10 benefita od igranja igrica

Polemika o tome da li je igranje igrica korisno ili štetno za gejmere vodi se već godinama. Kao i za mnoge druge stvari, igranje video igrica može biti veoma dobra zabava, čak korisna, ali može imati i loš uticaj.

Mnogi smatraju da video-igre loše utiču na mentalno i fizičko zdravlje igrača. Za ovu teoriju ne postoji dovoljno naučnih dokaza, ali postoji puno primera. Ne postoji opravdan razlog da bilo ko provede po 10 ili više sati dnevno sedeći ispred kompjutera ili konzole i igrajući. Potrebno je odgovorno odlučiti koliko ćete vremena provesti igrajući. Ukoliko ste roditelj i birate igricu za svoje dete, obratite pažnju na žanr i rejting. To su uglavnom veoma dobri pokazatelji kako će neka igrica uticati na vaše dete. Naravno, ograničite vreme koje dete provodi igrajući na neku razumnu meru.

S druge strane, postoji i puno onih koji kažu da im je igranje pomoglo u svakodnevnom, realnom životu. Mi ćemo se u ovom članku koncentrisati na dobre strane igranja video-igara. Na koji način igrice koriste igračima?

Benefiti igrica

  1. Igrice mogu pomoći osobi da bude manje asocijalna. Jedan od najčešćih stereotipa je da su gejmeri asocijalni i nesposobni za dobre odnose s drugim ljudima. Međutim, ovo nije baš tačno. Zapravo, većina gejmera su timski igrači, uvek raspoloženi za razgovor i šalu. Naravno, umnogome zavisi od toga kom je tipu igrice osoba posvećena.
  2. Poboljšavaju sposobnost učenja. Suprotno uvreženom mišljenju da su gejmeri uglavnom loši u školi, istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da većina igrica povećava moždane aktivnosti. Real-time strategije pomogle su učesnicima ovog istraživanja da brže procesiraju veću količinu informacija i poboljšale je njihove kognitivne sposobnosti.
  3. Gejmeri lakše i brže donose odluke. Igrice koje sadrže dosta detalja i slika koje se brže menjaju pomažu igračima da bolje zapažaju detalje, brže razmišljaju i donose pravilne odluke.
  4. Mogu usporiti starenje. Iako starenje ima svojih prednosti, ima i puno izazova jer mnoge funkcije usporavaju ili se gase. Igrice ovde mogu biti od velike pomoći jer vežbaju mozak i pomažu mu da ostane “u kondiciji”.
  5. Dobar način da nakratko pobegneš od stvarnosti. U periodima kada stres i problemi pritisnu sa svih strana, igrice mogu biti odlična razonoda i način opuštanja.
  6. Mogu ti pomoći da se zbližiš s porodicom i prijateljima. Ukoliko kao porodica ili grupa prijatelja zajedno igrate u nekom timu i zajedno rešavate probleme možete se upoznati iz neke nove perspektive i produbiti prijateljstvo. Kada kao porodica provodite vreme zabavljajući se sigurno nećete biti stranci koji eto moraju da žive zajedno 🙂
  7. Mogu pomoći parovima da izgrade čvršću vezu. Ankete pokazuju da što više parovi ulažu u zabavu, dobro provedeno zajedničko vreme i trude se da budu tu za partnera, to će njihova veza biti čvršća. Parovi koji uživaju u zajedničkom igranju igrica imaju zdraviju i srećniju vezu.
  8. Neke igrice ti mogu pomoći da ostaneš u formi. Postoje igrice za različite konzole u kojima je potrebno da pomoću kontrolera oponašate ono što vidite na ekranu, pa se tako možete takmičiti u plesu, tenisu, zumbi i mnogim drugim sportovima. Ovakva vrsta igrica mnogo je zdravija od samo pasivnog gledanja TV-a ili surfovanja po internetu.
  9. Poboljšavaju reflekse. Brojne igrice koje zahtevaju brzu reakciju poboljšavaju reflekse igračima.
  10. Poboljšavaju koncentraciju. Igrice zahtevaju nepodeljenu pažnju i fokusiranje na detalje i primećeno je da deca koja igraju igrice imaju bolju percepciju i lakše se koncentrišu od ostalih.

Kao što smo mogli videti, igrice mogu imati dosta pozitivan uticaj na igrače. Ukoliko ste i sami gejmer, sigurno ste se i sami u to uverili. Ipak, nisu sve igrice dobre za mentalno i fizičko zdravlje igrača, niti je dobro preterano mnogo vremena provoditi igrajući. Budite odgovorni prema sebi i svojim porodicama i zabavljajte se igrajući i timski rešavajući razne prepreke i zadatke. Ukoliko želite da isprobate neku novu igricu, svratite na naš sajt jer vas uskoro očekuje ogroman izbor. Svakako nastavite da čitate naš blog, za više zanimljivih i korisnih audio-video tema 🙂

1 KOMENTAR

Comments are closed.