedini način da bezbedno pozivate i primate telefonske pozive tokom vožnje. Vi i drugi učesnici u saobraćaju na taj način ćete ostati bezbedni, a i čuvaće vas od kazne 🙂

Kvalitetan auto radio učiniće da više uživate u omiljenim pesmama, pa će svaka vožnja odmah biti prijatnija.

Ako vas zanima ponuda auto ozvučenja, možete je pogledati na našem sajtu. Svakako i dalje pratite naš blog jer ćemo nastaviti da pišemo o zanimljivim temama.