Razbijanju ekrana uskoro će doći kraj – najavljen prvi telefon sa neprobojnim staklom

telefon

Vest koja će se svima dopasti – uskoro će se u komrecijalnoj upotrebi pojaviti prvi pametan telefon sa neprobojnim staklom. Telefoni će imati staklo koje neće biti moguće razbiti tako lako, što znači da već sada možete da se radujete ako ste uvek prolazili kroz stres kad god bi vam pao telefon. Samo treba sačekati još malo, do sledeće godine.

pametni telefon sa neprobojnim staklom

Naime, dok vi čitate ovaj tekst, kompanija Akhan Semiconductor već testira neprobojno staklo za telefone. Doduše, oni su već bili najavili da će prvi pametan telefon sa neprobojnim staklom biti predstavljen ranije, tačnije 2017. ali su pomerili rokove za 2019. i većina se nada da ih više neće pomerati. U pitanju je tehnologija izrade dijamantskog stakla, koju ova kompanija razvija duže od godinu dana. Verovatno svi znamo koliko su dijamanti jaki, a inženjeri koji rade na razvoju telefona sa neprobojnim staklom, veruju da će dijamatsko staklo biti dovoljno jako da se ne razbije tokom pada telefona.

Verovatno sada razmišljate kako će to biti preterano skupo, jer dijamanti jesu asocijacija na nešto što većina sebi ne može da priušti. Ali, dobra stvar je ta što neće biti korišćeni pravi dijamanti za proizvodnju neprobojnog, superjakog stakla, već oni stvoreni u laboratorijama.

staklo

Ideja je da se dijamantski sloj nanese na, na primer, Gorilla Glass, koje sada ima većina pametnih telefona i na taj način se dodatno ojača. Tako da će Gorilla Glass staklo, koje je već hemijski ojačano, dobiti dodatno ojačanje i postati superjako staklo. A s obzirom na to da je dijamant jako dobar provodnik, to bi omogućilo da senzori dodira nesmetano rade, pa će touchscreen ekrani raditi bez greške. Ono na čemu se trenutno radi i što predstavlja najveći problem je postizanje minimalne refleksivnosti nanetog dijamantskog sloja, jer za sada dijamantsko staklo emituje previše svetla ka korisniku telefona.

Nesalomivo, superjako staklo je trenutno u fazi testiranja na mobilnim telefonima. I kada se prevaziđu svi problemi, onda možemo očekivati prvi telefon sa neprobojnim staklom. Međutim, osnivač kompanije napominje da je proizvodnja dijamantskih ekrana veoma skupa, bez obzira na to što je reč o laboratorijskom procesu, pa će tako, najverovatnije, djamantsko staklo imati samo premijum telefoni.

Ukoliko ova tehnologija bude zaživela, kompanija planira da proširi proizvodnju stakala i za ostale uređaje.

Pratite naš blog i dalje i saznajte najnovije vesti iz sveta tehnike i tehnologije.