Select DAC II – najbolji sistem za slušalice

Pre par meseci pisali smo o Sennheiser Orpheus, najskupljim slušalicama na svetu koje dolaze sa sopstvenim pojačalom i DAC-om. Iako je delovalo da će se dugo zadržati na samom vrhu poput svog prethodnika, ovaj sistem je već zbačen sa svog trona. Upoznajte MSB Select DAC II, novi najbolji DAC sistem za slušalice.

msb_20select

Istina je da u savremenom svetu najnovija tehnološka dostignuća vrlo brzo postanu nešto što pređe u masovnu proizvodnju, pa je praktično gotovo nemoguće imati tehnologiju koja bi se smatrala luksuznom. Ne računajući uređaje čija se vrednost zasniva na premijum materijalima poput zlata i dragog kamenja, moglo bi se reći da su iz ovog pravila izuzeti samo brzi luksuzni automobili i audiofilska Hi-Fi tehnika – dve kategorije gde veće sume novca direktno donose i bolje performanse.

Iako duplo skuplji uređaji najčešće ne donosi duplo bolje performanse, evidentno je da skuplje stvari svakako donose poboljšanja (koliko para toliko muzike), pa su iz tog razloga zanimljive onima koji žele samo najbolje i isto mogu da priušte. Novi Select DAC II kalifornijske kompanije MSB Technology je upravo jedan takav uređaj – sistem za slušalice beskompromisnih performansi namenjen audiofilima sa dubokim džepom. I to veoma dubokim džepom.

MSB Select DAC II

Osnovni model Select DAC-a košta oko 90.000 dolara, sa dodatnih 37.950 za prateće Select pojačalo za slušalice, i 3825 za vrhunske Stax SR-009 elektrostatičke slušalice sa kojima se najčešće uparuje. Ukoliko vas ova cena tera na pomisao da niko normalan ne bi dao taj novac za DAC, budite sigurni da vi niste ciljno tržište za ovaj uređaj.

Select DAC komplet se sastoji iz dva dela – samog DAC uređaja i DUAL Select napajanja koje je smešteno u odvojeno kućište i ima posebne sekcije za analogni i digitalni deo. Kritični slušaoci koji žele da još više odvoje analognu od digitalne sekcije mogu da odaberu i komplet iz 3 dela gde analogno i digitalno napajanje dolaze u zasebnim kućištima.

I napajanje i DAC imaju kućište koje je napravljeno iz jednog komada aluminijuma preciznim glodanjem na CNC mašini. Kućište se zatim ručno dorađuje i polira uz kontrolu kvaliteta, a nakon toga u završnoj obradi anodizuje u standardnoj ili boji po želji kupca. Ovakvo kućište iz jednog dela pruža daleko veću otpornost uređaja na eksterne uticaje, kao i stabilno hlađenje pojedinih kritičnih komponenti.

Select DAC II predstavlja kombinaciju najboljih strana MSB-ovih prethodnih uređaja – MSB Analog DAC-a i digitalnog MSB DAC V uređaja. Od analognog su preuzeti konstrukcija, jednostavan korisnički interfejs i modularnost, dok su od digitalnog preuzeti mogućnost nadogradnje i prefinjeni zvuk sa neverovatno prirodnim karakterom i nivoom detalja koji nikada do sada nije postignut.

SelectDAC2_OpenTop

Sekcija sa ulazima i izlazima je potpuno modularna i korisnik može samostalno da menja i ugrađuje module prema ličnim potrebama. DAC ima 4 pozicije za ove module, a uz osnovnu verziju dolaze dva modula po izboru korisnika. Trenutno su dostupni USB, I2S, S/PDIF, AES/EBU i mrežni modul za strimovanje.

Select DAC takođe sadrži nove MSB Hybrid DAC module, neverovatan Galaxy FEMTO clock, potpuno novu digitalnu arhitekturu, novu tehnologiju za kontrolu glasnoće i novi direct-coupled izlazni stage. Glavna izlazna sekcija se sastoji od čak 16 digitalno-analognih konvertera koji rade paralelno kako bi se eliminisala distorzija i sitne imperfekcije u zvuku. Za razliku od drugih DAC-ova na tržištu, MSB ne koristi OEM rešenja već je Hybrid DA konvertere dizajnirao od nule i proizvodi ih u svojoj fabrici od najkvalitetnijih komponenti.

HybridDAC2

MSB takođe tvrdi da, suprotno popularnim uverenjima, nije najbolje koristiti eksterni clock, pa je u Select ugrađen premijum Galaxy FEMTO clock što je bliže moguće DAC modulima. Po želji korisnika, moguća je i ugradnja duplo preciznijeg FEMTO 33 clock-a, bilo fabrički ili u sopstvenoj režiji poput ugradnje drugih modula.

Sa zvučne strane, Select DAC II jednostavno prevazilazi sva postojeća rešenja. Zvuk je detaljan, muzikalan i precizan, dok je u testovima performansi izmerena efektivna rezolucija od 28.5 bita što prevazilazi maksimalnih 24 bita koje mogu da ostvare drugi konkurentni uređaji, uključujući i MSB-ov prethodni DAC V. Svaki Select DAC II se pre slanja detaljno testira sa sopstvenim napajanjem, uz test izveštaj na čak 60 strana.

Po rečima MSB predstavnika, zbog sofisticiranosti ugrađene tehnologije, potrebno je dobrih 24h da se Select DAC zagreje na optimalnu temperaturu za najbolje moguće performanse, dok sama muzička slika tokom tog perioda postaje sve šira i opuštenija. Imajući u vidu cenu uređaja, verujemo da onima koji mogu da ga priušte neće biti nikakav problem da isti drže konstantno uključenim.

Modularnost Select DAC-a garantuje da isti neće da zastari jer ima mogućnost zamene postojećih vitalnih modula novijim kada budu dostupni. Sam Select DAC dolazi sa 10 godina garancije koja takođe obuhvata i garanciju na nadogradnju. Ova garancija omogućava kupcima da kada novi moduli postanu dostupni, ukoliko žele nadogradnju nekog od modula, jednostavno pošalju DAC nazad u fabriku i plate samo razliku u ceni između starog i novog modula koji se ugrađuje.

MSB Select DAC II sistem jer dobar primer preteranog inženjeringa zarad beskompromisnog kvaliteta i performansi. Sa cenom koju većina nikada neće platiti za ovakav uređaj, namenjen je veoma uskoj publici, međutim za razliku od drugih luksuznih stvari koje su čisto kozmetičke prirode ili samo stvar prestiža, Select DAC zapravo pruža najbolje moguće audio performanse onima koji mogu da ih priušte.