Zagađenje vazduha – kako se izboriti sa ovim ozbiljnim problemom

U poslednje vreme zagađenje vazduha u Srbiji, naročito u Beogradu, nažalost, vrlo je aktuelno. Češće nego što bismo to želeli, Beograd se nađe na listi najzagađenijih gradova u svetu. Izveštaji pokazuju da je koncentracija PM2.5 i PM10 čestica mnogo veća od propisane. A istraživanja u svetu pokazuju da je ponekad u zatvorenom prostoru zagađenje do 5 puta veće nego na otvorenom.

Koji su glavni uzročnici zagađenja? Kratko rečeno industrija, saobraćaj i grejanje na fosilna goriva. Ukoliko vodimo računa o grejanju i automobilu možda kao pojedinci ne možemo više ništa da uradimo na globalnom nivou. Međutim, možemo se pobrinuti da vazduh u našem stanu i kancelariji bude čist i zdrav uz prečišćivač vazduha.

Kako prečišćivači vazduha uklanjaju zagađenje

Prečišćivač vazduha se sastoji od jednog ili više filtera i ventilatora koji usisava i izduvava vazduh. Na aparatu je uglavnom istaknuto koliko često ćete morati da menjate filter. Neki filteri se mogu prati i koristiti više puta, dok ćete većinu morati da menjate na šest ili 12 meseci.

Većina filtera na tržištu prečišćava prašinu, polen, životinjsku perut, dim. Koliko god da čistimo, prašina se ipak nataloži. Osim toga, uz prašinu najčešće idu i grinje, koje izazivaju i pojačavaju simptome alergije.

Kada je koncentracija zagađenja velika, za prašinu se vezuju i PM2.5 i PM10 čestice i druga hemijska isparenja. PM ili suspendovane čestice predstavljaju prašinu manju od 10 mikrona, mešavinu čvrstih čestica dima, čađi i kiseline uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. S obzirom da su male, ove čestice se ponašaju kao gas i tako dospevaju u pluća i krvotok.

Različite studije pokazuju da HEPA filteri koji se najčešće ugrađuju u prečišćivače vazduha uklanjaju veliki procenat zagađivača. Korisnici koji su patili od astme, proredili su broj poseta lekaru za oko 20%. Osobe koje pate od alergija, imaju mnogo blaže simptome i iritacije. True HEPA filter uklanja 99.97% čestica od 0.3 mikrona i veće. Poređenja radi, najmanji objekti koje ljudsko oko registruje su veličine oko 70 mikrona.

Da li može ukloniti koronavirus iz vazduha

U principu, prečišćivači vazduha sa True HEPA filterom uklanjaju viruse iz vazduha, između ostalog i koronavirus. Međutim, efikasnost uklanjanja virusa još uvek u potpunosti nije dovoljno istražena, jer brzina raspršivanja i prenošenja virusa može biti veća od brzine prečišćavanja. Ukoliko se svesno klonite izvora zaraze i poštujete druge mere prevencije, prečišćivač će sigurno biti efikasan kao dodatna mera zaštite i prevencije.

Na koje karakteristike obratiti pažnju

Efikasnost prečišćivača određuje nekoliko glavnih karakteristika. Kod svakog aparata istaknuta je kvadratura prostorije. Neki od njih su dovoljno snažni da prečiste vazduh u celom stanu, dok su drugi pogodni za manje prostorije. Da bi prečišćivač bio efikasan, potrebno je da ispoštujete ovu karakteristiku. Ukoliko želite da radi na manjoj brzini i u tišem režimu, odaberite prečišćivač podesan za kvadrature malo veće nego što vam je potrebno.

CADR (clean-air delivery rate) ili brzina prečišćavanja vazduha. Meri brzinu uklanjanja prašine, polena, dima i drugih čestica iz vazduha. Ova karakteristika vam ukazuje na efikasnost prečišćavanja glavnih zagađivača, a najefikasniji prečišćivači ih uklanjaju brzinom od 350 m3/h i većom.

Prilikom kupovine prečišćivača vazduha obratite pažnju na ove karakteristike i kontaktirajte naše stručno osoblje koje će Vam pomoći da odaberete prečišćivač koji odgovara vašim potrebama.