Unapređeni sistemi video nadzora za banke

Banke su oduvek bile na meti raznih napada. U bankarskoj industriji dobar video nadzor je neophodan, kako bi se zaštitile i dragocenosti koje klijenti poveravaju, a i novac kojim banke raspolažu. Koji sistem bi banke trebalo da odaberu?

Analogni ili neki drugi sistem?

Do skoro, analogni sistem je za banke bio nezamenjiv. Prvi je koji je ponudio mogućnost snimanja i čuvanja video snimaka na malo duži vremenski period. Bankama su uglavnom potrebni veliki sistemi video nadzora kako bi se pokrili svi bitni uglovi. Ukoliko bi se odlučivali za promenu sa analognog na IP sistem, bio bi to ogroman posao. Bilo bi potrebno zameniti metre i metre kablova, onesposobiti sistem na neko vreme, što bi mogao biti veliki problem.

Činjenica je da digitalni sistemi video nadzora napreduju, pa analogna tehnologija lagano ali sigurno zastareva. Neke od prednosti su snimanje u visokim rezolucijama, detekcija lica, mogućnost aktiviranja alarma prilikom prelaska virtuelne crte, detekcija pokreta… Obezbeđuju i bolju vidljivost u noćnim uslovima snimanja, veći domet IR dioda, a mnoge od njih i snimanje u boji čak i uslovima slabije vidljivosti. Noviji analogni HD sistemi omogućavaju lakši prelazak na druge, naprednije sisteme, npr. na HDCVI. Ogromna olakšica je to što se za oba sistema koriste isti kablovi. Ukoliko su postojeći kablovi u dobrom stanju, nije ih potrebno menjati. Osim što će pojednostaviti montažu, ovo će smanjiti troškove zamene sistema.

Još jedna komponenta koja značajno olakšava ovu nadogradnju sistema je pentabrid DVR. Kao što možete pročitati u članku na našem blogu, ovi snimači podržavaju sve sisteme – analogne, AHD, HDCVI, HDTVI, pa čak i IP. Sa HDCVI kamerama kombinuje napajanje, audio, video i kontrolne signale preko jednog koaksijalnog kabla.

Bezbednost na bankomatima

Banke postavljaju sve više bankomata kako bi udovoljile potrebama klijenata. Međutim, na ATM mašinama klijenti su ujedno i najranjiviji. Postavljanjem dobrog sistema video nadzora smanjuje se mogućnost pljačke i napada, sprečava lomljenje bankomata i obezbeđuje materijal koji može pomoći u rešavanju drugih krivičnih dela. Zato su potrebne napredne kamere koje je moguće povezati sa centralnom jedinicom sistema i tako ih nadgledati.

banke i atm masine

Ukoliko se bankomat nalazi u okviru tržnog centra, pa čak i banke, obezbedite mu zasebne kamere, koje će biti usmerene na klijente. Poželjno je da kamere podržavaju inteligentne funkcije, poput detekcije lica i detekcije panela. Ovakav napredni sistem će učiniti da se klijenti osećaju bezbednije, a i banke će biti pošteđene brojnih neprijatnosti.

Čak i lanci banaka kojima su potrebni veliki sistemi video nadzora mogu uz relativno mala ulaganja unaprediti bezbednost. Veliki izbor naprednih HDCVI, HDTVI i IP kamera možete pronaći na našem sajtu.