Vodič za jednostavno montiranje video nadzora

sistem sigurnosnih kamera

Želite da instalirate sistem sigurnosnih kamera u svoj dom, kancelariju ili dvorište, ali čim pomislite na bušenje rupa i razvlačenje kablova, odmah se obeshrabrite? Da, možda deluje obeshrabrujuće, ali savremeni sistemi sada sadrže sve što vam je potrebno da sami instalirate video nadzor na veoma jednostavan način. Pročitajte naš vodič i saznajte kako.

video nadzor

Odaberite video nadzor koji odgovara vašim potrebama

Kako odabrati pravi video nadzor? Jednostavno, napravite plan kuće i odredite prioritetne prostore koje želite da snimate. Važno je i neko malo tehničko predznanje kako biste odabrali odgovarajuće kamere sa adekvatnim karakteristikama. O tome kako treba birati video nadzor možete pročitati više u našem prethodnom tekstu.

Za početak, bitno je znati koje su to komponente video nadzora, da biste imali predstavu kakav vas posao čeka. Dakle, delovi koje treba povezati su kamere, snimač i monitor.

Podesite uređaj za snimanje video zapisa, tj. video snimač

Da biste sačuvali video zapis koji pravi sigurnosna kamera, potreban vam je video snimač, odnosno Digitalni Video Recorder (DVR). Ovaj uređaj prima informacije koje šalje sigurnosna kamera i beleži ih u video formatu, koji potom može da emituje na nekom ekranu, računuru ili mobilnom telefonu. Svi snimači snimaju na standardni 3.5″ SATA hard disk koji se ugrađuje u njih, tako da sami birate koji kapacitet vam je potreban prema broju kamera i vremenu za koje želite da čuvate snimke.

Video snimače možete kupiti odvojeno, ili oni mogu biti uključeni u već postojeći komplet za video nadzor. Postoje dve osnovne vrste snimača – DVR snimači koji snimaju kamere preko koaksijalnog kabla (analogne, HDTVI, HDCVI i/ili AHD), i NVR mrežni snimači koji snimaju IP kamere preko LAN mreže (mrežnog kabla).

Instalacija kamere

Kada odaberete željene sigurnosne kamere, onda ih možete postaviti na unapred isplanirana mesta. Birajte visoke, široke uglove kako biste mogli jasno da vidite sve ulaze i izlaze u prostoriji. Ukoliko kameru napajate putem adaptera vodite računa i da kamera bude blizu izvora električne energije, ukoliko pak nemate utičnicu u blizini možete iskoristiti koaksijalni kabal sa DC provodnikom. Ako kameru instalirate napolju, onda je postavite na većoj visini kako ne bi bila lako dostupna za skidanje ili uništavanje.

Kačenje kamere na zid obično se vrši pomoću lepljive podloge koje imaju neke mini kamere ili šrafova kod standardnih. Ukoliko se kamera postavlja na zid pomoću šrafova onda prvo označite mesto gde ćete postaviti kameru, zatim mesta gde idu šrafovi, probušite rupe električnom bušilicom i zašrafite kameru. Vodite računa da kamera bude dobro pričvršćena za zid kako ne bi mogla lako da se skine.

Kada postavite sigurnosnu kameru, sledeći korak je priključivanje na napajanje. Skoro sve kamere imaju svoje DC adaptere koji se uključuju u zidne utičnice. U slučaju da imate problem sa povezivanjem, pozovite prodavca ili ovlašćeni servis. Kamere se obično vrlo jednostavno priključuju na izvor električne energije.

instalacija

Povezivanje

Sledeći korak je povezivanje kamere sa DVR snimačem pomoću BNC konekcije. BNC kablovi su slični antenskim i veoma su jednostavni za upotrebu. Identični su sa obe strane, pa ih jednostavno povežite tako što ćete ih priključiti u odgovarajući port na kameri i snimaču (ulaz i izlaz). Vodite računa o tome da lepo uključite BNC konektor kako ne bi došlo do gubitaka signala.

Ukoliko ste kupili IP kameru možete je povezati putem standardne LAN mreže poput drugih mrežnih uređaja, ili pak bežično ukoliko kamera ima Wi-Fi konekciju. IP kamere se mogu povezati na NVR snimač kako bi se snimci snimali na isti, a mogu takođe i da rade samostalno bez snimača. Kamere koje rade samostalno mogu da snimaju na računare u istoj mreži, NAS mrežna skladišta i microSD kartice (ukoliko imaju slot za iste).

Na jedan DVR/NVR snimač možete povezati više kamera, tj. onoliko koliko taj model snimača može da snima istovremeno prema specifikacijama. Snimač automatski snima sve kamere koje su povezane, a snimke možete pregledati na više načina.

Za lokalni pregled snimaka savremeni snimači su opremljeni VGA i HDMI izlazima pa lako možete pregledati snimke na monitoru ili vašem televizoru. DVR snimači su takođe opremljeni i mrežnom konekcijom kojom se povezuju na mrežu i internet, pa zahvaljujući ovoj funkciji snimke možete pregledati sa bilo koje lokacije putem računara i mobilnih telefona.

Kada povežete sve elemente video nadzora, proverite da li sve radi kako treba. Pogledajte da li su svi kablovi priključeni na prava mesta i pokrenite sistem sigurnosnih kamera. Ako monitori prikazuju snimke, znači da vaš sistem radi kako treba. Nemojte da se zbunite ako neki monitori pokazuju samo jednu kameru, dok drugi pokazuju sve odjednom, to je moguće podesiti i koju god opciju izabrali svakako se snimaju sve kamere.

nadzor

Dodatni saveti

Napravite centralni čvor gde će biti smešteni kablovi svih kamera. Ovo je posebno pogodno ako imate veliki broj kamera u svom sistemu video nadzora. To mesto treba biti lako za pristup i u blizini vašeg DVR snimača.

Koristite sijamski kabl (BNC + DC) da smanjite kabliranje, to je ujedno i najčešći kabl za sisteme video nadzora. To je kabal koji u sebi pored provodnika za video signal sadrži i provodnike za DC napajanje pa napojni adapter možete priključiti pored DVR snimača a do kamere će ići samo jedan kabal.

Kod video nadzora sa više kamera možete koristiti jedan jači 12V ispravljač sa DC razvodnikom za napajanje više kamera istovremeno. Ovo smanjuje troškove instalacije i pojednostavljuje sistem.

Da biste imali profesionalni sistem sigurnosnih kamera, potrebno je da sakrijete žice i kablove. Potrudite se da ih uklopite uz nameštaj i zidove postorije u kojoj montirate video nadzor. Istražite zidove i pažljivo isplanirajte kako biste mogli da iskoristite stvari kao što su nameštaj, tepisi i lajsne koje se nalaze u prostoriji. A mogli biste i da osmislite nešto kreativno.

Ako i dalje mislite da je ovo uputstvo previše komplikovano, onda svakako imate drugi izbor, a to je da pozovete profesionalce. A ako su vam potrebne komponente ili čitav sistem sigurnosnih kamera za vaš video nadzor, preporučujemo vam da pogledate našu ponudu na sajtu.