Projektori – kako odabrati pravi

Video projektori se već dugo koriste na poslovnim sastancima i prezentacijama. Osim biznis modela, proizvode se i oni namenjeni za kućni bioskop. S godinama, postajali su sve dostupniji i povoljniji, pa ih sada može priuštiti i običan korisnik. U zavisnosti od vaših potreba, pre kupovine treba da obratite pažnju na nekoliko glavnih karakteristika.

Prilikom kupovine svakog projektora treba obratiti pažnju na: rezoluciju, kontrast, lampu, osvetljenost i priključke.

Lampa ili laser?

I jedna i druga opcija imaju neke svoje prednosti i mane. Međutim, možemo slobodno reći da je laser ipak budućnost projektora. Zašto? Iako su inicijalno skuplji, obezbeđuju mnogo duži radni vek, čak 20 000h ili više. Osim toga, laser pruža bolji kontrast i veći opseg boja.

projektori-posao

S druge strane, modeli s lampom su povoljniji, ali lampa traje 2 – 3 000 radnih sati. Ukoliko kupujete ovakav projektor, zabeležite vreme za zamenu lampe. Nemojte čekati da ona prestane da radi, već je zamenite nešto pre nego istekne deklarisano vreme. Da biste izbegli da neispravna lampa, ili ona koja je dotrajala ošteti projektor, zamenite je nakon 1 500h, ako je deklarisana na 2 000.

Vrlo često se sastanci oduže, rode se nove ideje, razgovori budu zanimljivi… i desi se da projektori rade u prazno. Odličan način da smanjite nepotrebnu potrošnju lampe je da podesite automatsko gašenje, nakon npr. 15 minuta nekorišćenja.

Rezolucija

Rezolucija predstavlja ukupan broj pixela koje projektor može da prikaže. Što je veći broj pixela, to je bolja, jasnija i detaljnija slika. Ovo je posebno važno ukoliko projektore planirate da koristite za kućni bioskop.

Najbolju rezoluciju ćete dobiti ukoliko uklopite rezoluciju projektora sa rezolucijom video izvora koji ćete najčešće koristiti. Dakle, ako ćete koristiti Blu-Ray player, birajte projektor 1080p rezolucije.

Još jedna važna stvar za dobar prikaz slike je format. 4:3 format treba koristiti za filmske klasike i DVD izdanja, kao i za PowerPoint prezentacije. 16:9 format koristite za BluRay, HDTV i fotografije i grafičke prikaze tokom prezentacija.

Osvetljenost i kontrast

Kontrast je razlika između tamnijih i svetlijih delova slike. Projektori s većim kontrastom vam omogućavaju da vidite više detalja. U praksi, to znači da scene snimane u mraku možete bez problema gledati na svom projektorskom platnu.

Osvetljenost se meri u lumenima – veći broj lumena jednak je svetlijem prikazu. Meri se bela osvetljenost i osvetljenost boja. Osvetljenost boja meri žutu, crvenu i plavu i što je veća osvetljenost to je bolja, detaljnija slika.

Priključci

Svaki projektor se mora povezati s nekim video izvorom – laptopom, DVD ili BluRay playerom. Projektori za poslovne prezentacije uglavnom sadrže USB i VGA ulaze, ponekad čak i HDMI ili DVI. Odlično je ako imaju ugrađenu WiFi konekciju, jer vam to omogućava da sa mreže preuzmete prezentacije, slike i sve druge materijale.

Projektori za kućni bioskop uglavnom dolaze sa barem jednim HDMI ulazom. Pored toga, mogu imati VGA, USB i čitače za SD kartice. Takođe poseduju audio izlaze za povezivanje sa zvučnicima.

Bilo da se u vašem stanu održava bioskopsko veče ili organizujete važne prezentacije, dobar projektor vam je neophodan, a takav sigurno možete pronaći na našem sajtu. Ostanite uz naš blog i sledeće sedmice pročitajte zanimljivosti i važne informacije iz sveta AV tehnologija 🙂