Security Grade – ocena sigurnosti alarmnih sistema

Alarm Security Grade

Bezbednosni alarm je sistem koji služi da detektuje neovlašćeni upad u objekat ili posed. U zavisnosti od rizičnosti prostora koji treba da obezbeđuju, alarmni sistemi se klasifikuju Security Grade ocenama, a u ovom tekstu objasnićemo Vam nivo sigurnosti koji ove ocene definišu kako bi odabrali pravi alarm za Vaš prostor.

Pre svega malo istorije – svi alarmni sistemi su standardizovani EN 50131 Evropskim standardom koji je nastao još 1997. godine, uz jedno veće proširenje 2006. koje je dodatno definisalo zahteve koje alarm mora da ispuni. Standard pokriva sve aspekte alarmnih sistema, poput ovlašćenja, redundantnosti, zaštita i druge, ali u nastavku teksta bavićemo se samo onim koji su bitni krajnjim korisnicima, a to su ocene sigurnosti sistema.

Security Grade alarmnih sistema

EN 50131 standard propisuje 4 Security Grade ocena sigurnosti alarmnih sistema, i to od najniže Grade 1, do najviše Grade 4, s tim da se Grade 4 sistemi veoma retko koriste iz praktičnih razloga. Ove ocene se definišu kao “otpornost bezbednosnog sistema na spoljašnje uticaje i napade kriminalaca.”.

Kako bi bile razumljivije široj publici, norma je da se ove ocene opisuju na sledeći način:

  • Security Grade 1 – nizak rizik: Provalnici imaju malo ili nemaju uopšte iskustva sa alarmnim sistemima i nemaju pristup specijalizovanoj opremi za pljačke
  • Security Grade 2 – nizak i srednji rizik: Provalnici imaju iskustva sa alarmnim sistemima i pristup osnovnoj opremi za obijanje/pljačke
  • Security Grade 3 – srednji i visoki rizik: Provalnici imaju napredno znanje o alarmnim sistemima, pristup širem izboru specijalne opreme i prenosivu elektronsku opremu za obijanje/pljačke
  • Security Grade 4 – visok rizik: Provalnici su eksperti, imaju punu profesionalnu opremu i detaljno isplaniran upad, uključujući opremu za neutralisanje alarma

Potrebna ocena sigurnosti se najčešće procenjuje od strane dva tela – izvođača radova i osiguravajuće kuće. Izvođač radova na osnovu lokacije i tehničkih zahteva procenjuje koji je potrebni nivo sigurnosti za alarmni sistem, dok osiguravajuća kuća procenjuje da li predloženo rešenje zadovoljava standarde imajući u vidu vrednost koju alarm treba da štiti u konkretnom slučaju.

Alarmni sistemi

Ocena sistema je visoka onoliko kolika je ocena najniže ugrađene komponente

Lanac je jak samo koliko i najslabija karika – ovo pravilo važi i kod alarmnih sistema. Ukoliko imate Security Grade 3 alarmni sistem i dodate neku Grade 2 komponentu (npr. dodatni senzor), to će ukupnu ocenu sistema spustiti na Grade 2.

Bitno je napomenuti i da je maksimalna ocena koju bežični sistemi mogu da imaju Grade 2, dok Grade 3 iz bezbednosnih razloga zahteva fizičku vezu (kabal) između povezanih komponenti u sistemu.

Koji nivo bezbednosti odabrati?

Ocene sistema generalno služe da pomognu osobama koje ne poznaju dovoljno materiju u odabiru odgovarajućeg sistema za njihove potrebe. Većina osiguravajućih kuća odbija da osigura objekte koji nisu zaštićeni bar Grade 2 sistemom, čime je minimalni standard jasno zacrtan, dok kod rizičnijih prostora mogu čak da zahtevaju i Security Grade 3 sistem.

Privatno obezbeđenje takođe često odbija da prima signale od objekata koji nemaju bar Grade 2 sistem, pa klijenti koji žele dobro da obezbede svoj dom ili poslovni prostor treba da odaberu bar Grade 2 alarmni sistem.

Security Grade 2 alarmi se najčešće koriste kod kućnih sistema i pojedinih manje rizičnih poslovnih prostora, dok je Grade 3 uobičajen kod poslovnih prostora sa većim rizikom. Grade 4 sistemi se ređe koriste zbog veoma skupe implementacije i namenjeni su za rizične prostore gde je sigurnost apsulutni prioritet u odnosu na sve ostale faktore.

Ukoliko želite da obezbedite kuću, lokal ili neki drugi prostor profesionalnim alarmnim sistemom, možete nas kontaktirati ovde za ponudu koja odgovara Vašem prostoru.