Kako akustičnost sobe utiče na kvalitet zvuka

Akustičnost sobe

Kada razmišljamo o kvalitetu zvuka, možda prvo pomislimo na zvučnike ili slušalice. Iako su ovo veoma važne komponente, na kvalitet zvuka utiče još mnogo toga. Ono što umnogome utiče je i akustičnost sobe. A kao i za sve druge komponente, postoje koraci koje možemo preduzeti da bismo je popravili.

Zašto je akustičnost sobe važna

Zvuk koji čujemo kombinacija je direktnih zvukova koji dolaze od zvučnika pravo do naših ušiju i indirektnih zvukova koji se reflektuju. Zvuk se odbija o zidove, podove, plafon i nameštaj pre nego što dođe do nas. Naš mozak i ceo sistem pomoću kojeg čujemo, veoma je osetljiv i efikasno locira zvukove. Čak i zatvorenih očiju, lako možete pogoditi odakle zvuk dolazi. U tome mu naravno pomaže i refleksija. Ali ako je refleksija preglasna ili kasni u odnosu na originalni zvuk, ono što čujemo neće više biti tako prijatno za slušanje.

Odbijanje zvuka ima svoje dobre i loše strane. Dobra strana je to što čini da su muzika i filmski dijalozi glasniji i punijeg zvuka. Ako na primer, zvučnike iznesete napolje, gde zvuk nema gde da se odbija, primetićete da nije tako glasno, nema tako snažan bas i zvuči “praznije”.

Loša strana je to što istovremeno refleksija može preterano naglasiti neke tonove, dok će druge utišati. To za rezultat može imati nedovoljno jasne srednje tonove ili ne tako snažne niske tonove. S obzirom da mi čujemo trodimenzionalan zvuk koji je spoj direktnih zvukova i refleksije, zvuk može postati nejasan.

S druge strane, meke površine apsorbuju zvuk. Zato ako na primer, iznesete tepih ili možda neki veći komad nameštaja, poput kreveta ili sofe iz neke prostorije, primetićete kako odjednom zvuk u toj sobi počinje da odzvanja i da zvuči drugačije nego kada se nameštaj nalazio tu. Ključ dobrog zvuka je u dobroj razmeri ovih zvukova. Ako sada niste zadovoljni kvalitetom zvuka, pročitajte savete u nastavku teksta.

Saveti za poboljšanje zvuka

Jedan od najlakših načina na koji možete poboljšati zvuk je da jednostavno fotelju u kojoj najčešće slušate muziku odmaknete od zida i približite sredini sobe.

Ukoliko imate velike prozore ili balkonska vrata, to jest puno staklenih površina, stavite draperije preko njih. Naravno, nema potrebe da prekrivate svaku površinu.

Ako je svuda u sobi parket postavite tepih, kako biste smanjili reflektujuću površinu.

akustičnost i nameštaj

I na kraju, prilikom izbora komponenti, odaberite risiver sa automatskom kalibracijom zvuka. Takav risiver će digitalno korigovati probleme sobe kada to nije moguće uraditi razmeštajem ili dodatnom dekoracijom. O kalibraciji sistema možete više pročitati ovde.

Barem osnovno razumevanje toga kako zvuk funkcioniše i kako akustičnost utiče na kvalitet zvuka pomaže nam da uz minimalna podešavanja izvučemo maksimum iz našeg audio sistema. Ukoliko vam je potreban dodatan savet u vezi podešavanja zvučnika i audio sistema, slobodno nam pišite u komentarima ispod.