Kako će nam mobilni telefoni pomoći da vidimo kretanje iza i oko uglova

kretanje

Sigurno ste do sada hiljadu puta zastali na nepreglednoj raskrsnici i pokušavali da vidite da li ima vozila ili pešaka iza ugla. Verovatno vam nije uvek prijatno kada prilazite ivici neke zgrade kada se noću vraćate iz grada, jer ne znate ko ili šta se krije iza ugla. U budućnosti ćemo svi imati preglednost o svemu što se dešava oko i neposredno iza ugla zgrada, ograda, kapija, zidova i imati uvid u kretanje objekata… i to uz pomoć pametnog telefona. Naučnici inače rade na rešavanju ovog problema već godinama unazad. Korišćenjem svetlosti i lasera došli su do zapanjujućih rezultata.

kretanje

Naučnici su otkrili da se svetlost lasera, uperenog u određeni objekat, odbija i omogućava nam da detektujemo kretanje tog objekta, čak iako on nije u našem vidokrugu, odnosno ako se dešava iza i oko ugla neke građevine ili zida. Međutim, naučnici iz MIT CSAIL su otišli jedan korak napred tako što su koristili snimke običnih telefona da vide šta se dešava neposredno iza i oko ugla, na osnovu promena položaja senki i svetlosti.

Da pojednostavimo, svi objekti reflektuju svetlost i ako dobro detektujemo pod koji je u blizini nekog ugla, možemo da vidimo da li se nešto kreće ili ne na osnovu promena koje nastaju u senkama. Ove promene nevidljive su ljudskom oku, ali su istraživači uspeli da ih detektuju izoštravanjem snimaka snimljenih običnim pametnim telefonima.

smartphone

Ovaj metod ima mnogo ograničenja kao što su to što je za sada nemoguće videti detalje o objektu, već samo da li se on kreće ili ne, kao i u kom pravcu. Moguće je identifikovati i brzinu, kao i položaj objekta. Jedan od nedostataka je i to što se objekat mora kretati u osvetljenom prostoru da bi ga kamera detektovala. I naravno, telefon mora biti stabilan da bi uopšte snimio snimak na osnovu kojeg je moguće detektovati kretanje.

Naučnici sada rade na tome da razviju dovoljno dobre kamere koje će moći da uhvate promene u svetlosti kada je kamera nestabilna, kao i u uslovima smanjene svetlosti. Smatraju da bi ovakvi sistemi zapravo najviše pomogli vozačima, posebno na nepreglednim raskrsnicama kada bi uspeli da detektuju pešake, vozila, bicikliste… U suštini, nije važno videti detalje, već samo imati informaciju da vam nešto dolazi u susret iako ne možete da ga vidite.

Kako izgleda ovaj sistem koji je trenutno još u razvoju i koji će svoju primenu naći, pre svega u automobilskoj industriji, možete pogledati u videu ispod:

Pratite naš blog i budite uvek u toku sa novim proizvodima, akcijama i novostima iz sveta tehnologije.