Kako izabrati adekvatan video nadzor za vaš dom

video nadzor

Želite da instalirate video nadzor u vaš stan ili kuću? Međutim, niste sigurni kako izabrati adekvatan video nadzor koji će zadovoljiti vaše potrebe. Uz par lakih koraka možete sami da dođete do idealnog rešenja koje će u potpunosti pokriti sve delove vašeg doma koje želite da nadgledate. Potrebno je da samo dobro isplanirate par stvari i nećete pogrešiti.

video nadzor kuće

Pre svega, napravite plan koje delove kuće želite da nadgledate. Najbolje je da nacrtate plan vašeg doma i da odredite delove predviđene za video nadzor. Jako je skupo i neefikasno nadgledati svaki deo stana ili kuće, tako da je najbolje da mapirate samo ključne delove. Najčešće nadgledani delovi kuće su uglavnom ulazna ili izlazna vrata, prozori koji su na strani ulice, velike zajedničke prostorije kao što su kuhinje, dnevne sobe, hodnici, stepeništa i slično.

Kada odredite koje delove želite da snimate, bitno je naći pravo mesto za vašu kameru. O ovome posebno morate voditi računa jer kamera mora imati čvrstu podlogu i mora biti u blizini izvora električne energije ukoliko se odlučite na taj tip kamere, kako ne biste previše novca potrošili na kablove. Važno je i da ništa ne smeta kameri, pa nije poželjno postavljati video nadzor iza stubova, između nameštaja ili na bilo kom drugom mestu gde će nešto zaklanjati prostor koji želite da snimite.

kamere

Naravno, u zavisnosti od vrste kamere, vodite računa i da je ne postavite negde gde neće moći raditi kako treba. Na primer, nemojte kameru koja radi preko Wi-Fi interneta postavljati tamo gde je signal slab ili gde ga nema. Isto je važno da kamera ne bude postavljena tako da u nju direktno bije sunčeva svetlost, jer će sunce u tom slučaju obasjati objektiv i nećete imati kvalitetan snimak.

Sledeće na šta treba odabrati pažnju jesu mogućnosti kojima raspolažete i u skladu sa tim odabrati sistem koji vam najviše odgovara. Postoji dosta vrsta kamera za video nadzor sa različitim funkcijama. Naravno, one sa više funkcija su dosta skuplje u odnosu na one sa manje mogućnosti. Tako da je važno voditi računa i o tome, ukoliko ne želite da potrošite novac uzalud.

Na primer, ukoliko želite video nadzor u sobi, hodniku ili predsoblju, onda nije neophodno da kupujete kamere koje su otporne na sve moguće vremenske uslove. Za takve potrebe, dovoljno je kupiti kameru bez zaštitnog kućišta. Ukoliko želite da snimate samo tokom dana, onda vam nije potrebna kamera koja ima ekstra jake diode za noćno snimanje. Ako pak ne želite da razvlačite kablove po stanu, ili nemate takvu mogućnost, onda razmislite o bežičnim IP kamerama. Zato je vrlo važno informisati se o mogućnostima koje postoje na tržištu i uskladiti ih sa svojim potrebama.

nadzor

Veličina prostora je isto bitna. Razmislite i da li želite da snimate celu sobu ili samo deo prostora. Za velike prostorije najbolje je uzeti kamere veće rezolucije sa širokougaonim objektivom (2.8mm). Manje prostorije kao što su hodnici ili stepenice možete snimiti i kamerom koja je manje rezolucije ali ima uži objektiv sa optičkim uvećanjem (3.6mm i veći) tako da se bitni deo prostora bolje vidi.

Sledeći detalj na koji treba obratiti pažnju je slika. Razmislite o tome koliko detaljnu sliku želite da vidite i u kom formatu. Ako na primer postoje neke smetnje u toku snimanja, kao što je slabija svetlost ili senke, onda je uvek bolje odabrati bolju kameru sa većom rezolucijom. Ukoliko u sobi ima dovoljno svetlosti i ne želite da snimate veliku površinu, onda će vam i jeftinija varjanta odgovarati. Dakle, ukoliko vam kvalitet slike nije bitan, slobodno izaberite HD kameru manje rezolucije. Međutim, ukoliko želite što kvalitetniji snimak, obavezno birajte kameru koja snima u Full HD ili većoj rezoluciji.

Jedan od najvažnijih faktora kod odabira kamera definitivno jeste uslov svetlosti. Vrlo je važno proceniti kakva je svetlost tokom cele godine na mestima koje želite da snimite, i imati u vidu da upravo tim uslovima prilagodite kameru. Vodite računa o tome da se svetlosni uslovi razlikuju u odnosu na godišnje doba i da su različiti u različitim delovima kuće.

video kamera

Pitanje je i da li kamera treba da bude vidljiva ili da bude sakrivena? Odgovor je vrlo jednostavan, ako želite samo da nadgledate ko vam ulazi u kuću onda vam je svejedno. U tom slučaju možete kupiti bilo koju kameru koja zadovoljava neke druge bitnije parametre. U slučaju da želite da kamera bude sakrivena, onda razmislite na kom mestu bi bilo najbolje da je postavite, a da može nesmetano da snima. Za ovakve namene, postoje posebne kamere. Na primer, dome kamere su jako dobar izbor, s obzirom na njihov polusferični oblik i malo sočivo. Neki modeli su toliko mali da ih možete sakriti u saksiju sa cvećem ili nešto slično.

Ono što je važno napomenuti na kraju je da već postoje određeni kompleti za video nadzor, koji zadovoljavaju potrebe prosečnog domaćinstva. Njihova cena je dosta povoljnija u odnosu na kupovinu pojedinačnih delova. Međutim, ukoliko se vaše potrebe za video nadzor ne uklapaju u već postojeći sistem, bolje je kupiti delove pojedinačno nego sistem koji možda neće zadovoljiti sve zahteve vašeg prostora.

Na sajtu AVmarketa možete naći veliki izbor različitih kamera i sistema za video nadzor, različitih proizvođača. Ukoliko vam je potrebna konsultacija u vezi video nadzora, slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo vam pomoći pri odabiru.

 

2 KOMENTARI

  1. Trebam da iznajmim stan a gazda kaze da ima alarmni sistem sa senzorima u svakoj prostoriji i video nadzor. Da li gazda koji mi iznajmi stan moze preko telefona da prati moj stan? Da li zakonski ima prava da ulazi u moju intimu? Da li imam ikako mogucnosti da ukucam moju sifru za ulazak na video na daljinu a sto beleze kamere u stanu.

  2. Ovo je izuzetno škakljiva tema. Ulaskom u poslovni prostor gde postoji obaveštenje o video nadzoru vi se automatski slažete da budete snimljeni. Sad ono što je jako bitna stvar je šta se sa tim snimkom radi. Recimo niko nema pravo da bez vaše izričite saglasnosti objavi snimak na društenim mrežama ili slično dok se isti može predati kao dokaz policiji za neku sumnjivu ili nedozvoljenu radnju. Što se privatnog prostora tiče smatra se da vi sami odlučujete o tome šta se snima ukoliko se snima i stanodavac ne bi trebalo da ima pristup tome, osim ukoliko to ne definišete ugovorom.

Comments are closed.