Sistemi za video nadzor – 5 najvećih trendova za 2018. godinu

sistemi za video nadzor
Kada su u pitanju sistemi za video nadzor, njihov tehnološki razvoj se u velikoj meri odnosi na sliku. Stalno se na tržištu pojavljuju kamere koje imaju bolje tehničke mogućnosti za snimanje što boljih video snimaka, a sa razvojem IoT (Internet of Thing ili Internet stvari) i klaudova, kamere dobijaju mnogo više mogućnosti od samog snimanja.
sistemi za video nadzor
Usaglašavanje mogućnosti i performansi same kamere, sa drugim instalacijama je od ključne važnosti za podršku ukupnih performasi celog sistema i postizanje predviđenih ciljeva, tako da nije iznenađujuće to što proizvođači nastavljaju da proizvode sve više kamera u različitim oblicima, sa širokim opsegom funkcionalnosti i rezolucije.
Na tržištu uređaja za video nadzor i bezbednost trenutno su veoma aktuelni: 4K HDCVI, multisenzor kamere, ePoE tehnologija, H.265 i napredne PTZ kamere. Dok se ne pojave nove tehnologije i tehnološke mogućnosti, da bacimo pogled na trenutne trendove:

4K HDCVI tehnologija

Mnogi sistemi za video nadzor koje većina koristi danas, zapravo imaju infrastrukturu sa koaksijalnim (coax) kablovima koja je u dobrom stanju, ali ta struktura je dizajnirana za manje rezolucije i manju funkcionalnost u odnosu na trenutne IP sisteme.

Prva opcija je nadogradnja starog sistema IP platformom, baziranom na enternet kablovima. Međutim, to može biti komplikovano i skupo, zato je druga opcija da se već postojeći sistem za video nadzor popuni novim IP kamerama sa EoC (Enthernet over Coax) adapterima i risiverima, s tim što kupovina odatnih hardvera opet iziskuje troškove.

Treća i možda najbolja opcija za nadogradnju sistema za video nadzor u HD je HDCVI tehnologija. HDCVI kamere su napravljene da snimaju video u 720p, 1080p, 4MP a čak i 4K rezoluciji sa mogućnošću povezivanja na standardne koaksijalne kablove.

Multisenzor kamere 

Multisenzor kamere su možda i najbolji trend kada govorimo o profesionalnim sistemima za video nadzor. Multisenzor, ili sada višesmerne multisenzor kamere, omogućavaju veliku pokrivenost sa ekstremno malom potrošnjom energije i bez smanjenog kvaliteta slike.

Dostupne su u IP i HDCVI formatu, multisenzor kamere obezbeđuju istu pokrivenosto kao i nekoliko standardnih kamera, ali su daleko jeftinije za montažu, održavanje i smanjenu potrošnju energije.

multisenzor

 

ePoE tehnologija

EPoE tehnologia nudi novi način za postizanje prenosa signala na daljinu između IP kamere i mreže. Omogućava fleksibilniji dizajn sistema za video nadzor, čini sistem pouzdanijim i smanjuje troškove ugradnje i održavanja. Najpogodnija je za primenu pri instalaciji sigurnosnih video sistema u magacinima, parkovima, kampovima i slično, gde su kamere na većim udaljenostima od kontrolnog centra.

Kod konvencionalnog pristupa prilikom instaliranja sistema za video nadzor, prenosno rastojanje se uglavnom produžavalo dodavanjem repetitora. EPoE omogućava prenos snage i podataka do 800m više u odnosu na konvencionalne Cat5 enternet kablove. Ova mogućnost u velikoj meri pojednostavljuje instalaciju sistema, pošto je potreban samo jedan kabl od glavne jedinice do svake kamere i zato je instalacija ovog sistema znatno jeftinija i lakša.

Osim toga, sistemi za video nadzor sa ePoE uređajima, prema mišljenju profesionalaca koji ih ugrađju, su idealan način za podršku kod analognog sistema koji je nadograđen na IP sistem sa daljinskim prenosom. U ovom slučaju, koaksijalnim kablovima integrišu se ePoE IP kamere sa EoC pasivnim konvertorima za čisto IP rešenje.

kamere

 

Poboljšana H.265 tehnologija 

Iako je H.265 kompresija i dalje relativno nova na tržištu bezbednosnih sistema, prodavci su već predstavili poboljšane verzije sa unapređenim performansama za ugradnju video nadzora. Poboljšane verzije H.265 tehnologije mogu obezbediti i do 80% bolji protok i skladištenje u poređenju sa standardnom H.264 kompresijom.

H.265 poboljšana tehnologija smanjuje propusni opseg na nekoliko načina, tako što ograničava prenos nepotrebnih ili nevažnih informacija kad god je to moguće. Rezultat toga je video visokog kvalitata, koji ne ometa ostale uređaje ili mrežu.

PTZ poboljšanja

Široka upotreba PTZ kamera se i dalje nastavlja za instalacije koje podrazumevaju praćenje vozila ili ljudi u realnom vremenu. PTZ kamere su evoluirale u manje i daleko brže uređaje, sa poboljšanom slikom. Kako god, kontinuirani napredak koji PTZ kamere ostvaruju, obezbeđuje bolji prenos nego stacionarne kamere. Nove 2MP PTZ kamere sa H.265 kompresijom obezbeđuju savršenu kombinaciju rezolucije i efikasan prenos podataka.

Ako želite da zaštitite vašu nekretninu i ugradite sistem za video nadzor, preporučujemo vam da obavezno pogledate našu ponudu. Pratite naš blog i budite u toku sa svim narednim novostima u oblasti audio i video tehnologija i tehnike.