DTS:X – Nova generacija surround zvuka

Kada gledate filmove u lokalnom bioskopu ili na Vašem kućnom sistemu, očekujete od filmskog iskustva dve stvari – odličnu sliku i realističan zvuk. Nakon duže pauze DTS se vraća na scenu sa novim surround formatom zvuka za pravu 3D zvučnu sliku, a mi ćemo se potruditi da Vam objasnimo šta to tačno donosi novi DTS:X format zvuka.

Dva vodeća igrača u svetu surround zvuka, Dolby i DTS, nadmeću se oko zvuka u filmskoj industriji još od 1993, a prednost koju Dolby trenutno ima sada dobija ozbiljnu konkurenciju u vidu DTS:X formata. DTS:X predstavlja naslednika aktuelnog DTS HD formata i direktnu konkurenciju Dolby Atmos surround formatu. Pre nego što detaljnije predstavimo DTS:X format, da se osvrnemo prvo na neke osnovne stvari o Dolby Atmos formatu.

dolby-atmos

Premijerno predstavljen još 2012 (premijera animiranog filma Brave), Dolby Atmos predstavlja bitan korak napred u odnosu na klasične surround sisteme time što zvučnoj slici dodaje i treću dimenziju. Kod klasičnih 5.1/7.1 sistema, zvuk se prostire u jednoj ravni oko slušaoca, a Atmos ovoj ravni dodaje i vertikalnu dimenziju uz pomoć dodatnih visinskih zvučnika (dodatnih kanala). Kako bi se potencijal takvog sistema adekvatno iskoristio, Atmos za statične zvučne objekte u filmovima sadrži klasičan višekanalni zvuk, dok su zvukovi za dinamičke objekte izdvojeni i miksuju se u realnom vremenu – u zavisnosti od pozicije zvučnog objekta na snimku i broja zvučnika povezanih na Atmos sistem. Ovakav sistem donosi kompletniju zvučnu sliku i fluidnije tranzicije zvuka između zvučnika u surround sistemu, što gledaocu donosi realističan osećaj kretanja zvuka kroz prostor.

Šta je to DTS:X?

DTS:X je takođe objektno-orijentisan zvučni format, i ima za cilj da stvori višedimenzionu zvučnu sliku koja se pomera oko slušaoca kao u realnom životu. Iako na prvi pogled izgleda isto kao i Dolby Atmos zbog veoma slične namene, glavna razlika leži u fleksibilnijem konfigurisanju sistema zvučnika i znatno povoljnijoj implementaciji. Dok Dolby Atmos najčešće zahteva dodatna ulaganja u vidu proširenja postojećih 5.1/7.1 sistema dodatnim zvučnicima, DTS:X može da radi sa skoro bilo kojim postojećim surround sistemom – možda upravo i sa sistemom koji već imate kod kuće.

DTS:X podržava do 32 virtuelne lokacije zvučnika, što po zvuku odgovara savremenim 11.2 sistemima, a DTS tvrdi da je ovaj format toliko fleksibilan da može da radi sa bilo kojim postojećim surround sistemom sa hemisfernim rasporedom zvučnika. Zahvaljujući DTS-ovoj multi-dimenzionoj audio platformi (MDA) koja je otvorenog tipa, DTS je filmskim producentima omogućio da potpuno besplatano implementiraju DTS:X format u svoja izdanja. Softver koji je DTS razvio, nudi producentima potpunu kontrolu nad nivoom jačine i pozicijom zvučnog objekta u hemisfernom zvučnom prostoru, pa su mogućnosti ovog sistema ograničene samo imaginacijom producenta koji miksuje zvuk. DTS je ovim takođe omogućio korisnicima da odvojeno kontrolišu nivo jačine glasova, što će doprineti da se pozadinski dijalozi sada jasnije i razgovetnije čuju.

Kao što smo pomenuli ranije, DTS:X ne zahteva dodatne visinske zvučnike (kanale), ali ako ste u mogućnosti da ih dodate ili ih već imate, DTS:X će ih iskoristiti da stvori još efektivniju 3D zvučnu sliku. Na zvaničnom DTS sajtu možete odslušati test primer novog DTS:X formata.

Sa tehničke strane, kada je u pitanju kvalitet zvuka, DTS:X podržava Hi-Fi zvuk visokog kvaliteta do 96kHz za sve objekte koji se renderuju kroz zvučni prostor, a hardver je u potpunosti kompatibilan i sa prethodnim DTS-HD Master Audio stereo i surround formatima do 192kHz.

Kada stiže DTS:X?

SC_LX88_webViše od 90% proizvođača AV risivera najavilo je podršku za DTS:X u sklopu novih modela koji će se naći u prodaji već sredinom 2015, a DTS:X uskoro stiže i na pojedine postojeće AV risivere u vidu novih nadogradnji firmware-a za naprednije modele risivera. Sa tehničke strane, DTS:X je sličan Dolby Atmos-u, pa je realno očekivati da će dobar deo postojećih Atmos risivera dobiti podršku i za DTS:X.

Iako zvanično još uvek nema najavljenih filmova koji podržavaju DTS:X, zahvaljujući otvorenoj licenci koja omogućava producentima da besplatno implementiraju ovaj format, očekuje se da će veliki broj budućih AAA naslova imati podršku za isti. Može se očekivati da će Blu-Ray izdanja sa podrškom za DTS:X biti dostupna već do kraja godine, a kao mogućnost se takođe pominje i konvertovanje popularnih postojećih Dolby Atmos izdanja u DTS:X format, što konkretno zavisi od same producentske kuće.

DTS takođe ima planove da nakon filmske industrije DTS:X format implementira u sadržaj za strimovanje i televizijski prenos visoke definicije, ali za sada nema preciznijih informacija o tome.