Lampaški zvuk za Raspberry Pi?

Najpopularniji mini kompjuter konačno dobija pravi lampaški Hi-Fi zvuk. Pročitajte više o novom Pi2Design kickstarter projektu koji donosi topli vintage zvuk Raspberry Pi računarima.

Raspberry 503HTA

Nema sumnje da je Raspberry Pi najpopularniji mini kompjuter na svetu, a od svoje pojave jedan od najčešćih projekata baziranih na njemu jeste izrada medija plejera. Sa dovoljno snage da pokreće različite operativne sisteme, od ovog minijaturnog računara se uz Kodi (XBMC) skin može jednostavno napraviti dobar medija plejer za muziku i filmove. Međutim, ono što nedostaje jednom ovakvom plejeru, jeste kvalitetniji zvuk.

Sa ciljem da se nadogradi zvuk nastali su različiti Raspberry Pi dodaci kao što su Volumio i HiFiBerry, a Pi 2 Design grupa sada želi da zvuk podigne na naredni nivo. Ova grupa iza koje već stoji nekoliko uspešnih dodataka za Pi, predstavila je novi dodatak sa hibridnim lampaškim pojačalom koji će Raspberry Pi računaru doneti topli Hi-Fi zvuk u stilu vintage analognih pojačala.

Ovaj projekat, nazvan 503HTA, koristi jednu 12AU7 ili 6922/6DJ8 lampu na solid-state MOSFET pojačalu i prevashodno je namenjen za upotrebu sa velikim slušalicama. Dizajniran je tako da se može postaviti na bilo koju standardnu Raspberry Pi ploču sa 40 pina, uključujući popularni Pi 2 i novi Pi 3. Pojačalo sadrži kvalitetni 24-bit DAC, gain prekidač za podešavanje izlazne voltaže na optimalan nivo za određeni model slušalica i standardni 3.5mm audio izlaz za slušalice.

Raspberry Pi 503HTA prototipi prve revizije
Raspberry Pi 503HTA prototipi prve revizije

Sa izlazom od svega 500mW, 503HTA lako pokreće kvalitetne slušalice od 32 do 300 oma, ali takođe može da služi i kao predpojačalo za druga stereo pojačala ili aktivne zvučnike. Bitno je napomenuti da kada se koristi kad predpojačalo gain prekidač mora biti na minimumu kako ne bi došlo do oštećenja drugog pojačala.

500HTA kickstarter kampanja je postigla svoj cilj od 20.000$ za samo 3 dana i sa trenutnih 74.000$ približava se sekundarnom cilju za koji su kreatori obećali da će uz svaki primerak pojačala uključiti i kvalitetan 3.5mm na 6.3mm audio adapter za lakše povezivanje profesionalnih slušalica i 3.5mm na 2xRCA adapter za povezivanje sa stereo pojačalom.

Raspberry Pi 503HTA prototipi druge revizije
Raspberry Pi 503HTA prototipi druge revizije

Iako je inicijalni dizajn pojačala gotov, još uvek se eksperimentiše sa prototipima kako bi se pojačalo još više poboljšalo i otklonili eventualni nedostaci, pa je nedavno predstavljena druga revizija pojačala koja donosi nekoliko poboljšanja. Zamenjeni su izlazni MOSFET-i sa IRL510 & LM317 na TO-220 kako bi se znatno poboljšalo hlađenje, dodat je izlazni relej za zaštitu od skoka napona prilikom uključenja, i potenciometri za podešavanje anode su zamenjeni većim sa mehaničkim kočnicama.

Prvi primeci pojačala očekuju se već za par meseci i namenjeni su osobama koje su finansirale kickstarter kampanju, a nakon toga naći će se i u slobodnoj prodaji po ceni od 149$.