Povezivanje laptop računara sa televizorom

blog-tv-700px

Želite da povežete Vaš laptop sa televizorom, a niste sigurni kako to da uradite ili koji su Vam kablovi potrebni? U ovom blog tekstu potrudićemo se da Vam detaljno objasnimo ceo postupak, kao i sve relevantne termine.

Povezivanje laptop računara sa televizorom je sve popularnija tema u poslednjih par godina, pre svega zbog udobnosti koju veliki ekran nudi, ali i zbog ekspanzije pristupačnih televizora sa ekranima velike dijagonale. Pogodnosti ove veze su brojne – od gledanja filmova i drugog multimedijalnog sadržaja sa kauča, porodičnih Skype poziva rođacima koji žive daleko, udobnijeg surfovanja internetom i društvenim mrežama, igranja savremenih video igara, pa sve do profesionalne primene poput prezentovanja nekog rada većem broju osoba.

Sam postupak povezivanja je u većini slučajeva veoma jednostavan i dovoljan je samo jedan odgovarajući kabal, ali pre nego što pređemo na povezivanje potrebno je da se prvo upoznamo sa najčešćim tipovima video konektora koji se mogu naći na laptopu i televizoru kako bi prema tome odredili koji kabal Vam je potreban za povezivanje.

Tipovi konektora i potrebni kablovi

blog-hdmiZbog svoje široke rasprostranjenosti i jednostavnosti, najpopularniji tip veze je svakako HDMI kabal. Savremeni televizori poseduju bar jedan HDMI ulaz, a vrlo često imaju i veći broj HDMI ulaza zbog fleksibilnosti u povezivanju sa različitim plejerima i risiverima. Prednost HDMI veze je u tome što HDMI kabal prenosi i video i zvuk, pa je dovoljan samo jedan kabal za kompletnu vezu. Pored toga, novije verzije HDMI kablova mogu da prenesu i 3D video signal, kao i video signal visoke rezolucije poput 4K Ultra HD rezolucije, što dodatno doprinosi sve većoj popularnosti ove veze.

blog-vgaDrugi tip konektora koji je vrlo često prisutan kod laptop računara je VGA konektor. Ovaj konektor je analognog tipa i prenosi samo video signal, i to u rezolucijama do 1920×1080 piksela (Full HD). Pojedini savremeni televizori poseduju i VGA ulaz, pa se u ovom slučaju mogu jednostavno poveziti standardnim VGA kablom. U slučaju da televizor ne poseduje VGA ulaz, uz odgovarajući kabal moguće je konvertovati VGA izlaz u komponentni video sa RCA (činč) konektorima, tako da je moguće povezivanje i na starije televizore koji imaju komponentni video ulaz.

Zbog česte zabune bitno je napomenuti da komponentni video izlaz nije isto što i kompozitni, bez obzira na to što oba tipa koriste trostruki činč kabal. Komponentni video prenosi isključivo video signal kroz sva 3 činča u vidu RGB video komponenti (Y, Pb, Pr), dok kompozitni prenosi kompletan analogni video signal kroz jedan činč (najčešće obeležen žutom bojom) i stereo zvuk kroz preostala dva činča (beli i crveni, odnosno levi i desni stereo kanal).

Treći konektor po zastupljenosti je DVI konektor, i on spada u konektore sa digitalnim signalom. Zbog svojih dimenzija ređe se koristi kod savremenih laptop računara i više je zastupljen kod desktop računara. Najjednostaviji način povezivanja u ovom slučaju je DVI na HDMI kabal ili odgovarajući adapter ukoliko već imate HDMI kabal. Alternativno, moguće je i direktno povezivanje televizora i računara običnim DVI kablom ukoliko televizor poseduje DVI ulaz.

