VHS konačno odlazi u istoriju

Više od 40 godina nakon što je proizveden prvi VHS rekorder, ova tehnologija konačno odlazi u istoriju. Japanska firma Funai, poslednji poznati proizvođač video rekordera, prestaje sa proizvodnjom ovih uređaja krajem meseca.

VHS plejer i kaseta

Video Home System, ili skraćeno VHS kako je poznatiji u narodu, predstavlja tehnologiju koja je bila jako popularna krajem 20-og veka, i koja je u najvećoj meri utabala stazu savremenim sistemima za kućni bioskop.

Za one mlađe koji nisu upoznati sa VHS tehnologijom, ova tehnologija je koristila elektro-mehaničke procese da reprodukuje video sadržaj sa tankog plastičnog filma (smeštenog u kasetu), a pored toga mogla je i da snima sadržaj na isti. Svojevremeno je smatrana čudom od tehnike pre svega jer je bila prva tehnologija koja je omogućila kućnim korisnicima jednostavno snimanje video sadržaja sa televizije na kasete.

Prvi video rekorderi pojavili su se na sceni sredinom 1970-ih i karakterisala su ih dva standarda kaseta – Betamax koji je razvio Sony i VHS koji je razvio JVC. Iako je Betamax imao bolji kvalitet snimka, VHS je ultimativno odneo pobedu zahvaljući znatno pristipačnijoj ceni, pa je već do 1980 držao više od 80% tržišta.

Kao novija i kvalitetnija alternativa ovim formatima, DVD format se pojavio tek 1997, međutim prodaja i iznajmljivanje DVD diskova nisu premašili kasete sve do 2002. Do 2005 DVD diskovi su se prodavali 15 puta više od kaseta pa je već bilo evidentno da kasete više nemaju budućnost pored novijih medija – aktuelnog DVD formata i nadolazećeg Blu-ray formata.

VHS kaseta i rekorder

Iako je proizvodnja kaseta zvanično prestala još 2008, VHS rekorderi su se nekako održali na tržištu mnogo duže nego što je bilo očekivano, pre svega zbog vlasnika većeg broja video kaseta koji nisu bili spremni da pređu na novije medije, brojnih kolekcionara VHS filmova, kao i onih koji ih koriste da konvertuju stare kasete na novije formate poput DVD medija.

Kao razlog obustave proizvodnje, Funai Electric navodi konstantno opadanje potražnje za novim VHS rekorderima, ali i sve više poteškoća oko nabavke delova potrebnih za proizvodnju istih. Tokom 2015 Funai je prodao svega 750.000 primeraka VHS rekordera na svetskom nivou. Iako ovaj broj deluje iznenađujuće visoko, poređenja radi, Funai je na svom vrhuncu prodavao i do 15 miliona primeraka godišnje, pa odluka o obustavi proizvodnje deluje razumljivo.

Video rekorderi konačno odlaze u zasluženu penziju, a ukoliko još uvek niste prešli na neke novije medije za kućnu zabavu, krajnje je vreme da razmislite o Blu-ray plejerima ili savremenim AV risiverima.