Muzika je moćan saveznik u borbi protiv lošeg raspoloženja

Muzika kao lek za loša raspoloženja

Izolacija, karantin i fizičko distanciranje poslednjih nekoliko meseci postali su deo našeg života. Nakon kratkog predaha, sada su ponovo aktuelne razne restriktivne mere. One su, prema mišljenju stručnjaka, neophodne za sprečavanje širenja koronavirusa. Istovremeno, za posledicu imaju usamljenost, anksioznost i promene raspoloženja. Kako da se izborite sa svim promenama i ostanete dobrog raspoloženja?

Verujemo da postoji više načina, ali jedan od najučinkovitijih, a ujedno i potpuno besplatan je muzika. Međutim, ne odgovara svaka vrsta muzike i svaki žanr svakoj osobi i situaciji. Zato…

Odaberite adekvatnu muziku

Prema brojnim istraživanjima, muzika umnogome utiče na naše emocije. U zavisnosti od žanra izaziva radost, tugu, setu, pa čak i bes. Vrlo često nas može umiriti ili uznemiriti. Zato nije svejedno kakvu muziku slušamo, posebno u trenutnim okolnostima.

Proširite muzički ukus, upoznajte neke nove žanrove, nove izvođače. Analizirajte kako pesma koju upravo slušate utiče na vas, koja raspoloženja budi u vama. I onda napravite listu “srećnih pesama” koje će vas podići kada ste loše raspoloženi. A ukoliko vam nedostaje ideja, pogledajte liste na Deezer ili Spotify platformi.

Muzika kao saveznik protiv lošeg raspoloženja

Obratite pažnju i na kvalitet snimka

Da bi muzika dobro zvučala, neophodno je da kvalitet snimka bude zaista dobar. Kvalitetan snimak verno prenosi emocije, detalje, pun spektar tonova i dinamiku pesme. Malo šta može toliko da iziritira kao buka i šuštanje onda kad nam je potrebno opuštanje.

Kvalitetnije snimke najpre ćete naći na online servisima. Na ovim platformama postoji ogroman izbor pesama iz najrazličitijih žanrova, pa ćete lako pronaći ono što vam prija. Prilikom odabira striming servisa birajte one koji nude audio formate slične kvalitetu CD-a i kvalitetnije. Većina premium servisa nudi mogućnost besplatne probne verzije u trajanju od nekoliko dana, što je sasvim dovoljno da budete sigurni da birate najbolji servis za svoje trenutne potrebe.

Otkrijte nove načine slušanja muzike

Velika većina nas koji volimo muziku navikli smo i da posećujemo koncerte. U većim gradovima izbor je zaista velik pa je i prilika za koncerte pre korone bile mnogo. Međutim, od marta koncerti su, kao i bilo koje drugo okupljanje, označeni kao vrlo rizični. Iako koncerata nema u formatu na koji smo navikli, mnogi pevači i bendovi održavali su i održavaju besplatne koncerte virtuelno, preko YouTube, Youbox, Instagram i drugih online platformi.

Da biste zaista imali osećaj da ste na koncertu uživo, potreban vam je kvalitetan audio sistem. Zvučnici su jako važan deo audio sistema, a jedan indikator kvaliteta zvučnika je frekventni opseg. Frekventni opseg bi trebalo da bude od 20Hz do 20KHz, a trebalo bi i da podržavaju pun opseg, bez distorzije. Više o tome kako možete odabrati pravi zvučnik možete pročitati ovde.

Ali ako vam fali prostora ili privatnosti za slušanje muzike na zvučnike, idealno rešenje su kvalitetne slušalice. Uz kvalitetne slušalice ćete imati utisak da se koncert održava samo za vas. Odlično ćete osetiti svaki ton i emociju koja sa bine stiže direktno u vaše uši.

I na kraju, kako god da odlučite da ovih dana slušate muziku, iskoristite ovaj vikend da se udobno smestite, utišate telefon i uživate u omiljenim pesmama koje će vam uneti radost i lepo raspoloženje i uz koje ćete makar nakratko zaboraviti na sve što vas brine i nervira.

1 KOMENTAR

  1. Ja bez muzike ne mogu ni da zaspim. Nesto tiho, lagano, instrumental. Totalna tisina mi ne gasi mozak ni najmanje.

Comments are closed.