blog-pcaudioKada su DVI i VGA veze u pitanju, važno je napomenuti da ova dva tipa veze prenose isključivo video signal, pa će se u tom slučaju zvuk reprodukovati na zvučnicima samog računara. Ukoliko Vaš računar ima slabije zvučnike, možete povezati dodatne zvučnike ili pojačalo na njega kako bi upotpunili multimedijalno iskustvo snažnijim i kvalitetnijim zvukom. Takođe, pojedini televizori sa VGA i DVI ulazima imaju i predviđen zasebni audio ulaz za ovu vrstu veze, pa je kod njih moguće povezati i standardni 3.5mm audio kabal pored DVI/VGA video kabla.

blog-dpJoš jedan tip konektora koji vredi pomenuti je DisplayPort konektor. Po funkciji i izgledu vrlo je sličan HDMI konektoru, i predstavlja znatno noviju alternativu HDMI konektoru. Kao i HDMI, DisplayPort konektor prenosi video i zvuk visoke rezolucije, uključujući i 3D video signal. Retko se sreće kod televizora, ali je popularan kod profesionalnih serija laptop računara, i takođe se vrlo često implementira u mini DisplayPort verziji kod Apple laptop računara, ili pak kod high-end grafičkih kartica zbog uštede na prostoru. Ukoliko Vaš računar poseduje ovakav tip konektora, za povezivanje Vam je potreban neki od DisplayPort kablova, ili odgovarajući DisplayPort adapter.

Povezivanje računara i televizora

Nakon odabira i fizičkog povezivanja odgovarajućeg kabla, sam postupak povezivanja je krajnje jednostavan. Ukoliko je na video izlazu laptopa uključen kabal, laptop će automatski putem tog izlaza slati istu sliku kao i na svom ekranu. Kod televizora je dovoljno samo selektovati ulaz u koji je uključen kabal iz računara (najčešće “Source” taster na daljinskom upravljaču) i zabava može da počne. Bitno je napomenuti i da podešena izlazna rezolucija na laptopu ne sme biti veća od maksimalne rezolucije koju televizor podržava, u suprotnom televizor neće moći da prikaže sliku.

Interesantni i korisni uređaji za povezivanje

Povezivanje više televizora na jedan laptop? Sasvim moguće uz HDMI spliter. Ovaj uređaj duplira HDMI signal iz izlaznog uređaja (računara, risivera, plejera, itd.), na nekoliko televizora ili monitora u zavistnosti od toga koliko HDMI izlaza poseduje povezani model splitera. Bitno je napomenuti da je slika na svakom izlazu potpuno ista, te da uz spliter nije moguće reprodukovati različitu sliku na svakom televizoru/monitoru pojedinačno. Takođe, i ovde važi pravilo da izlazna rezolucija na računaru ne sme biti veća od maksimalne podržane rezolucije svakog od povezanih televizora. Za reprodukciju različite slike na više izlaza, potreban je DisplayPort izlaz i profesionalni uređaj poput Matrox TripleHead2Go adaptera.

Obrnuto HDMI spliteru, ukoliko Vaš televizor poseduje samo jedan HDMI ulaz a želite da povežete više HDMI uređaja na isti, potreban Vam je HDMI svičer. Ovaj uređaj poseduje jedan HDMI izlaz i nekoliko HDMI ulaza za povezivanje računara, plejera, ili drugih uređaja. Prioritet prikaza automatski dobija najnoviji signal sa HDMI ulaza.

Još jedan interesantan uređaj je i aktivni VGA na HDMI konverter sa zvukom. Ovaj adapter poseduje VGA i 3.5mm ulaze za analogni audio i video signal, koje zatim konvertuje u digitalni HDMI signal sa zvukom. Pogodan je za povezivanje laptop i desktop računara koji nemaju HDMI izlaz, na televizor ili AV risiver sa HDMI ulazima i kvalitetnim zvučnicima.

Nadamo se da smo razjasnili sve aktuelne načine povezivanja računara sa televizorom, ukoliko još uvek imate neku nedoumicu ili pitanje, možete kontaktirati našu tehničku podršku na ovom linku, ili postavite pitanje kao komentar a mi ćemo Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.